Alonso: Bajnoki cím nélkül is hálás leszek

írta: M4Sport
2016. március 28. 11:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso akkor is elégedetten és hálásan fog visszatekinteni Forma–1-es pályafutására, ha a folytatásban már egy világbajnoki címet sem szerez; ugyanakkor továbbra is úgy érzi, jelenleg jó helyen van, hiszen csak a McLaren-Honda állíthatja meg a Mercedest.

Amikor zsinórban kétszer nyert a Renault-val, kevesen hitték volna, hogy Alonso tíz évvel címvédése után is a kétszeres világbajnokok táborát fogja erősíteni. Ez alatt az idő alatt többször közel került a harmadik trófeához: 2007-ben a McLaren-Mercedes, 2010-ben és 2012-ben pedig a Ferrari versenyzőjeként harcolt az utolsó pillanatokig, néhány ponttal azonban mindig lecsúszott a végső győzelemről. Nem titkolta, később a vörösöket is azért hagyta el, hogy jobb esélyei legyenek.

Tavaly visszatért a McLarenhez, a Honda-projekt azonban döcögősen indult, és bár fejlődtek második évük előtt, a bajnoki győzelem még mindig távolinak tűnik. Ennek ellenére Alonso továbbra is úgy érzi, felérhet a csúcsra csapatával, igaz, nem azonnal. „Hiszem, hogy a megfelelő helyen vagyok” – nyilatkozta a Channel 4-nak. „Viszont néha előfordul, hogy sportemberként és szurkolóként nincs elég időnk kivárni, hogy egy projekt beérjen és sikeressé váljon. Az ember türelmetlenné válik, ami érthető, de szerintem ez az autó legyőzheti a Mercedest.”

„Mindenki nyerni akar és mindenki világbajnoki címet akar szerezni, most azonban erre csak Lewis Hamiltonnak és Nico Rosbergnek van esélye. Remélem, hamarosan mi is beszállhatunk a küzdelembe” – magyarázta, majd hozzátette, abban az esetben sem fog csalódottan visszatekinteni pályafutására, ha sohasem szerzi már meg a hőn áhított harmadik koronát.

„Nem lehetek frusztrált, vagy elégedetlen, ha nem jön össze. Úgy tűnik, gyorsan meg kellene szereznem a harmadik címet, különben nélküle hagyom abba, ami szomorúnak tűnhet, de nem így gondolok erre. Kiváltság, hogy kétszer is bajnok voltam, és százszor is dobogóra állhattam. Rengeteg olyan dolog történt eddigi pályafutásom során, amire nem is gondoltam akkor, amikor bemutatkoztam a Forma–1-ben a 2001-es Ausztrál Nagydíjon. Nagyszerű lesz, ha meg tudom csinálni, de ha nem, akkor is hálás leszek a sportnak és az életemnek” – zárta gondolatát.

Fernando Alonso„Várnia kell, de visszatér az élre”

Mióta Alonso elhagyta a Ferrarit heves viták zajlanak arról, vajon jól döntött-e, a vörösök ugyanis a Mercedes első számú üldözőjévé váltak, míg a McLarennek a pontszerzésért is harcolnia kell. Ő maga nemrég kijelentette, csak akkor fogja megbánni döntését, ha a Ferrari feljut a csúcsra, addig ugyanis a korábbi második helyek után neki már mindegy, hogy közvetlenül a Mercedes mögé, vagy a középmezőnybe kerül az év végi elszámolásnál. És, ahogyan azt oly gyakran hangoztatja, a nehéz kezdés ellenére hisz abban, hogy a McLaren egy nap megállíthatja a stuttgartiakat.

Hasonlóan gondolkodik a Honda korábbi pilótája, Szató Takuma is; abban ő sem kételkedik, hogy a márka – és ezáltal Alonso – visszatérhet az élre, de tudja, ez nem most fog megtörténni. „A felek közös múltja miatt mindenki nagyon izgatott volt, és sokat várt a csapattól” – mondta a Marca című spanyol lapnak. „Az én generációim Ayrton Senna és Alain Prost csatáján nőtt fel, a McLaren-Honda pedig az F1 egyik ikonja. Most nehéz helyzetben vannak. Nem tudom, egészen pontosan mi folyik a csapatnál, de a mai napig kapcsolatban állok néhány régi mérnökömmel és csapattagommal, akik mindig elmondják, hogy keményen dolgoznak” – jelezte.

„Biztosra veszem, hogy a Honda rendezi sorait, és a McLaren olyan erős lesz, mint korábban. Persze, vannak súrlódások, hiszen más nyelvet beszélnek és más a kultúra, egy nap azonban le kell ülniük és meg kell beszélniük a problémákat, mégpedig nyíltan. Az angolok és a japánok is nyerni akarnak. A McLaren filozófiája nagyon erős, határozott elképzeléseik vannak, ezért ha valami újjal szembesülnek, lehetnek eltérések, de minden a helyére kerül majd” – folytatta, mielőtt Alonso lehetőségeiről kérdezték. „Türelmesnek kell lennie, de biztosra veszem, hogy visszatér az élre. Mi pedig mind nagyon izgatottan várjuk ezt a visszatérést.”

Takuma Sato

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#7 albutr 2016. március 30. 22:05  
velorex:
Alonso 2006 utáni utáni pályafutásának kettétörését első olvasatra látszólag önmagának, rossz döntéseinek köszönheti, de ha kicsit jobban átgondoljuk a helyzetét akkor nem egészen így fest a kép. 2007-ben egy olyan csapaton belüli párharc részese volt a vb.-i címért amit előzőleg Sennatól és Prost-tól láthattunk, amit még egy megint párját ritkító kémkedési botrány is csapat szinten befolyásolt. Itt Ron Dennisnek kellett volna csapatvezetői erényeit megvillogtatni és okosabban sáfárkodni a két vb. aspiráns pilótának irányításában, de ez nem sikerült neki. Így nevető harmadikként a Kimi elorozta a címet előlük. Ha Alonso ezt követően úgy döntött volna, hogy marad a McLarennél , akkor a 2008-as évben is ez a csapaton belüli viaskodás hasonló végkimenetelű lett volna és most lenne egy egyszeres vb. Massa a mezőnyben. Ergo azzal, hogy Alonso elhagyta a McLarent nem dobott el magától egy vb.-i címet sem, ellenben megajándékozta a 2008-ban bakit, bakira halmozó Hamiltont egy címmel. 2008-as szerződése a Renault-val egy kényszerpálya volt. Talán ekkor döntött rosszul-ha hinni lehet a híreszteléseknek-,amikor 2008-ban nem fogadta el a felkínálkozó Red-Bull szerződést, de erre nem nagyon lehet mit mondani, mert kevés a bizonyíték ennek a szerződésnek a valóságalapjára. 2008-ban megtörtént Briatore szingapúri párját ritkító, eléggé el nem ítélhető húzásával a nagy botrány, amivel Alonsot a csapatnál akarta tartani, aminek a hátteréről csak homályos képünk van, ahol Alonso nem került a reflektorfénybe. Úgy gondolom ha mégis annyira sáros lett volna , akkor a Ferrari nem Alonso irányában mozdult volna el amikor pilótát keresett. A Ferrarinál az első évben megcsíphette volna a vb.-i címét, de ahhoz egy erősebb autó kellett volna ,nem a harmadik erő. A Ferraris évek alatt valóban Alonso élvezhette a csapat bizalmát, de mit lehet kezdeni egy olyan támogatottsággal, ami mögött egy olyan háttér van, ami a legfontosabb problémát az aero fejlesztést a rossz szélcsatorna miatt nem tudja több idényen keresztül megoldani? Annyit, amennyit Alonso ebből a helyzetből ki tudott hozni. Alonso motiválatlansága?:-} Erről csak annyit , amikor Kimit visszaszerződtették Alonso megmutatta mennyire motiválatlan. Ezeket leírva Button pályafutása jutott eszembe, akit legalább olyan jó pilótának tartok, mint Alonsot! Erre mi sem jobb bizonyíték mint az, hogy Hamiltonnal egy szinten volt a McLarennél Button és most Alonso sem tudja azt a különbséget hozni, mint amit a Ferrarinál tudott hozni csapattársaival szemben! Akkor most fel lehet tenni azt a költői kérdést: Button is magának köszönheti az elmaradt vb.i címeket?

hát akkoriban sokan gondolták úgy hogy az ING Renault erősebb volt mint a RB.

velorex
#6 velorex 2016. március 29. 14:04  
frontember:
2007-ben sztem kizárólag saját magát okolhatta az elmaradt vb címért, a Dennis-féle zsarolással, kémbotrányba belekeveredéssel, és következő évi szingapúri crashgate-tel pedig hihetetlen sokat ártott a saját karrierjének. Lényegében 2007-08-09-et szemétbe dobta, ráadásul idő előtt, kapkodva kellett menni a Ferrarihoz is. Ugyan 10-ben majdnem összejött a cím, ám a Ferrarinál is fura dolgok voltak, 5 teljes év alatt olyan hegemóniája volt, olyan befolyása, támogatottsága, ami csak Schuminak volt előtte, és Vettelnek sincs 4 címmel jelenleg. Minden úgy történt, úgy épült fel a csapat, úgy dolgoztak, és úgy építkeztek, ahogy neki megfelelt, ahogy az ő ízlésének és stílusának a legjobban feküdt. Ott a hatalmas tévedés az A-B pilóta felállás volt Massával, ami idejét múltnak bizonyult, és marhára vissza is ütött. Alonsot nem húzta senki, nem motiválta senki... Persze 10 év elteltével baromi könnyű okosnak lenni, de utólag azt kell mondjam, a 2007-es McLarenből lehetett volna (csapat)szerkezetileg felépíteni az első 2 pilótás modellt, ők lehettek volna 07-08 Mercedese, és talán a Red Bull korszakba is beletrollkodhattak volna. Ehelyett Alonso hibát hibára halmozott emberileg, és nagyon megnehezítette a saját dolgát. A Ferrarinál pedig annyira beleforogtak ebbe az 1 pilótás modellbe, hogy végül csapatvezetőstül, sőt elnököstül kellett mindenkit kirúgni és lecserélni, hogy az új korszaknak megfelelő csapatszerkezettel állhassanak ki. Mérhetetlenül sajnálom Alonsot, elképesztően nagy tehetségű pilótának tartom, de ki merem mondani, hogy a futamgyőzelem a legszebb elképzelhető búcsú. Pedig mennyire csodálatos lenne egy utolsó nagy hullámot látni, ahol Vettel és Hamilton ellen harcol még egyszer---

Alonso 2006 utáni utáni pályafutásának kettétörését első olvasatra látszólag önmagának, rossz döntéseinek köszönheti, de ha kicsit jobban átgondoljuk a helyzetét akkor nem egészen így fest a kép.
2007-ben egy olyan csapaton belüli párharc részese volt a vb.-i címért amit előzőleg Sennatól és Prost-tól láthattunk, amit még egy megint párját ritkító kémkedési botrány is csapat szinten befolyásolt. Itt Ron Dennisnek kellett volna csapatvezetői erényeit megvillogtatni és okosabban sáfárkodni a két vb. aspiráns pilótának irányításában, de ez nem sikerült neki. Így nevető harmadikként a Kimi elorozta a címet előlük.
Ha Alonso ezt követően úgy döntött volna, hogy marad a McLarennél , akkor a 2008-as évben is ez a csapaton belüli viaskodás hasonló végkimenetelű lett volna és most lenne egy egyszeres vb. Massa a mezőnyben. Ergo azzal, hogy Alonso elhagyta a McLarent nem dobott el magától egy vb.-i címet sem, ellenben megajándékozta a 2008-ban bakit, bakira halmozó Hamiltont egy címmel.
2008-as szerződése a Renault-val egy kényszerpálya volt. Talán ekkor döntött rosszul-ha hinni lehet a híreszteléseknek-,amikor 2008-ban nem fogadta el a felkínálkozó Red-Bull szerződést, de erre nem nagyon lehet mit mondani, mert kevés a bizonyíték ennek a szerződésnek a valóságalapjára.
2008-ban megtörtént Briatore szingapúri párját ritkító, eléggé el nem ítélhető húzásával a nagy botrány, amivel Alonsot a csapatnál akarta tartani, aminek a hátteréről csak homályos képünk van, ahol Alonso nem került a reflektorfénybe. Úgy gondolom ha mégis annyira sáros lett volna , akkor a Ferrari nem Alonso irányában mozdult volna el amikor pilótát keresett.
A Ferrarinál az első évben megcsíphette volna a vb.-i címét, de ahhoz egy erősebb autó kellett volna ,nem a harmadik erő. A Ferraris évek alatt valóban Alonso élvezhette a csapat bizalmát, de mit lehet kezdeni egy olyan támogatottsággal, ami mögött egy olyan háttér van, ami a legfontosabb problémát az aero fejlesztést a rossz szélcsatorna miatt nem tudja több idényen keresztül megoldani? Annyit, amennyit Alonso ebből a helyzetből ki tudott hozni.

Alonso motiválatlansága?:-} Erről csak annyit , amikor Kimit visszaszerződtették Alonso megmutatta mennyire motiválatlan.
Ezeket leírva Button pályafutása jutott eszembe, akit legalább olyan jó pilótának tartok, mint Alonsot! Erre mi sem jobb bizonyíték mint az, hogy Hamiltonnal egy szinten volt a McLarennél Button és most Alonso sem tudja azt a különbséget hozni, mint amit a Ferrarinál tudott hozni csapattársaival szemben!
Akkor most fel lehet tenni azt a költői kérdést: Button is magának köszönheti az elmaradt vb.i címeket?

frontember
#5 frontember 2016. március 29. 10:40  

2007-ben sztem kizárólag saját magát okolhatta az elmaradt vb címért, a Dennis-féle zsarolással, kémbotrányba belekeveredéssel, és következő évi szingapúri crashgate-tel pedig hihetetlen sokat ártott a saját karrierjének. Lényegében 2007-08-09-et szemétbe dobta, ráadásul idő előtt, kapkodva kellett menni a Ferrarihoz is. Ugyan 10-ben majdnem összejött a cím, ám a Ferrarinál is fura dolgok voltak, 5 teljes év alatt olyan hegemóniája volt, olyan befolyása, támogatottsága, ami csak Schuminak volt előtte, és Vettelnek sincs 4 címmel jelenleg. Minden úgy történt, úgy épült fel a csapat, úgy dolgoztak, és úgy építkeztek, ahogy neki megfelelt, ahogy az ő ízlésének és stílusának a legjobban feküdt. Ott a hatalmas tévedés az A-B pilóta felállás volt Massával, ami idejét múltnak bizonyult, és marhára vissza is ütött. Alonsot nem húzta senki, nem motiválta senki...

Persze 10 év elteltével baromi könnyű okosnak lenni, de utólag azt kell mondjam, a 2007-es McLarenből lehetett volna (csapat)szerkezetileg felépíteni az első 2 pilótás modellt, ők lehettek volna 07-08 Mercedese, és talán a Red Bull korszakba is beletrollkodhattak volna. Ehelyett Alonso hibát hibára halmozott emberileg, és nagyon megnehezítette a saját dolgát.

A Ferrarinál pedig annyira beleforogtak ebbe az 1 pilótás modellbe, hogy végül csapatvezetőstül, sőt elnököstül kellett mindenkit kirúgni és lecserélni, hogy az új korszaknak megfelelő csapatszerkezettel állhassanak ki.

Mérhetetlenül sajnálom Alonsot, elképesztően nagy tehetségű pilótának tartom, de ki merem mondani, hogy a futamgyőzelem a legszebb elképzelhető búcsú. Pedig mennyire csodálatos lenne egy utolsó nagy hullámot látni, ahol Vettel és Hamilton ellen harcol még egyszer---

HumorHerold
#4 HumorHerold 2016. március 28. 23:04  

Ő maga mondta most ki, hogy max akkor bánja meg a döntését, ha a Ferrari képes lesz vb-t nyerni. De elnézve a Ferrarit még mindig nem dolgoznak elég precízen. Ami Melbourneben történt azon egy vb is elmehet. Ahogy el is mentek hosszú éveken keresztül. Hiába a jó pilóta, hiába a jó autó, hiába a hírnév, a legpontosabban kellene dolgozni. És akik példát mutattak ilyen téren, az a RedBull és Mercedes volt az elmúlt években.

HumorHerold
#3 HumorHerold 2016. március 28. 22:57  

Ennek most nem sikerült provokatív címet adni, így elmarad a köpködés és a trollkodás a cikk alatt.

albutr
#2 albutr 2016. március 28. 17:53  

ha itt nem akkor remélem hogy máshol még lesz bajnok.

albutr
#1 albutr 2016. március 28. 17:09  

korrekt nyilatkozatt volt ez Alonsotól.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa