Allison már látta a Ferrari tervét: Hihetetlenül gyors és szép autókat jósol 2017-re!

írta: M4Sport
2016. június 22. 14:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nemcsak nagyon gyorsak, de az elmúlt évekhez képest jóval szebbek is lesznek a 2017-es autók – ígérte a Ferrari első terveit már áttanulmányozó James Allison.

2009-ben még széles szárnyú hókotróknak, később lépcsősorrú legóautóknak, aztán hangyászoknak, porszívóknak, rozmároknak és még ki tudja, mi mindennek csúfolták őket – de ennek vége. Legalábbis a Ferrari technikai igazgatója, James Allison szerint, aki előrebocsátotta: a 2017-es szabályváltozásoknak hála az elmúlt évek sokat bírált autói megszépülnek majd!

A Scuderia technikai igazgatója már dolgozik az új projekten, s az átalakulás várhatóan nemcsak az autók kinézetében és tempójában hoz majd változásokat, de talán az erőviszonyokban is. Az FIA Torinói többnapos konferenciáján Allison elmondta: bár tervezőként mindig csak gyors autók építésére törekedett, őt sem hagyja hidegen az esztétikum kérdése. Szerinte a szövetség a szabályok megalkotásakor az előző évek hibáiból (ld. a furcsa orrkúpokat eredményező előírások) tanulva az autók megszépülését is elősegíti.

És nem a levegőbe beszél, ő már látta csapata első terveit. „A Forma–1-es csapatok mindig a funkciót helyezik előtérbe, hogy ez milyen külsőt eredményez, az már csak következmény. Ennek ellenére mindannyiunk – vagy legalábbis a többségünk – szeretné, hogy a műve szép is legyen. Ezért olyan szabályokra vágyunk, amelyek elősegítik, hogy az autók jól nézzenek ki, így nekünk csak a funkcióra kell odafigyelnünk, a szépséget a szabályok biztosítják.”

„Most sikerült egy kis előrelépést tennünk, megszabadulnunk az elmúlt pár év borzalmasan kinéző orraitól, és a jövő évi szabályok nagyon tudatos lépéseket tettek annak érdekében, hogy az autók hihetetlenül gyorsak, de emellett szépek is legyenek. A jövő évi autó kinézetre rendkívül ígéretes. Mi, akik vagyunk olyan szerencsések, hogy láthatjuk, hogyan formálódnak, elmondhatjuk, jól néznek ki. Már nagyon várom, hogy versenyezni lássam őket” – fogalmazott a technikai igazgató.

A konferencián a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is felszólalt, aki az új szabályok kapcsán azt emelte ki, azok nemcsak a gyártók, de a versenyzők is szempontjából is előrelépést jelentenek. „Meggyőződésem, hogy teret kell engednünk a kísérletezésre. Jean Todt és a Forma–1 Bizottság többi tagja igyekezett megtalálni az egyensúlyt a sportág elérhetősége, a részvétel költségeinek féken tartása és az innováció között. Úgy vélem, a 2017-es szabályokkal megtaláltuk az elfogadható egyensúlyt. De arra is gondolnunk kell, hogy az innovációt akkor lehet a legjobban kihasználni, ha az autókkal feszegetjük a határokat, és extrém körülmények között teszteljük őket. Ez az egyetlen út a korlátok kitolására” – fogalmazott az olaszok vezére.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. június 23. 12:45  

Valóban nem a legszebb opció a HALO, ugyanakkor az is tény h az a prototípus még kezdő szinten van, bőven fog még változni és lehet külsőleg is előnyösebb lesz.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. június 23. 12:43  
Wili:
És ezt a szép autót vajon HALO-val együtt érti?

Azzal az undormánnyal már nem lehet szép.

Wili
#2 Wili 2016. június 22. 21:06  

És ezt a szép autót vajon HALO-val együtt érti?

ernike
#1 ernike 2016. június 22. 16:26  

Olyan egyszerűen meg lehetett volna eddig is akadályozni a pöcsorrokat. Annyit leírnak hogy "nem lehet konkáv" és kész. Nem értem ez miért nem lehetett megoldani.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”