Alonso és az új szabály: Talán szükség lenne a 18-as karikára…

írta: M4Sport
2016. május 26. 09:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Monacótól tilos lesz szemetelni a versenyzőknek: tiltani fogják a sisakfóliák eldobálását. A McLaren bajnokai furcsának találják a szabályozást, de elárulták, több megoldást is kipróbálnak majd…

Hónapok óta halogatják a bevezetését, most Monacóban mégis sor kerül rá: az FIA ettől a hétvégétől kezdve már valóban tiltja a sisakvédő fóliák pályán vagy boxutcában történő eldobálását. A szigorítást eredetileg Ausztráliában vezették volna be, aztán a résztvevők kétségei miatt Spanyolországra, majd Monacóra halasztották. A szövetség azért érzi szükségét a fóliadobálás tiltásának, mert az elhullajtott szemét veszélyt jelenthet az autókra – például fékhűtésekbe ragadhat.

Peter Bürger, a japán Arai sisakmárka szakértője a Speedweeknek még Spanyolország előtt elárulta, az új szabály bevezetését azért halogatták, hogy a gyártóknak legyen idejük alternatív megoldásokat találni ki a sisakrostély tisztán tartására. Csakhogy a végső megoldásra nem találtak rá.

„Az első négy versenyen nem sok fóliát dobáltak el, de tapasztalatból tudjuk, hogy vannak pályák, ahol ezek nélkül lehetetlen versenyezni: például Montrealban, Hockenheimben, Spában vagy Monzában. Mérlegeltük egy motokrosszból ismert technológia alkalmazását, amelynél egyfajta filmfóliát két kis orsó segítségével mozgatnak a sisak szélén. Ezt egy fotocellával lehet kombinálni, ami ha a versenyző jelt ad a kezével, működésbe hozza a rendszert. Teszteltük ezt a szélcsatornában, és kiderült, hogy a menetszél miatt ez nem működik az F1-ben, ráadásul aerodinamikai szempontból sem előnyös” – magyarázta a szakember, kiemelve, Monacóig sem fognak megoldást találni.

Szükség lehet a 18-as karikára…

Mindezek után nem marad más, mint a hagyományos technika – és a gyűjtögetés. Fernando Alonso szerint megoldható a probléma – még ha macerásan is… „Mondjuk ki, ez egy furcsa szabály, mert soha korábban nem volt ilyesmi. De nem probléma, hogy a fóliát a pilótafülkén belül tartsuk, szóval rendben lesz” – nyilatkozta a spanyol szerdán Monacóban. „Van pár megoldásunk, amit csütörtökön kipróbálunk. Már teszteltünk párat, aztán holnap megtaláljuk a megfelelő gyűjtőhelyet. Egyik-másikról nem beszélhetek, mert valószínűleg 18-as karikára lenne szükség hozzá… De úgy vélem, a boxutcában kell majd csinálnunk. A kiállásoknál tíz másodpercig 60 km/órával megyünk, ez tökéletes helyzet az efféle feladatokra.”

Jenson Button nem titkolja, nem örül az új szabálynak. „Ez most már végleges, szóval nem dobálhatjuk ki őket az autóból. Más megoldást kell találnunk. Több ötlet is van, az autón belül kell rögzítenünk a fóliákat bizonyos helyeken. Nem könnyű, különösen nem úgy, hogy húsz éven át eldobáltuk a fóliákat, és most hirtelen nem szabad. Még ha tudod is, hogy nem szabad eldobni, a kezed a letépés után a levegőben van, és próbálod majd visszatuszkolni a kocsiba, hogy rögzítsd valahova. És az sem egyszerű, hogy ezt Monacóban kell először csinálnunk” – nyilatkozta 2009 bajnoka.

„Persze két szempontból is lehet nézni ezt. Egyfelől ez egy őrült szabályozás, másfelől viszont Fernando tavaly kétszer is azért esett ki az elmúlt években, mert fólia ragadt a fékhűtésébe, és a fék túlmelegedett. Senki sem szereti közülünk ezt a szabályt, de a HANS-nál is ez volt a helyzet. Egy versenyző sem szerette, mert nem volt kényelmes, aztán pár futam után már el is felejtettük, kibékültünk vele, és most már ragaszkodunk hozzá.”

Nagy kérdés persze, mi lesz akkor, ha valaki – véletlenül, feledékenységből vagy akár szándékosan – mégis elhajítja sisakfóliáját a pályán. Az FIA és a versenyzők egyelőre nem állapodtak meg arról, ebben az esetben jár-e majd büntetés, és ha igen, milyen jellegű. „Még nem döntöttünk erről. Érdeklődtünk az FIA-nál, mi lesz a büntetés, de még folyik róla a vita” – erősítette meg Alonso.

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#4 fagyi 2016. május 26. 13:04  

Be kell epiteni egy szemetest a fulkebe :D

Utoljára módosítva: 2016. május 26. 13:05

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. május 26. 11:46  

aki megnyeri az edzest felrakat parszaz foliat a sisakjara es majd szorja mint a konfettit :D
tisztara mint a mariokartban a bananhej :D Rosberg mar megtalalta hol lehet aknafedelet "dobalni" hatra. Csak tokeletesiteni kell, hogy ne legyen defektje, mogotte a fel mezonyt ledaralja a vasdarab

Utoljára módosítva: 2016. május 26. 11:47

trialboj
#2 trialboj 2016. május 26. 10:21  

Szerintem nem büntetnek az első futamon. Viszont az érdekes lenne ha valaki tényleg emiatt esni most ki, és megtalálnák, hogy ki hagyta elrepülni a fóliákat, vajon akkor sikerülne rögtönözni valami kemény szankciót?

Amúgy meg kicsit érthetetlen számomra, hogy miért nem tudják kijelenteni ,hogy ezen a futamon csak figyelmeztetik a szabályt megszegőket, és a következőn ha megint előfordul akkor már büntetnek, mondjuk 1-2 büntetőponttal, a 3. esetben viszont már komolyan veszik, és akár pozícióhátrányt is gyűjthetnek. És így viszonylag hamar mindenkinek az eszébe, és mozdulataiba vésődne, hogy mit kell tenni.

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. május 26. 10:03  

Ez megint a FIA benasaga, hogy hoznak egy szabalyt, de nem tudjak, hogyan lesz majd buntetve, ha valaki megszegi, szoval lehet megint kovetkezetesseg hianyaban ossze vissza csinalni mindent. Egyel tobb ok arra, hogy szelvedos fejvedo legyen, talan akkor a sisakrostely tisztabb marad, nem kell foliazni. Termeszetesen akkor a szelvedo lesz piszkos, de azt meg oldjak meg maskepp.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”