Alonso: A focit sem alakítják át a 0-0-s meccsek után

írta: M4Sport
2016. augusztus 17. 16:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

A folyamatosan változó szabályokkal híresen „rossz viszonyt ápoló” Fernando Alonso szerint a Forma–1-nek a labdarúgás példáját kellene követnie, ahol hosszú évek, évtizedek óta állandóak a szabályok, noha a közönség gyakran láthat unalmas, 0-0-s mérkőzéseket is.

Az utóbbi időben több, viszonylag fiatal előírást is megváltoztattak vagy teljesen eltöröltek a királykategóriában és tértek vissza a régebbi, „jól bevált” módszerekhez. Noha többször elmondta, a 2000-es évek közepén ő is jobban élvezte a Forma–1-et, és szerinte a szurkolók is izgalmasabbnak tartották azt, Alonso úgy érzi, a sport „régen minden jobb volt szindrómában” szenved.

„Ez probléma” – kezdte nyilatkozatát. „Néha olyan dolgokat szeretnének jobbá tenni, melyekkel alapvetően semmi baj sincs” – tette hozzá, majd kiemelte, a Forma–1-nek a labdarúgás példáját kellene követnie, azaz el kellene köteleznie magát egy adott szabályrendszer mellett, még akkor is, ha néha unalmas versenyeket láthatunk. „Vegyük a focit. Hány mérkőzés végződik 0-0-ra? Ezek nagyon unalmasak, de nem változtatják meg a büntetőterületet, nem állítanak be még egy kapust, és nem is veszik le a pályáról azt az egyet, aki fenn van. Nem változtatnak minden héten. Mert ilyen a sportág.”

„Azt hiszem, voltak fantasztikus korszakaink a V10-esekkel és a V8-asokkal, néha azonban változtatnunk kell a biztonság miatt, és változtattunk is, hogy még jobbá tegyük azt. Ennek ellenére úgy tűnik, az emberek mindig boldogabbak azzal, ami néhány évvel ezelőtt volt” – mondta a kétszeres bajnok, aki bár óvatosan tekint vissza a múltba, és nem akar mindent rózsaszín szemüvegen keresztül nézni, abban egyetért a bírálókkal, hogy izgalom szempontjából jobbak voltak az előző érák.

„Még mindig szeretem az autókat, és még mindig imádom ezt a sportot, élvezem, hogy eljárhatok a versenyekre. De őszintén mondom, az elmúlt években, a turbómotorokkal a Forma–1 veszített valamit az izgalomból és a show-ból. Kezdve a motorhangokkal, a köridőkön át a benzinnel és a gumikkal való spórolásig. Azt hiszem, most egy kicsivel kevésbé élvezetes ezeknek az autóknak a vezetése. Nem annyira erőteljes és lenyűgöző, mint a 2000-es években volt a V10-es erőforrásokkal. Emlékszem, az első tesztemre: 60-70 kör után teljesen elfáradtam” – magyarázta.

„Egész éjszaka zakatolt a fejem, és nem is tudtam vízszintesen feküdni, akkora erőhatás érte a nyakamat. Most viszont valaki az első teszt alakalmával is teljesít 160 kört. Jött néhány szabályváltozás és politikai módosítás is, melyek szintén nem segítettek a sportágon. A sport résztvevői, és a pilóták is úgy érzik, hiányzik a következetesség. Ez volt a helyzet a rádiós szabályokkal is: előbb félig tiltották, aztán teljesen, majd vissza a normális kerékvágásba. Ez pedig mindenki számára zavaró kicsit” – zárta gondolatát, aláhúzva, komoly szükség van az állandó szabályokra.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rikii
#7 Rikii 2016. augusztus 19. 04:10  
Thibczy:
Nem volt felesleges. Nem a két sportág közti hasonlóságot kell nézni, hanem azt, hogy amíg a fociban elfogadják, hogy kevés a gól, és nem próbálják meg mindenféle mesterkélt módszerrel növelni őket, addig az F1-ben örökösen az előzések számát akarják növelni, és ahhoz sem riadnak vissza, hogy gagyi trükköket vessenek be. Erre pedig tökéletes a focis hasonlat.

