Alonso elárulta kiváló rajtjai titkát

írta: M4Sport
2016. október 06. 09:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Honda új motorjával versenyez Fernando Alonso a gyártó hazai futamán. A spanyol csapata javuló formája mellett kiváló rajtjainak titkáról is beszélt.

Elégedett volt a Honda Fernando Alonso sepangi pénteken elvégzett motortesztjének eredményével, így Szuzukában élesben is debütál új erőforrásuk. A japánok két módosító pontot használtak fel a motorblokk átalakítására, megbízhatóságának növelésére, továbbá Malajziában mutatták be könnyebb kipufogójukat is.

A kétszeres bajnok egy hete az időmérőn és a futamon még a korábbi motorjával versenyzett, most viszont azok után, hogy a nyert adatokat kiértékelték, úgy tervezik, már a szezon végéig az új specifikációt fogja használni. Jenson Button eközben Japánban csak a könnyített kipufogót kapja meg, új motort várhatóan Austinban szerelnek autójába – büntetésért.

Malajziában Alonso 45 rajthelyes büntetést kapott, s ennek következtében Belgium után másodszor kellett a 22. rajtkockából indulnia. Ám miként Spában, úgy ezúttal is egészen a 7. helyig tudott felkapaszkodni – nem kis mértékben kiváló rajtjának köszönhetően. A spanyol ezen a téren rendkívül jó formát mutat mostanság: az elmúlt 5 futamon összesen 29 (!) pozíciót nyert az indításoknál.

„Ebben a tapasztalatnak, az ösztönösségnek és a kockázatvállalásnak is van szerepe, de a szerencsének is” – mondta erről a csütörtöki sajtótájékoztatón. „Próbálsz pozíciót nyerni, ívet választani, az első kanyarban változtatni, de sosem tudhatod, hogy mi fog történni előtted. Szükség van tehát ehhez némi szerencsére is. De a tizenhét Forma–1-es szezonomban már nagyon sok pozíciót nyertem, szóval ez aligha minden évben csak a szerencsén múlik. Emellett pedig sokat játszom Playstationnel úgy, hogy az utolsó helyről rajtolok… Ez jó gyakorlás” – tette hozzá viccesen.

Alonsót csapata sokat javult, stabilizálódott formájáról is kérdezték, valamint arról, lát-e esélyt rá, hogy 2017-ben a dobogós helyekért küzdjenek. „Elégedettek vagyunk az idei fejlődéssel, több versenyképes csapattal is küzdhetünk már, mint a Force India és a Williams, ráadásul már negyedszer értünk célba hetedikként a három legjobb csapat mögött az utóbbi öt versenyen. Ez egyértelmű fejlődést mutat, amivel nagyon elégedettek vagyunk, hiszen kezdünk versenyképessé válni. A jövő évet illetően viszont nem hinném, hogy bármit pozitív vagy negatív előjelnek tekinthetnénk, mivel minden meg fog változni. Keményen dolgozunk a jövő évi autón, de ez még csupán elméleti munka, ami a próbapadon, a szimulátorban zajlik. Az idei autó teljesítménye nem viszonyítási pont a jövő évre nézve.”

„Szeretnénk versenyképesebbek lenni jövőre, nagyobb előrelépést megtenni, mint az idei évre. Szeretnénk a győzelmekért, a dobogós helyekért harcolni. Szerintem ez lehetséges, mert minden felszerelésünk és emberünk megvan hozzá. Csak idő kérdése, mikor fogunk nyerni. Remélhetőleg mihamarabb.”

Ami új motorját illeti, elmondta, elsősorban nem teljesítményjavulást várnak tőle. „A malajziai motort megbízhatósági gondok miatt vetettük be, nem a teljesítmény miatt. Nem volt elég motorunk ahhoz, hogy befejezzük az évet, ezért hogy ne kelljen a hátralévő versenyek miatt aggódnunk, Malajziában vállaltuk a büntetést. Itt ezt a motort fogjuk használni, de annak a teljesítménye pont ugyanolyan, mint az előzőé” – árulta el.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

oltaag5
#4 oltaag5 2016. október 06. 20:16  

Buttonnek is ugyan ilyen autója van és általában ő is hátulról jön még sincs ilyen mutatója ;) Fernando nagy királya ennek :)
Azért vicces kicsit elképzelem h haza megy és ps-en bekapcsolja az F1 2016ot :D

Mr. Répatorta balneológus
#3 Mr. Répatorta balneológus 2016. október 06. 17:00  

Próbálná megcsinálni ezt a mutatót pole-ból...

cucli
#2 cucli 2016. október 06. 10:33  

Ez egy pazar észrevétel...:-)

qwerm
#1 qwerm 2016. október 06. 10:18  

mondjuk e statisztikában az is segítségére van, h a meki nem a legutolsó konstrukció végre, ugyanakkor nem 1x rajtol az utolsó helyről +xx helyes büntetések okán.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban