Alonso Bakuban járt – dicsért és kritizált

írta: M4Sport
2016. március 08. 11:08
FOTÓ: ©Baku City Circuit/Twitter

Kedden Bakuban tekintette meg Fernando Alonso a 2016-ban debütáló új utcai pálya nyomvonalát. A spanyol izgalmasnak ítélte az új helyszínt.

Száz nap van még hátra a Forma–1 történetének első azerbajdzsáni futamáig. Baku június 17-e és 19-e között látja vendégül a királykategória mezőnyét az Európa Nagydíj keretében, melynek nemrég a kétszeres világbajnok Fernando Alonso lett a nagykövete. A spanyol ezen apropóból kedden ellátogatott Azerbajdzsán fővárosába, ahol a résztvevők közül először nyílt lehetősége a már formálódó utcai pálya megtekintésére.

A kétszeres bajnok mielőtt autóval is körbement volna a tervezett nyomvonalon, sajtótájékoztatót tartott, melyben az új helyszínről is elmondta véleményét. A kérdésre, mit fog majd mesélni a pályáról, ha csapattársa, Jenson Button érdeklődik nála, elmondta: „Muszáj lesz beszámolnom, mert amikor Ausztráliába érkezünk, úgyis mindenki egyből arról fog kérdezni, mik az első benyomásaim. Mindenkinek ugyanazt fogom mondani: igazán élvezni fogjuk ezt a versenyt” – hízelgett a szervezőknek.

Majd kifejtette, miért is lesz különleges az új utcai aszfaltcsík. „Ez a pálya tökéletes kombinációja a gyors kanyaroknak, a gyors egyeneseknek, az előzési lehetőségeknek – van egy két kilométeres egyenesünk, és ezt a versenyzők élvezni fogják. Ezt hiányoljuk az átlagos utcai helyszíneken, amelyek túl szűkek az előzéshez, ami miatt az időmérő végeredménye már szinte a verseny végeredménye is. Ez itt teljesen más lesz, igazán élvezni fogjuk. Ráadásul a város is nagyon érdekes. Most vagyok először Bakuban, a kultúra, a történelem, a környezet, a tengerpart is tetszenek, ráadásul a hotelek nagyon közel lesznek a paddockhoz, ami jó hír, mert nem szeretünk sokat utazni a pályára, miközben van, ahol másfél óra, mire a szállástól kijutunk.”

Azerbajdzsán, Baku, Fernando AlonsoBakut a 2 kilométeres egyenese (melyben akár 340 km/órás tempóig is gyorsulhatnak majd az autók) mellett a történelmi városrészt érintő pályaszakasz teszi még egyedivé. A történelmi városfal mellett egy rövid, emelkedővel és lejtővel tarkított részen az út szélessége még az előírt minimumnál is kisebb, mindössze 7 méteres lesz. A McLaren ásza szerint azonban ez nem jelent majd problémát számukra. „Szűk ez a szakasz, ugyanakkor nagyon lassú is, sokkal lassabb, mint a többi része. Monacóban vannak kanyarok, ahol 55-60 km/órával megyünk, és közben csak egy autó fér el benne. Itt most 90-100 km/óráról beszélünk, szóval szerintem ezzel nem lesz gond” – vélekedett.

Alonso elárulta, a McLaren szimulátorában még nem próbálta ki az új pályát, de amit eddig látott róla, abból már így is elég pontos képet kapott arról, mi vár rájuk Azerbajdzsánban. „Még nem szimulátoroztam a McLarennel, de arról már láttam szimulációkat, milyen sebességeket érhetünk el majd az egyenesekben és a kanyarokban. És ezek a szimulációk egész pontosak, mivel rendkívül kifinomult programmal végezték el őket. A kapott információk nagyon érdekesek, és két-három héttel a verseny előtt majd jöhet a szimulátoros munka is a csapattal.”

Azerbajdzsán, Baku, Fernando Alonso

Az egyetlen érthető dolgot is megváltoztatták

Alonsót az újságírók persze nem csak a pályáról faggatták. Az elmúlt hét egyik slágertémája, az új időmérő-szisztéma is szóba került, melyről ismét csak azt mondta, fölöslegesnek érzi a bevezetését. „A csapatok számára nem okoz majd gondot, mivel annyi tehetséges és hozzáértő emberük van, akik tökéletesen tudni fogják, mit kell tennünk. Mindenki ugyanazt fogja csinálni, mert mindenhez megvannak a megfelelő matematikai számítások, melyek alapján eldöntik, mi a legjobb. Szóval nem hiszem, hogy kell majd idő az átállásra.”

„A versenyzők számára pedig nem igazán jelent változást, mert nekünk úgyis mindig akkor kell gyors kört teljesítenünk, amikor eljön az ideje. Ami a szurkolókat illeti, szerintem már sokkal nehezebb lesz a helyzet, hiszen számukra kell pár hét, mire megértik az új szisztémát. És személy szerint én nem is gondolom, hogy szükség volt erre a változásra, mivel a Forma–1 már amúgy is nagyon bonyolult, időnként nehéz megérteni, és volt egyetlen dolog, amit nagyon könnyen érteni lehetett, de most ezt változtatjuk meg… Meglátjuk, hogy ki hogyan alkalmazkodik ehhez.”

Azerbajdzsán, Baku, Fernando Alonso

Túl sok a verseny

Azerbajdzsán debütálásával 2016-ban 21 futamosra bővült a versenynaptár. Mindez rekordhosszúságú F1-es idényt jelent. Alonso amondó, a folyamatos bővíts helyett inkább csökkenteni kellene a futamok számát. „Én inkább a kevesebb futam mellett vagyok. Szerintem húsznál kevesebbnek kellene lennie. Amikor a 2000-es évek elején elkezdtem, csak 16-17 versenyünk volt egy évben. A húsznál több verseny nagyon nehéz, a csapatoknak nincs elég idejük a pihenésre. Mi, a versenyzők mindig az utolsó pillanatban érkezünk, aztán már megyünk is. De nekik ez sokkal megterhelőbb, mert föl kell építeni a garázsokat, az autókat össze kell rakni, aztán dolgozniuk kell még akkor is, amikor mi már befejeztük a versenyt – sokszor több nappal azt követően is, hogy mi hazamentünk. Szóval a csapat emberei számára ez nagyon nehéz lesz, és szerintem már most elértük a határt – nem hiszem, hogy huszonegy futamnál lehetséges többet rendezni” – vélekedett a spanyol.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája