Alonso: A legnagyobb sikerem lenne az első győzelem a McLaren-Hondával

írta: M4Sport
2016. szeptember 15. 15:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Forma–1-es pályafutása legnagyobb sikereként könyvelné el Fernando Alonso a McLaren-Hondával aratott első futamgyőzelmét. De mikor kerül vajon sor rá?

Kétszer nyert világbajnokságot, 32-szer futamot – előbbit utoljára 2006-ban, utóbbit pedig 2013-ban. Nos, egyik sem ma volt. Fernando Alonso elég régóta vár már az újabb sikerekre, és elég sok viszontagságot átvészelt már ahhoz, hogy joggal érezze úgy, egy győzelem a McLarennel pályafutása egyik fénypontját jelentse.

És Szingpúrban elárulta, ha összejönne, azt is jelentené. „Igen, a legelső győzelem ezzel a projekttel nagyon nagy dolog lenne számunkra. Nem tudom, hogy nekem vagy Stoffelnek (Vandoorne, 2017-es csapattársa – a szerk.) adatik-e majd meg ez az esély, de az biztos, hogy mindenki számára hatalmas eredmény lenne, aki már az első naptól kezdve részt vesz ebben, látta, hogy tíz másodperc volt a hátrányunk a tavalyi teszteken és 5,8 másodperc Ausztráliában az első futamunkon.”

E számok szerencséjükre azonban már csak kellemetlen emlékek. A McLaren 2015 óta sokat fejlődött, és bár még mindig messze van a legjobbaktól, az előrelépéssel elégedett lehet. Tavaly csak a Manort tudták legyőzni a gyártók bajnokságában, idén a 6. helyen állnak a Toro Rosso előtt, az előző hat versenyből négyen pedig pontokat szereztek.

Alonso most azt reméli, képesek lesznek tartani ugyanezt a tempót a fejlődés terén. „Nagy szükségünk volt már rá, hogy lássuk ezt az előrelépést. Tavaly is hittünk ebben a projektben, idén év elején nagyon hittünk benne – senkinek sem volt kétsége, hogy a McLaren előbb-utóbb nyerni fog –, de már nagyon kellett a csapatnak, hogy lássa, harcolhatunk bizonyos csapatokkal, amiről pár hónapja még nem is álmodhattunk, vagy hogy Spában sikerülhet az egyik Williams vagy az egyik Ferrari előtt végeznünk. A gyárban mindenki érzékeli, hogy javulunk a kemény munkájuknak hála, és ez plusz motivációt ad mindenki számára.”

Alonso elmondása szerint a McLarennél már mindenki alig várja, hogy elkezdődjön a 2017-es idény. Az új szabályok, a motorfejlesztés terén kapott nagyobb szabadság komoly esélyt kínál számukra. A kétszeres bajnok azonban már túl sok csalódást élt meg ahhoz, hogy elbízza magát. „Ahhoz, hogy valóban megtegyük a következő lépést, keményen kell dolgoznunk a következő hónapokban, fel kell gyorsítanunk a folyamatokat, mert a Forma–1-ben senki sem vár örökké. A dolgok gyorsan változnak. Jövőre új szabályok jönnek, aztán az is lehet, hogy két év múlva megint újak jönnek. Fel kell tehát gyorsulnunk, mert a Forma–1-ben nincs idő a pihenésre” – figyelmeztetett a spanyol, akinek már csak azért is sürgős lenne a McLaren versenyképessé válása, mert 2017 az utolsó szezonja a jelenleg érvényes szerződéséből, s a folytatásról még ő maga sem döntött.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

chapman88
#4 chapman88 2016. szeptember 16. 06:25  
mpiere:
talán, hogy így nyert már Alonso egy esélytelen autóval Szingapúrban, 2008-ban

Mást esetleg hozzá is tudtok szólni érdemben a cikkhez, mondjuk amiről szól, kedves barátaim?

mpiere
#3 mpiere 2016. szeptember 16. 00:11  
albutr:
hogy jön ez most ide?

talán, hogy így nyert már Alonso egy esélytelen autóval Szingapúrban, 2008-ban

albutr
#2 albutr 2016. szeptember 15. 23:24  
Mr. Répatorta balneológus:
Lehet, hogy gyorsan le kellett volna igazolniuk a szingapúri versenyre a kis Piquet-t :-D

hogy jön ez most ide?

Mr. Répatorta balneológus
#1 Mr. Répatorta balneológus 2016. szeptember 15. 22:40  

Lehet, hogy gyorsan le kellett volna igazolniuk a szingapúri versenyre a kis Piquet-t :-D

HairHungary