Alonso: Az F1-nek nincs szüksége hősökre!

írta: M4Sport
2016. április 29. 18:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába mutat jobban a glóriánál, a Red Bull szélvédős fejvédője is megosztja a paddock véleményét. Ám miközben egyesek a hagyományokkal érvelnek, van olyan is, aki szerint az autók kinézetén csak javított az eszköz!

Nem versenyző, mégis a nap egyik főszereplőjévé vált. A Red Bull új szélvédőjéről van szó, melyet most teszteltek először versenypályán – s amely természetesen a versenyzőket is foglalkoztatta. Danyiil Kvjat elárulta, nincs meggyőződve arról, hogy az F1-nek ennyire radikális változtatásra kell rászánnia magát, ám az eszközt tesztelő Daniel Ricciardo figyelmeztetett: a biztonsági szempontok esztétikán és hagyománytiszteleten is felülállnak.

Jenson Button ehhez képest meglepő véleménnyel állt elő: nála nem kérdés, hogy az újítás hogyan illeszkedik a Forma–1 hagyományaihoz – szerinte az autók sokkal jobban néznének ki szélvédővel! „Nekem tetszik! Igazából jobban, mint egy átlagos Forma–1-es autó. Persze meg kell vizsgálnunk, a biztonság szempontjából melyik megoldás a jobb, de szerintem néhány év múlva már a mai autókat fogjuk furcsának tartani, ha a Red Bull által tesztelt megoldással folytatjuk” – lepte meg az újságírókat 2009 bajnoka.

Majd elmondta, miért favorizálja a zárt(abb) pilótafülkét. „A családommal régebben gyakran megnéztük az F1-es csónakok versenyét Bristolban. Sok-sok évig nyitott volt a pilótafülkéjük, majd áttértek a zárt verzióra, ami szerintem sokkal menőbben néz ki! De nem ezért alkalmaznánk ezt a megoldást, hanem a biztonság miatt, és még el kell döntenünk, hogy ebből a szempontból, melyik megoldás jobb. Majd meglátjuk, melyiket választják. Aerodinamikai szempontból ez trükkösebb a csapatok számára – már csak a szélcsatornák miatt is. Viszont biztosra veszem, hogy a Red Bull már ezt is tesztelte. Ez pedig előnyt jelent majd számukra” – fogalmazott a brit.

Jenson Button

A következő az ember nélküli autó lesz?

Honfitársa, Lewis Hamilton sosem titkolta, ellenzi a fejvédők bevezetését, s ha tehetné, ő ezek nélkül folytatná a versenyzést. Pénteken sem tűnt lelkesebbnek. „Nem láttam, mert a saját dolgommal voltam elfoglalva. Tegnap viszont láttam, és biztosra veszem, hogy ma a pályán is ugyanolyan rosszul nézett ki” – nyilatkozta a Sky Sportsnak, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy véleményt kell formálnia, mert úgysem számít.

Csütörtökön ugyanakkor elmondta: „Amikor autóba ülök, tudom, hogy veszély leselkedik rám. Ez így volt nyolcéves korom óta, amikor versenyezni kezdtem. Én vállalni akarom ezt a kockázatot, ahogy minden egyes versenyző is azért ül autóba, mert vállalja. A biztonság nagyon messzire jutott az évek során, és nagyon ritkán látunk haláleseteket. Ha a vadászgépek védő tetejét akarjuk bevezetni, ne végezzünk fél munkát!”

Hasonló kétségeinek adott hangot a Sky Sports szakértője, Martin Brundle is. „Mi lesz a következő lépés? A logikus számomra az ember nélküli autó lenne. Ha nem vagy felkészülve arra, hogy kockázatot vállalj, akkor ne is ülj autóba” – nyilatkozta kritikusan.

Johnny Herbert hozzátette, a veszély minden próbálkozás ellenére fennáll majd. „Még mindig nem győzött meg a koncepció. Kinézetre talán nem olyan rossz – legalábbis jobb a glóriánál. De minden azon múlik, milyen a becsapódás szöge, mennyire vagy szerencsés, hol találja el a kerék az autót. Lehet, hogy a levegőbe repül. Ezért aggódik mindenki a repülő tárgyak miatt, melyek a versenyzők feje felé tartanak. De az F1 együléses sorozat, és pont erről szól: a kockázatról” – érvelt.

fejvédő, Daniel Ricciardo

Alonso: Nincs szükség halott hősökre

A mezőny harmadik világbajnoka, Fernando Alonso ennél visszafogottabb állásponton volt. „Ez a biztonságot szolgálja. Nincs ma már szükségünk halott hősökre a sportágban. Nagyon sok balesetet láttunk már, az elmúlt pár évben több haláleset is történt az F1-ben és más kategóriákban a fej sérülése miatt. Nem hiszem, hogy azt akarjuk, hogy a jövőben bárki is megsérüljön. Ha van erre megoldás – és úgy tűnik, ez az lehet –, akkor be kell vezetni” – vélekedett a spanyol.

„Bíznunk kell az FIA ítélőképességében. Nekik van meg minden információjuk arról, melyik megoldás a legjobb. Sok tényezőt figyelembe kell venni, az ilyesmit kívülről nem tudjuk megítélni. Ami a kinézetet illeti, a Red Bull eszköze talán jobb. Remélem azonban, hogy érkezik még pár javaslat. Fontos, hogy a legjobbat találjuk meg. Az pedig szükségszerű, hogy a következő évtől legyen valami védelmünk.”

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

027
#7 027 2016. április 30. 10:12  
csaby_massa:
ez csak akkor lenne logikus ha az autó állna, de mivel nagy tempóval mennek, nagyon kevés az esélye, hogy pont 90 fokos szögben essen az autóra a kerék. trust me i’m an engineer! :)

Értem , köszönöm a magyarázatot :)

csaby_massa
#6 csaby_massa 2016. április 30. 09:31  
027:
Az a baj hogy a feje egy becsapódó keréktől tovább se lenne védett , max ha szemből jön ...kerék meg általában pattog

ez csak akkor lenne logikus ha az autó állna, de mivel nagy tempóval mennek, nagyon kevés az esélye, hogy pont 90 fokos szögben essen az autóra a kerék. trust me i’m an engineer! :)

Enveblo
#5 Enveblo 2016. április 29. 22:47  
027:
Az a baj hogy a feje egy becsapódó keréktől tovább se lenne védett , max ha szemből jön ...kerék meg általában pattog

a válasz: sebesség, árnyékolt zóna

ddb
#4 ddb 2016. április 29. 22:34  

Az FIA-t ismerve, ha van egy jó meg egy ocsmány megoldás, akkor az ocsmányat fogják választani. Szóval glória lesz :/

027
#3 027 2016. április 29. 22:18  

Az a baj hogy a feje egy becsapódó keréktől tovább se lenne védett , max ha szemből jön ...kerék meg általában pattog

Enveblo
#2 Enveblo 2016. április 29. 19:47  
F1890:
ez a védőplexi nem lehetne közelebb a sisakhoz? és más szögben ívelhetne felfele úgy még esztétikusabb lenne szvsz. de az is érthető ha ez a biztonságos.

nem, mert így ki tudsz szállni, pont akkora a lyuk mint a kocsi "tetején" volt eddig

F1890
#1 F1890 2016. április 29. 18:56  

ez a védőplexi nem lehetne közelebb a sisakhoz? és más szögben ívelhetne felfele úgy még esztétikusabb lenne szvsz. de az is érthető ha ez a biztonságos.

HairHungary