De az volt. Amig hetvegente van tobb ezer focimeccs, de hogy csak a mervado angol, nemet, olasz, spanyol elsoosztalyt emlitsuk, az hetvegente kb 40 meccs. Ha ebbol becsuszik 5-10 unalmas 0-0 azt lelehet nyelni, ott van a fennmarado 30 izgalmas osszecsapas. Viszont F1es futambol van havi kb 2. S ha az egyik vagy mindketto unalmas lesz, akkor az nem fog tul sok nezot vonzani. Mivel az F1 futam ritka, ezert izgalmasnak kell lennie.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 19. 04:11

Thibczy
#6 Thibczy 2016. augusztus 18. 11:34  
Rikii:
F1et csak technikai sporttal lehet osszehasonlitani. Focival plane nem, igy ez felesleges is volt Alonsotol.

Nem volt felesleges. Nem a két sportág közti hasonlóságot kell nézni, hanem azt, hogy amíg a fociban elfogadják, hogy kevés a gól, és nem próbálják meg mindenféle mesterkélt módszerrel növelni őket, addig az F1-ben örökösen az előzések számát akarják növelni, és ahhoz sem riadnak vissza, hogy gagyi trükköket vessenek be. Erre pedig tökéletes a focis hasonlat.

Konszpiresiszeoriz
#5 Konszpiresiszeoriz 2016. augusztus 18. 10:37  

A focit csak olyan példaként hozta fel ahol réges-régen változnia kellene sok mindennek de ez nem történik meg.
Egy autóverseny lényege az kellene hogy legyen hogy a pilóták egymással harcoljanak a győzelemért.
A foci lényege a gól, tehát Thibczy szerintem a játékosok számát kéne csökkenteni és akkor nagyobb terület maradna , mert most sokan vannak a pályán - ha már a fociról beszélünk.

Rikii
#4 Rikii 2016. augusztus 18. 09:11  

F1et csak technikai sporttal lehet osszehasonlitani. Focival plane nem, igy ez felesleges is volt Alonsotol.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. augusztus 17. 23:45  
zenon:
Abban egyet tudok vele érteni, hogy egy rajongó számára, aki "érti", hogy mi történik a pályán, egy kevésbé látványos futam is lehet érdekes, mint ahogy egy hozzáértőnek biztosan izgalmas a mostani portugál válogatott játéka is (nekem nem az:)). Viszont a tömegeknek show kell, mert abból jön a pénz. A focis hasonlat viszont azért sántít, mert a F1 technikai sport, igazodnia kell az autóipar változásaihoz. Plusz egy-egy csapat fölényét többnyire csak egy szabályváltozással lehet letörni.

Más az amikor a technika fejlődése miatt változik a sport és más az, amikor mesterkélt módszerekkel próbálják izgalmasabbá tenni a futamokat.

Azt hiszem, hogy a folyamatos kieséses időmérő, a Pirelli vacak gumijai, illetve az ezekhez hasonló dilettáns ötletek pontosan illenek arra, amit Alonso mondott. Az előzések számát akarják folyton növelni, de azt képtelenek belátni, hogy ez nem megy úgy, hogy ne menjen azok minőségének romlására. A fociban nem próbálják mesterségesen felduzzasztani a gólok számát pl. úgy, hogy megnövelik a kapuméretet, vagy csökkentik a játékosok számát.

Én pl. kifejezetten nem szeretem ezeket a nagy szabályváltozásokat, mert nem összerázzák a mezőnyt, hanem inkább széthúzzák. Nem szerettem a Red Bull-dominanciát, de attól nem lett jobb a sport, hogy a kék autók helyett egyfolytában a szürkék nyernek. Mindezt úgy, hogy közben sokkal nyomasztóbb fölényben vannak, mint korábban a Red Bull.

zenon
#2 zenon 2016. augusztus 17. 18:52  

Abban egyet tudok vele érteni, hogy egy rajongó számára, aki "érti", hogy mi történik a pályán, egy kevésbé látványos futam is lehet érdekes, mint ahogy egy hozzáértőnek biztosan izgalmas a mostani portugál válogatott játéka is (nekem nem az:)). Viszont a tömegeknek show kell, mert abból jön a pénz.

A focis hasonlat viszont azért sántít, mert a F1 technikai sport, igazodnia kell az autóipar változásaihoz. Plusz egy-egy csapat fölényét többnyire csak egy szabályváltozással lehet letörni.

can-tah
#1 can-tah 2016. augusztus 17. 16:52  

Pedig szép kis reform lenne, ha a 0-0-ás meccsek után a csapatok nulla pontot kapnának :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához