Alonso és a felnagyított sárga zászlós ügy: Vettel sárgánál előzve lett bajnok

írta: M4Sport
2016. július 29. 12:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha nem Nico Rosbergről lett volna szó, nem zajlanának ilyen heves viták a dupla sárga zászlós szabályról – véli Fernando Alonso. Az egyik panaszkodónak, Sebastian Vettelnek 2012-es hasonló vitatott esetét fölemlegetve szúrt oda.

Az egész azzal kezdődött, hogy Lewis Hamilton már a Magyar Nagydíj időmérő edzése után magyarázatot követelt az FIA-tól arra, miként lehetséges az, hogy csapattársa úgy happolja el az orra elől a pole pozíciót, hogy leggyorsabb körében dupla sárga zászlós jelzés volt érvényben a pálya középső szakaszán. A rövid magyarázat szerint Rosbergnek egyszerűen szerencséje volt, hogy a mezőny végén haladt: mire a kérdéses részhez ért, a keresztbe álló Fernando Alonso már továbbhaladt, s így kis gázelvétel után hamar folytathatta a körözést, mivel látta, nem komoly a veszély.

Több versenyzőtársa azonban nem tartja igazságosnak, hogy ennyivel megúszhatta, s a szabályok tisztázását követelik, miközben többen már az utánpótlás számára mutatott rossz példa miatt is aggódnak.

Tény azonban, hogy nem ez volt az első hasonló eset idén (Ausztriában Nico Hülkenberget és Kevin Magnussent is fölmentették a sárga zászlós gyorshajtás gyanúja alól), és Fernando Alonso úgy látja, a legutóbbi történetnek csupán Rosberg és a tét nagysága miatt kerítettek ekkora feneket kollégái.

„Tizenhat éve versenyzem az F1-ben. Soha nem volt gond a sárga zászlókkal, kivéve, amikor a világbajnoki címért harcoltam, vagy amikor Nico teszi ugyanezt. Nem látok problémát. És ez a jövőben sem lesz probléma, nincs szükség semminek a tisztázására” – jelentette ki a spanyol. „A bírák minden információval rendelkeznek a telemetria révén. Olykor büntetnek, olykor nem, de mindig is így volt. Ez pont olyan, mint a versenybaleseteknél, a Verstappenéhez hasonló manővereknél. Talán nem túl következetesek, de nem hinném, hogy bármi különbség is lenne Nico mostani pole-ja és az elmúlt tizenhat év esetei között.”

Alonso fölemlegette a 2012-es interlagosi esetet is, ahol Sebastian Vettel a spanyol akkori csapata, a Ferrari állítása szerint sárga zászlós jelzésnél előzött. Az FIA bizonyította, hogy nem így történt, a német pedig megnyerte a bajnokságot Alonso előtt. „Ha Nico bizonyította a telemetriával, hogy elegendő mértékben lassított… A fociban elmagyarázhatjuk a bírónak, hogy ez nem volt tizenegyes, mert nem ért senki kézzel a labdához. De itt minden információ a birtokukban van. Sebastian pedig Jean-Éric Vergne-t úgy előzte meg Brazíliában, hogy minden sárga lámpa villogott. Ő lett a világbajnok” – szúrt oda a Rosberg esete miatt panaszkodó ellenfélnek.

De nemcsak Vettel, több társa is aggasztónak találja a helyzetet. Lewis Hamilton megismételte, a történtek precedenst teremtettek, melyek arra ösztönzik őket, hogy hasonló esetekben merjenek a határon táncolni, a veszély ellenére is kevéssé visszavenni. „Ezek a szabályok sosem változtak, ez a szövegük, amióta nyolcévesen elkezdtem versenyezni. Most mintha mégis másképp kezdenék értelmezni” – vetette föl.

Alonso szerint ez is túlzás. „Én ugyanúgy fogok vezetni a sárga zászlónál, vissza fogok venni. És ha sárgát lát, Nico is vissza fog venni. Vagy padlógázzal fog haladni? Nem tudom, nála a mi a helyzet, de az biztos, hogy mi nem változtatunk” – jelentette ki.

És hogy mit szól mindehhez maga Rosberg? Jelezte, szerinte csak csapattársa próbálja minél jobban felfújni a történteket. „Érdekesnek találom, hogy hirtelen ennyire aggódni kezdett a sportág biztonsága miatt. Az időmérő után egyből – szinte a sárga zászlónál jártam – az illetékesekhez ment…” – jegyezte meg nevetve.

Ehhez képest az FIA jelezte, módosít a vonatkozó előíráson, s a jövőben minden sárga zászló mellett futott időt törölni fog az időmérőn.

Oszd meg!

19 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vinyei93
#19 vinyei93 2016. július 30. 07:57  
Giulia:
Alapvetően korrekt a fordítás. A linket is beleírom. “Also Sebastian overtook Jean-Eric Vergne in 2012 with all the yellows flashing in Brazil. He was world champion.” http://www.motorsport.com/f1/news/yellow-flags-an-issue-only-because-rosberg-involved-alonso-803104/

Koszi :)
Akkor csak megmaradok annál h én így gondolom.

Giulia
#18 Giulia 2016. július 30. 00:26  
vinyei93:
Az egy dolog, hogy pl a másik nyilatkozata, miszerint a mostani Meki az eddigi legjobb csapata, enyhén szólva is vicces, de a Vettellel kapcsolatos itteni mondat...ennyire senki nem hülye, h a nyilvánvaló dolgot még a mai napig rosszul tudja, én személy szerint kizártnak tartom hogy ezt komolyan igy gondolta. Nem tudom mennyire valós a fordítás, valaki esetleg tud egy linket dobni, ahol angolul lehet elolvasni? Nézzétek meg az előző mondatokat, az első egy félbehagyott mondat, a focis egy hiába magyarázol, mert ott nem igy működik, az utána levő meg konkrétan a minden infó megvan a bíráknak a forma 1 ben. Majd a Vetteles rész, ami az előzőekből nekem arra utal, hogy az első mondat egy "pedig mi mondtuk h sárga volt", majd egy "ő lett a világbajnok", merthogy ez nem foci, itt minden megvan, amiből kiderül, hogy nem volt sárga. Így még csak nem is odaszúrás. Persze, jöhet h én neki szurkolok, és nem látom a valódi énjét, de pont ezért lennék kiváncsi az eredeti szövegre, simán lehet, hogy nem is így hangzott.

Alapvetően korrekt a fordítás. A linket is beleírom.

“Also Sebastian overtook Jean-Eric Vergne in 2012 with all the yellows flashing in Brazil. He was world champion.”

http://www.motorsport.com/f1/news/yellow-flags-an-issue-only-because-rosberg-involved-alonso-803104/

vinyei93
#17 vinyei93 2016. július 29. 20:52  

Az egy dolog, hogy pl a másik nyilatkozata, miszerint a mostani Meki az eddigi legjobb csapata, enyhén szólva is vicces, de a Vettellel kapcsolatos itteni mondat...ennyire senki nem hülye, h a nyilvánvaló dolgot még a mai napig rosszul tudja, én személy szerint kizártnak tartom hogy ezt komolyan igy gondolta. Nem tudom mennyire valós a fordítás, valaki esetleg tud egy linket dobni, ahol angolul lehet elolvasni? Nézzétek meg az előző mondatokat, az első egy félbehagyott mondat, a focis egy hiába magyarázol, mert ott nem igy működik, az utána levő meg konkrétan a minden infó megvan a bíráknak a forma 1 ben. Majd a Vetteles rész, ami az előzőekből nekem arra utal, hogy az első mondat egy "pedig mi mondtuk h sárga volt", majd egy "ő lett a világbajnok", merthogy ez nem foci, itt minden megvan, amiből kiderül, hogy nem volt sárga. Így még csak nem is odaszúrás.
Persze, jöhet h én neki szurkolok, és nem látom a valódi énjét, de pont ezért lennék kiváncsi az eredeti szövegre, simán lehet, hogy nem is így hangzott.

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. július 29. 18:30  
SANI{Ó:
Szerintem, ha csalással szerzett Vb címeket kell felemlegetni, akkor pont neki kellene a legmélyebben csendben maradni....de Vettel pont nem sárga zászló alatt nyert....ez bizony fail

Ne itt éld ki a fóbiádat, fordulj orvoshoz, illetve akarom mondani pszichológushoz.

Kímélj meg minket a baromságaiddal.

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 18:30

SANI{Ó
#15 SANI{Ó 2016. július 29. 17:21  

Szerintem, ha csalással szerzett Vb címeket kell felemlegetni, akkor pont neki kellene a legmélyebben csendben maradni....de Vettel pont nem sárga zászló alatt nyert....ez bizony fail

Agressor
#14 Agressor 2016. július 29. 17:12  

Alonso-nak igaza van a sárgás hiszti miatt, de nincs igaza Vettel 2012-es előzésével szemben. Seb teljesen szabályosan előzött InterLajosban!!

fist1
#13 fist1 2016. július 29. 16:33  
almodopelikan:
Igen, ilyen szövegértéssel hogy jutottál át az érettségin?

Bagoly mondja.

albutr
#12 albutr 2016. július 29. 16:16  
continental:
A politikusok ugyebár hazudgálnak. A pálya azon részén nem volt sárga,ezt nagyon benézte Lonzi,de had égesse csak magát. http://www.gphirek.hu/f1/20121129-f1-arcok-harca-interlagosi-gorbe-tukor.html

miért égeti magát?ennyi erővel Vettel is égeti magát mert örökké kék zászlót követel.

albutr
#11 albutr 2016. július 29. 15:40  

boldog szülinapot Alonso.

almodopelikan
#10 almodopelikan 2016. július 29. 15:14  
continental:
"Sebastian pedig Jean-Éric Vergne-t úgy előzte meg Brazíliában, hogy minden sárga lámpa villogott." Mikor Vettel előzött,már nem villogott semmilyen sárga lámpa. Van még kérdésed?

Igen, ilyen szövegértéssel hogy jutottál át az érettségin?

continental
#9 continental 2016. július 29. 15:08  
almodopelikan:
Látom nem értetted akkor...

"Sebastian pedig Jean-Éric Vergne-t úgy előzte meg Brazíliában, hogy minden sárga lámpa villogott."
Mikor Vettel előzött,már nem villogott semmilyen sárga lámpa.
Van még kérdésed?

sztárvorsz
#8 sztárvorsz 2016. július 29. 14:31  

Szerintem teljesen korrekt nyilatkozat, egyetértek vele.

albutr
#7 albutr 2016. július 29. 14:31  
almodopelikan:
Látom nem értetted akkor...

hagyd rá.

almodopelikan
#6 almodopelikan 2016. július 29. 14:07  
continental:
El. Nem volt a pálya minden részén sárga,úgyhogy erről ennyit,valótlanságot állít.

Látom nem értetted akkor...

robgell
#5 robgell 2016. július 29. 13:54  

Szövegértés nulla...

continental
#4 continental 2016. július 29. 13:13  
almodopelikan:
Elolvastátok a nyilatkozatát? Rohadtul nem odaszólt. Valóban villogott a sárga. De pont ezt emelte ki, a FIA-nak minden adat megvan/volt, így előzhetett...

El.
Nem volt a pálya minden részén sárga,úgyhogy erről ennyit,valótlanságot állít.

almodopelikan
#3 almodopelikan 2016. július 29. 12:53  
continental:
A politikusok ugyebár hazudgálnak. A pálya azon részén nem volt sárga,ezt nagyon benézte Lonzi,de had égesse csak magát. http://www.gphirek.hu/f1/20121129-f1-arcok-harca-interlagosi-gorbe-tukor.html

Elolvastátok a nyilatkozatát?
Rohadtul nem odaszólt. Valóban villogott a sárga. De pont ezt emelte ki, a FIA-nak minden adat megvan/volt, így előzhetett...

continental
#2 continental 2016. július 29. 12:40  

A politikusok ugyebár hazudgálnak.
A pálya azon részén nem volt sárga,ezt nagyon benézte Lonzi,de had égesse csak magát.
http://www.gphirek.hu/f1/20121129-f1-arcok-harca-interlagosi-gorbe-tukor.html

Utoljára módosítva: 2016. július 29. 12:47

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. július 29. 12:29  

Lehet meg kellett volna nyerni a versenyt, Fernando? De hagyjuk is, úgyis a ferrari volt szar, tudjuk, lejárt lemez. Vettel meg szembe a forgalommal a verseny elején és úgy hozta vissza a vb címet, esély nem volt az ellen a red bull ellen.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe