Alonso csak átmeneti engedélyt kapott

írta: M4Sport
2016. április 14. 13:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyelőre csak az első szabadedzésen való részvételre kapott engedélyt Fernando Alonso az FIA-tól Kínában. De miért kellett órákat várnia a döntésre, és mi tartotta bizonytalanságban a szövetséget?

A válaszok az FIA által kiadott közlemény szövegéből derülnek ki, melyből megtudhattuk, nem véletlenül kötik újabb, a pénteki első gyakorlás utáni vizsgálathoz a spanyol további szereplését.

„Az Ausztrál Nagydíjon történt balesete óta a McLaren-Honda versenyzője, Fernando Alonso az úgynevezett visszatérési folyamaton’ ment keresztül a sportszabályzat L mellékletének II. fejezete értelmében” – állt a közleményben. „A McLaren-Honda Fernando Alonso versenyeztetését kérte a Kínai Nagydíjon. A versenyző sérüléseire pár nappal az Ausztrál Nagydíjat követően derült fény, és a ’visszatérési folyamata’ nem felelt meg szigorúan a vonatkozó szabály szövegében előírtaknak. Emiatt a bírák tanácsot kértek az FIA orvosi delegáltjától (Jean-Charles Piette – a szerk.), aki pedig egyeztetett a Kínai Nagydíj vezető orvosával, valamint a versenyző saját orvosaival, és ezt követően átmenetileg alkalmasnak nyilvánították a versenyzőt az eseményen való részvételre.”

Mindez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az orvosok fenntartják a jogot arra, hogy probléma esetén visszavonják a spanyol versenyengedélyét. Az FIA közleményében két szabálypontra is hivatkozik, melyek közül az egyik arra figyelmeztet, az FIA szakembereinek tanácsát szabálysértés figyelmen kívül hagyni, a másik pedig biztosítja, hogy a versenyigazgató, a pálya tisztségviselője és az FIA orvosi delegáltja bármikor kötelezheti a versenyzőt arra a hétvége során, hogy orvosi vizsgálatnak vesse alá magát.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

rubens
#1 rubens 2016. április 14. 23:42  

"A versenyző sérüléseire pár nappal az Ausztrál Nagydíjat követően derült fény..."
Azért ezt a mondatot az FIA orvosai kicsit bővebben is kifejthetnék!? Nem is értem, hogy lehet egy autóversenyen bekövetkezett súlyos baleset után több nappal megállapítani a pontos diagnózist? Milyen orvosi vizsgálat ez!? Mi van, ha belsővérzése van vagy bármi egyéb. Akkor Alonsó már Sennával verenyezne odafönt! Most leszerepelt az F1 orvosi csapata a szememben...!!! Bohóckodnak az engedéllyel, de nem képesek megállapítani mi a baja a versenyzőnek!? Pedig biztos vagyok benne, hogy a leg korszerűbb eszközök a rendelkezésükre állnak minden nemű vizsgálathoz! ilyen nem fordulhatna elő a F1-ben!

HairHungary