Alonso az új szabályok alapján dönt, Hamilton nem bízik bennük

írta: M4Sport
2016. augusztus 25. 16:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso továbbra is kitart korábbi kijelentése mellett, miszerint valószínűleg csak akkor folytatja Forma–1-es pályafutását, ha élvezetesnek tartja az új generációs versenyautók vezetését. Lewis Hamilton eközben elhintette, szerinte ebben a tekintetben 2017 sem hoz komoly változást.

A nyári szünet előtt Alonso többször elmondta, 2017 komoly téttel bír pályafutása szempontjából, hiszen ha nem jönnek be neki az új autók, a következő lehet az utolsó szezonja a királykategóriában. A spanyol klasszis „élvezetesebben vezethető” versenygépekre vágyik, a jelenlegi F1-eseket ugyanis lassabbnak és fizikailag kevésbé megterhelőnek tartja kedvenceinél.

„Szerencsés vagyok, hogy vezethettem a 2000-es évek versenyautóit” – mondta a Belga Nagydíj sajtótájékoztatóján, ahol ismét szóba került, hogy 2017 döntős fontosságú lehet számára. „Most, amikor azt látom, hogy az első szabadedzésen a GP2-es autók csak három másodperccel maradnak el, nagyon elszomorodom. Az autók nehezek, nincs tapadásuk, spórolunk a gumival és minden mással az első körtől kezdődően” – festett nem túl hízelgő képet napjaink versenyautóiról.

„Ez egy kicsit szembemegy a vezetői ösztönökkel. A jövő év egy nagy kérdőjel. Az új szabályokkal minden megváltozik kicsit. Ha izgalmas, élvezetes lesz a vezetés, akkor valószínűleg továbbra is a Forma–1-ben maradok, de ha az autók ugyanazt az érzést adják, amit az előző években, akkor valószínűleg abbahagyom. Ennek semmi köze sincs az eredményekhez, ahhoz bekerülünk-e a Q1-be és megnyerjük-e a bajnokságot. Itt csak az élvezeti értékről van szó. A mostaniakat nem tartom élvezetesnek, de talán csak azért, mert vezettem a régieket. Aki ma kezdi, az nagyon gyorsnak és szórakoztatónak tartja őket, de én már nem” – panaszkodott a kétszeres világbajnok.

Azok, akik szeretnék hosszabb ideig a Forma–1-ben látni a McLaren pilótáját, reménykedhetnek a 2017-es szabálycsomagban, azt ugyanis részben azzal a céllal alkották meg, hogy a pilóták élvezetesebbnek tartsák a papíron 3-5 másodperccel gyorsabbá váló versenyautókat. A többség egyelőre bizakodónak tűnik a módosításokkal kapcsolatban, az Alonso véleményét egyébként osztó Hamilton viszont nem vár csodát a jövő évi autóktól sem.

„Ha a szabályokat nézzük, az autók ugyanolyanok lesznek jövőre, csak máshogy néznek majd ki. A problémák viszont ugyanazok lesznek. Ahogy Fernando is mondta, azonnal lelassulunk, nem nyomunk padlógázt, mint annak idején. Azt hiszem, régebben extrémebbek voltak a futamok. Mi mind gokartokkal kezdtünk, és akkor sprintversenyeket futottunk. Az F1 már nem ilyen, inkább arról szól, hogy spórolunk a gumikkal, az akkumulátorokkal, az elemekkel, a turbóval és a különböző alkatrészekkel. Nem hiszem, hogy ez emberek ezt akarják látni” – magyarázta.

„És a szabályalkotók folyamatosan nehezebbé teszik az autókat. Jövőre például még súlyosabbak lesznek. Valószínűleg nem lesz túl jó a tapadásuk. Bár gyorsabbak lesznek, az autók jellemzői ugyanilyenek maradnak. Persze lehet, tévedek… de azért elég valószínűnek tűnik. Viszont ugyanúgy fogunk vezetni jövőre is, csak nehezebb autókkal. Óvni fogjuk a gumikat, és az üzemanyagot, továbbra is csinálni fogjuk ezeket a dolgokat” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája