Alonso: A Mercedes csinálhat, amit akar, úgyis ők nyernek

írta: M4Sport
2016. július 07. 19:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár érezhetően hidegen hagyja őket a két Mercedes-versenyző csatája, Sebastian Vettel és Fernando Alonso is kénytelen volt a témával foglalkozni a silverstone-i sajtónapon.

„Valójában ez engem nem érdekel” – felelte Sebastian Vettel. De mivel egy hét sem telt el Nico Rosberg és Lewis Hamilton ausztriai koccanása óta, s az amúgy nem túl izgalmas bajnokságba most némi színt vitt az eset, bánatára nem kerülhette el az ezzel kapcsolatos véleménynyilvánítást.

Elárulta, ő nem tudná megnevezni, kinek a hibája volt. „Végül is versenybaleset történt, csak az a tény tette különlegessé, hogy csapattársakról van szó. Nem ez az első eset, hogy két csapattárs ütközik egymással, aztán pedig eltérő véleményen vannak” – fogalmazott Vettel, akinek a 2010-es Török Nagydíjon szintén volt része ütközésben csapattársával, Mark Webberrel.

Elmondása szerint azonban az eset „jót tett a sportágnak”, mivel újra ráirányította a figyelmet. Fölvetődött, hogy a Mercedes a továbbiakban csapatutasítást alkalmazhat – a négyszeres bajnoknak elmondása szerint ezzel nem lenne problémája. „Én el tudom fogadni a csapatutasításokat. Elvégre mindenekelőtt a csapatért versenyzünk” – fogalmazott.

Vettel szerint a mercedesesek rivalizálását nem lehet Ayrton Senna és Alain Prost korábbi csatájához mérni. „Nem rémlik, hogy ők valaha is együtt gokartoztak és jó barátok lettek volna…”

Hasonló kérdésekkel bombázták Hamilton egykori mclarenes csapattársát, Fernando Alonsót is. Őt sem hozta lázba a téma, ami ráadásul szerinte nem érdemel akkora figyelmet, mint amekkorát kap. „Csakis rajtuk áll, mit lépnek” – utalt a Mercedesre. „Kívülről nézve elmondható, van akkora előnyük, hogy csinálhatnak, amit csak akarnak, akkor is ők lesznek az elsők és másodikok a bajnokságban. Hallom, hogy szabadon versenyezhetnek, ami a szurkolóknak talán jó, mivel legalább van verseny. De ha egy nap mégis közbelépne a csapat, az is természetes lenne. Elvégre van egy csapatfőnökük, egy tulajdonosuk, egy elnöke a cégüknek, és ők mindkét versenyzőjüket a dobogón, nem pedig a kavicságyban akarják látni. Kívülről azt mondhatnánk, ez nem nagy dolog, de belülről sem biztos, hogy az, mivel mindenképp elsők és másodikok lesznek.”

Amikor Alonsót arról kérdezték, volt-e már hasonló helyzetben, viccesen megjegyezte: „Nem hinném, hogy valaha is volt olyan autóm, amely egy másodperccel gyorsabb volt mindenki más autójánál! Szóval nem, nem hinném, hogy voltam ilyen helyzetben…”

„A csapattársadra általában jobban vigyázol, hiszen a főnökök várnak a garázsban. Néha olyan szoros a bajnoki küzdelem, hogy megfeledkezel erről. Ez minden versenyzőben és vetélkedésben benne van. Nem hiszem, hogy ez olyan nagy dolog. Tudom, a média számára az, mert amúgy a bajnokság borzalmasan unalmas, hiszen minden futamot ők nyernek, így viszont van miről beszélni. De nem hiszem, hogy ez megváltoztatja a bajnokságot. Az élet ugyanolyan lesz Ausztria után is.”

Alonso egyébként már 2014-ben azt jósolta, elkerülhetetlenül lesznek összetűzések Rosberg és Hamilton között – most is természetesnek tartja ezt. „Az ilyesmi megtörténik. Spában 2014-ben ütköztek, aztán ott volt Austin, Szuzuka tavaly, és pár futam idén is. Semmi sem fog változni, ez a normalitás. Közel vannak egymáshoz, a Red Bull nem veszélyes rájuk, fél perc az előnyük velük szemben, nem csatáznak a Ferrarival sem, mert velük szemben meg egy perc az előnyük – így hát csatázik a két csapattárs. Van, hogy ütköznek, de ha ötven futam alatt háromszor megteszik, az normális” – zárta gondolatát a spanyol.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#6 kayassine 2016. július 08. 13:41  
csiga00:
Lehet, hogy ha nem ül ott Vettel (közös sajtóesemény volt, ha jól vettem ki), akkor nem mond ilyet, így viszont kicsit megbökdöste :D

Így már világos. Két legyet egy csapásra. ;)
Azért mégis az lenne a legjobb, ha a pályán csatáznának végre.

csiga00
#5 csiga00 2016. július 08. 11:18  
kayassine:
Látom, Alonso nem felejtett el beszólni a Ferrarinak. ;) Azt hittem már béke van,. de naiv voltam.

Lehet, hogy ha nem ül ott Vettel (közös sajtóesemény volt, ha jól vettem ki), akkor nem mond ilyet, így viszont kicsit megbökdöste :D

continental
#4 continental 2016. július 08. 09:34  
Paberto:
„Én el tudom fogadni a csapatutasításokat. Elvégre mindenekelőtt a csapatért versenyzünk” Seb! Én a 2013as Malajziai manover miatt kalapot emeltem, mert az autoversenyt helyezted eloterbe, a politikaval szemben. Akkor most ne mondj ilyet!

Nyilván az említett estnél közrejátszott h Webber sem engedelmeskedett több esetben sem a TO-nak.
Pl. 2009-ben Töröko.-ban Sebre rászóltak h ne támadja Webbert a végén,és be is tartotta.

khristiank
#3 khristiank 2016. július 08. 06:22  
kayassine:
Látom, Alonso nem felejtett el beszólni a Ferrarinak. ;) Azt hittem már béke van,. de naiv voltam.

te dicsérni szoktad a volt munkahelyed? :D akik ráadásul töltötték a fejed mindenféle bullshit-el amiből semmi sem lett? :D

Paberto
#2 Paberto 2016. július 08. 00:53  

„Én el tudom fogadni a csapatutasításokat. Elvégre mindenekelőtt a csapatért versenyzünk”

Seb! Én a 2013as Malajziai manover miatt kalapot emeltem, mert az autoversenyt helyezted eloterbe, a politikaval szemben. Akkor most ne mondj ilyet!

kayassine
#1 kayassine 2016. július 07. 22:16  

Látom, Alonso nem felejtett el beszólni a Ferrarinak. ;)
Azt hittem már béke van,. de naiv voltam.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet