Alonso: A Mercedes erősebb, mint valaha!

írta: M4Sport
2016. február 24. 09:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

Elképesztőnek tartja Fernando Alonso, hogy a Mercedes már az első tesztnapokon rendre két-három versenytávot teljesít új autójával. A kétszeres bajnok a németek dominanciájának folytatódására számít. A címvédőn ugyanakkor érezhető, a határokat feszegeti.

Lewis Hamilton hétfőn 156, Nico Rosberg kedden pedig 172 kört teljesített a barcelonai versenypályán, csapatuk pedig ezzel toronymagasan vezeti a megtett kilométereket összesítő tabellát. Fernando Alonso a Mercedes lendületét rossz előjelnek tartja a riválisokra nézve. „A Mercedes dominanciája nem ért véget” – nyilatkozta kedden arra figyelmeztetve, hogy hiába volt eddig mindkét napon a Ferrarié a legjobb köridő. „Nagyon-nagyon erősek, érdekes napokat zártak. Ez a két nap ezzel a sok körrel azt jelenti, hogy nagyon okosak. Erősebbek, mint valaha, mint az elmúlt két évben.”

Nico Rosberg a keddi napot csak a tabella negyedik helyén zárta, ám miközben az előtte végző Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo az ultralágy, Sergio Pérez pedig a szuperlágy gumival teljesítette legjobb körét, ő továbbra is csak a közepes keveréket tetette föl. 172 köre egyébként közel három versenytávnak felel meg. „Egyelőre igen sikeresek vagyunk, az időeredményünk pedig természetesen nem a realitást mutatja” – nyilatkozta magabiztosan. „Még nem fedtük föl a lapjainkat, visszafogjuk magunkat. Az autónk gyors, de természetesen az ellenfelek is azok. Hogy a Ferrari gyorsabb-e nálunk, majd kiderül. A kocsit nagyon jó érzés volt vezetni, otthonosan érzem benne magam.”

„Ma egy Forma–1-es maratont futottunk. Tudtam, hogy mi vár rám, és a télen fel is készültem erre. Természetesen van pár testrészem, ami fáj, de ez természetes. Csak akkor találod meg az autó gyengéit, ha sok kilométert futsz vele. Előbb-utóbb valahol tönkre kell mennie valaminek. Eddig szerencsére semmiféle problémánk nem volt.”

Nico Rosberg

Feszegetik a határokat, de nem versenyeznek a Ferrarival

Paddy Lowe, a csapat technikai vezetője elismerte, tudatosan próbálják feszegetni a határokat, mert szerintük csakis így tesztelhető hatékonyan az új konstrukció. „Többet köröztünk, mint terveztük. Nem volt gond az autónkkal, aminek nagyon örülünk. Többet mentünk most, mint tavaly bármelyik tesztnapon, ami a V6-os motorunkat illeti, pedig a mostani volt a legjobb tesztnapunk” – utalt arra, hogy mellettük a többi Mercedes-autó is sok kört futott, a Williams például a második volt a vonatkozó listán Valtteri Bottas 134 fordulójával. „Az F1-es autók évről évre megbízhatóbbá válnak, és ez annak köszönhető, hogy a mérnökök jobban értik őket. Mi pedig az élen akarunk lenni ezen a téren is.”

A Mercedes-erőforrások egyébként összesen 3846 kilométert futottak, míg a Ferrari-motorok 1936-ot, a Renault 1294-et, a Honda pedig 945-öt. „A motorok szempontjából is jó nap volt ez. Mind a négy autónk új specifikációjú erőforrást használ, ami a Petronas benzinnel, kenőanyagokkal és hűtőfolyadékkal üzemel” – nyilatkozta Andy Cowell motormérnök. „A lényeg, hogy minél több kört teljesítsünk, hogy annyira feszegessük a határokat, hogy előjöjjenek a problémák. Paddy is elmondta, nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy a lehető legjobban szimuláljuk a versenypályákat, de a pályateszteket semmi sem helyettesítheti, mert csak ott láthatod, elvégezted-e a téli házi feladatot.”

Lowe ugyanakkor hozzátette, nem versenyeznek a Ferrarival és a többiekkel a körszámokat tekintve – ők egyszerűen most erre helyezték a hangsúlyt a lerövidült felkészülés során. „Ez nem igazi csata. Meghatároztuk, milyen program szerint dolgozunk, a Ferrari pedig maga dönti el, számára melyik a legjobb út Melbourne-ig. Ma egyértelműen teljesen mással próbálkoztak” – utalt Vettel időmérőszimulációjára és ultralágyas körére.

Toto Wolff sportigazgató hozzátette: „James Allison nem bolond. Jól tudják, mik a saját céljaik, azt is, mit akarnak elérni. Sokkal nehezebb, amikor te vagy a mérce, a fejlesztés nehezebb, és még mindig úgy vélem, hogy a Ferrari lesz a legfőbb ellenfelünk. Természetesen remek kezdés az, ha ilyen sok kört tudsz teljesíteni, de az ő programjuk vélhetően teljesen más. Én az ő helyükben is azt mondanám, hogy meggyőző volt a Mercedes kezdése. De végül úgyis csak a stopperóra fog számítani, a köridő, emiatt nem kell túl sokat belelátni az elmúlt két napba.”

Nico Rosberg, Sebasian Vettel

A kilométerhabzsolás mellékhatásai…

A Mercedes eddig tehát tökéletesen teljesítette saját programját – igaz, a mértéktelen kilométerfalás már kezdi éreztetni hatását. A csapat szerda reggel például jelezte, a hátralévő két napban inkább megosztják a munkát két versenyzőjük között: ma Nico Rosberg délelőtt, Lewis Hamilton délután lép pályára, míg a zárónapon fordított sorrendben tesztelnek.

„Eléggé fáj mindenem” – ismerte el a háromszoros világbajnok kedden. „Ha először vezetsz az évben F1-es autót, nem számít, mennyit edzel, a következő nap nehéz lesz. Ez olyan, mint az edzés: ha pár hónapig nem edzettél, és elkezded, utána jön a fájdalom. Érzem kicsit a nyakamat, a hátamat. De holnap jön az újabb teszt, még több kört teljesítek. A célunk úgy tudom, ezúttal már a 180 kör lesz” – vetítette előre a brit.

Némi könnyebbség, hogy ezt a célt már ketten kell elérniük csapattársával.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. február 24. 10:14  

Ezt mondtam tegnap, hogy a rövidebb teszt időszak és a motor fejlesztés miatt sokkal fontosabb az elején a lehető legtöbb megtett kör elérése. Nagyon jól csinálják, bámulatos ez a német technika, hogy mit bír. És összességében ebben a 2 évben alig volt megbízhatósági gondjuk.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"