Alonso és Hamilton is felemelte a hangját az F1 hibái miatt

írta: M4Sport
2016. március 03. 20:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

A kétszeres világbajnok Fernando Alonsót elszomorítja a sok bonyolult szabály, a háromszoros világelső Lewis Hamilton szerint pedig a sportágat nem irányítják rendesen…

A téli tesztek utolsó előtti napjának végén 2005 és 2006 világbajnokát és az utóbbi két évet domináló Lewis Hamiltont is megkérdezték az időmérővel és a technikai szabályokkal kapcsolatos végeláthatatlannak tűnő hercehurca kapcsán, az utóbbi évtized két talán legjobb versenyzője pedig lesújtó véleményeket fedett fel.

Alonso szerint a sportág túl bonyolult és nehezen érthető a nézők számára, a kvalifikációval kapcsolatos változtatásokkal pedig szintén csak összezavarják az embereket.

„Ha másik sportot űznék vagy néznék, akkor egy kicsit meglepne a Forma1 állapota. Nem hiszem, hogy jó irányba változnak a dolgok. Túl sok a változás, és túl bonyolultak a szabályok a nézőknek.”

„Spanyolországban minden barátom nagy csatákat, nagy kocsikat, nagy gumikat és nagy hangzavart akar látni, és ha bekapcsolja a tévét, akkor egyszerűen csak élvezni akarja versenyt, mint bármilyen más sportot. De most folyton csak azt hallja, hogy MGU-H, MGU-K, töltöttségi szint, szuperlágy, használt, kötelező, közepes, stb. Ha mondjuk negyedik vagy a versenyben és három körrel a vége előtt ki kell állnod feltenni egy kötelező szett gumit vagy ilyesmi, akkor normális, hogy kikapcsolják a tévét…”

„Szomorú vagyok a sportág helyzete miatt, mert külső szemlélőként nem tűnik helyesnek, hogy egy héten belül háromszor is változtatunk az időmérő menetén, pontosabban úgy teszünk, mintha változtatnánk, de igazából közben semmi sem hivatalos.”

Hamilton szűkszavúbban nyilatkozott, de mélységesen egyetért abban, hogy manapság olyan, mintha senki sem tudna irányt adni a Forma–1-nek, és hogy valami nagyon el van romolva benne.

„Hogy a Forma1 el lenne romolva, nem tudja, hogy merre tart vagy nem elég egészséges? Én valószínűleg azt mondanám, hogy az első kettő. Nem akarok túl sokat beszélni erről, de az első kettővel nagyon egyetértek.”

A címvédő azt is kifejtette, hogy miért szereti annyira a MotoGP-t.

„A MotoGP annyira klassz szerintem sokkal érdekesebb lehet nézni, mint a Forma1-et, egyszerűen mert szorosabbak a versenyek.”

A szurkolókat már 2011 óta elidegenítő tényezők, mint például a gyorsan kopó gumik, a nyitható hátsó szárny (DRS) és a halkabbá váló autók mellett az utóbbi időben a 2017-es aero-szabályok régóta holtponton nyugvó vitája valamint az új, folyamatos kieséses időmérős rendszerrel kapcsolatos oda-vissza táncolás is borzolja a kedélyeket a sportág rajongói körében.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#15 BrettShaw 2016. március 04. 14:27  
GreenHonda:
Na így már mindjárt más azért:D Amúgy igen, ez valóban így működik. De mondhatnánk olyan példát is egyébként erre, ami nem sikerült. Voltak eszemben jó példák, de talán ez is az lesz: Ott van például a mobiltelefonhívás közben zenekicsengés(tehát amikor te hívsz akkor is zenét hallasz, és nem azt, kicseng-e). Ez valamikor 2008 környékén volt. Vagy a 3D-s effekt is teljesen felesleges szerintem, igaz ez megosztóbb dolog, mivel világszinten valamilyen szinten azért sikeres. Persze szubjektív is, valakinek tetszik, de én nem látom, mi szükség erre, nem adja meg azt az élményt, hogy érdemes legyen így nézni egy filmet. Ráadásképp ha magamból indulok ki, nem is szeretném a film részének érezni magam, hanem megmaradni külső szemlélőnek. Összességében úgy vélem, messze nem aratott akkor sikert, mint amit egyesek prognosztizáltak.

Egy csomó ötlet hal el, mert nem képes kiváltani az ’akarom’ érzést az emberből. Szvsz ez különbözteti meg az átlagos vezetőket a ’látnokoktól’. Kitalálni egy olyan dolgot, amire ma nincs igényed, de miután megszületik már lesz. Zseniális.

GreenHonda
#14 GreenHonda 2016. március 04. 13:16  
BrettShaw:
"általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket elégítenek ki és újabbakat szülnek. " Nos valóban nem, mert nem ezt akartam írni! :) "általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket teremtenek, majd újabbakat szülnek" -Erre gondoltam elsőre is! :) A legkézenfekbőbb példa az Iphone. Az ember kezébe adott egy csokor olyan funkciót, amire nem volt AKKOR szüksége. Ma meg nem tud nélküle élni és abszolút felforgatta a piacot, márpedig a piacot csak úgy forgatod fel, ha vásárlóerőt tudsz mozgósítani. Néha egyetlen ember jobban tudja, hogy mi kell többmilliónak, mint a többmillió maga. Én mindig röhögök azokon, akik azon rinyálnak, hogy miért nincs 4" környéki csúcsharveres telefon, mert bár mesterségesen ébresztett volt a phablet igény totális telitalálat volt a meghatározó célcsoport esetében.

Na így már mindjárt más azért:D

Amúgy igen, ez valóban így működik. De mondhatnánk olyan példát is egyébként erre, ami nem sikerült. Voltak eszemben jó példák, de talán ez is az lesz: Ott van például a mobiltelefonhívás közben zenekicsengés(tehát amikor te hívsz akkor is zenét hallasz, és nem azt, kicseng-e). Ez valamikor 2008 környékén volt. Vagy a 3D-s effekt is teljesen felesleges szerintem, igaz ez megosztóbb dolog, mivel világszinten valamilyen szinten azért sikeres. Persze szubjektív is, valakinek tetszik, de én nem látom, mi szükség erre, nem adja meg azt az élményt, hogy érdemes legyen így nézni egy filmet. Ráadásképp ha magamból indulok ki, nem is szeretném a film részének érezni magam, hanem megmaradni külső szemlélőnek. Összességében úgy vélem, messze nem aratott akkor sikert, mint amit egyesek prognosztizáltak.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 13:19

BrettShaw
#13 BrettShaw 2016. március 04. 13:07  
GreenHonda:
"általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket elégítenek ki és újabbakat szülnek. " Ezt most nem hangzott valami értelmesen mr. cikkírás kritikus:D Egyébként ha már itt tartunk, a szakdolgozatomhoz olvastam egy könyvet, melyben azt a témát is boncolgatják marginális jelleggel, hogy igazából szinte jobban születnek úgy találmányok, amit ráerőszakoltak az emberre, tehát szükségessé tették számukra, holott eredetileg nem volt az, és nem pedig amire szükségük volt, arra találtak ki valamit. Amúgy egyetértek veled jelenleg az F1-ben túl nagy a politikai csata, s túl fragmentált az egész közösség. Nincs egység, nincs megfelelő irányítási struktúra. Sport is akar lenni, de show is, bár erről szükségtelen beszélni. Viszont az is igaz, rengeteget változott a világ, és van egy olyan véleményem, miszerint kicsit az F1-nek is haladnia kellene a korral. Régen, ha kiment valaki az ’50-es, ’60-as években, látott egy futamot, akkor el volt áulva ezektől az iszonyat hangos, dübörgő, száguldozó gépektől, de lehet életében egy átlag embernek életében egyszer volt erre lehetősége. Még a ’80-as, ’90-es évekhez képest is rengeteg a változás, akkor még nem volt internet, és nem volt annyira elterjedt rosszabb helyeken (ez inkább ’80-asra vonatkozik) a televízió sem. Örült az ember, ha megnézhetett egy évben 16 futamot, egy-egy szombat, vasárnapi 1-2 órás program. Ilyenkor, ha valaki örül, ha valamit lát, nem fogalmazódik benne meg ez a sok támadó gondolat, kritika, amelyet ha ő is az internet nagy érájában élne, ugyanúgy hozzávágna az F1-hez.

"általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket elégítenek ki és újabbakat szülnek. " Nos valóban nem, mert nem ezt akartam írni! :)

"általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket teremtenek, majd újabbakat szülnek" -Erre gondoltam elsőre is! :)

A legkézenfekbőbb példa az Iphone. Az ember kezébe adott egy csokor olyan funkciót, amire nem volt AKKOR szüksége. Ma meg nem tud nélküle élni és abszolút felforgatta a piacot, márpedig a piacot csak úgy forgatod fel, ha vásárlóerőt tudsz mozgósítani.

Néha egyetlen ember jobban tudja, hogy mi kell többmilliónak, mint a többmillió maga. Én mindig röhögök azokon, akik azon rinyálnak, hogy miért nincs 4" környéki csúcsharveres telefon, mert bár mesterségesen ébresztett volt a phablet igény totális telitalálat volt a meghatározó célcsoport esetében.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 14:26

GreenHonda
#12 GreenHonda 2016. március 04. 11:22  
BrettShaw:
Bla, bla, bla... Az F1 legnagyobb baja, hogy korszerűtlen. Na nem az ami a pályán történik, mert az kb mindig ugyanilyen volt. Korszerűtlen, mert SOKKAL jelentéktelenebb szériákhoz képest is...Sőt átfogalmazom. Nincs semmilyen közösségi jelenléte, nincs semmilyen nagy bázist megmozgató platformja, nincs egy nyomorult használható youtube csatornája, nincs valóban interaktív közvetítése. Ahogy számos más sportág közeledett a nézőkhöz erőnek erejével, mert ez csak így megy. Az F1 megmaradt körözgetős autóversenynek a klasszikus fajtából. Ma már ez nagyon kevés. Ebben óriási felelőssége van Bernienek és a csapatának, valószínűleg az ok is Bernie maga, hiszen más korból jött, mint a mai célközönség, nem tudja felmérni az igényeket, nem tudja ráerőszakolni a "terméket" a nézőkre, pedig manapság ez így működik, általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket elégítenek ki és újabbakat szülnek. Iszonyatos gondok vannak a szervezeten belül is. Bernie rinyál, Hamilton rinyál, Alonso rinyál, Vettel rinyál, mindenki csak rinyál, holott a saját üzletükbe szarnak bele ezzel. MINDIG van valami amiért lehet sírni. Hol egy leaszfaltozott bukótér, hol egy bukókeret a pilóták köré, hol az 1000 lóerő hiánya (mintha ettől lenne jó a verseny pfff.), hol akármi más. A változások jó oldala meg csak 1 napig hír, a legtöbben elfelejtik, a kommunikáció nem erre koncentrál. 50% fölötti hatásfoka van ezeknek a dögöknek? Ilyen fejlődést az ELMÚLT 100 ÉVBEN nem produkált ICE basszus. Az alkalmazott retorika miatt viszont ez teljesen érdektelen. Nem számít az sem, hogy lassan ugyanolyan erősek ezek a szarok mint a "régenmindenjobbvolt" V10-esek. Nem számít az sem, hogy fele annyi benzinből oldják meg ugyanezt, nem számít az sem, hogy fele akkora átfolyással oldják meg ugyanezt, mert a szétszakadó kommunikáció elülteti a kételyt a nézőben, hogy ez csak egy GP2 pro. És akkor lehet rinyálni a hangon, ehh nem is értem. Az amerikaiak csinálják jól a pankrációval. Csak a show számít és abban tökéletes, de ne nevezzük sportnak. Tessék basszus: http://goo.gl/KhUZ6x alig $3500 és megoldaná a "rémes" hangot egy életre. Lehetne V12 hangja, lehetne olyan mint a 412T2 hangja, vagy lehetne teljesen csendes is. Most kb ehhez hasonló ostoba látszatmegoldásokat hoznak, csak kozmetikázzák a hangot, hogy a régmúlt igényeit kielégítsék. Rohadtul szánalmas ami most megy.

"általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket elégítenek ki és újabbakat szülnek. "

Ezt most nem hangzott valami értelmesen mr. cikkírás kritikus:D

Egyébként ha már itt tartunk, a szakdolgozatomhoz olvastam egy könyvet, melyben azt a témát is boncolgatják marginális jelleggel, hogy igazából szinte jobban születnek úgy találmányok, amit ráerőszakoltak az emberre, tehát szükségessé tették számukra, holott eredetileg nem volt az, és nem pedig amire szükségük volt, arra találtak ki valamit.


Amúgy egyetértek veled jelenleg az F1-ben túl nagy a politikai csata, s túl fragmentált az egész közösség. Nincs egység, nincs megfelelő irányítási struktúra. Sport is akar lenni, de show is, bár erről szükségtelen beszélni. Viszont az is igaz, rengeteget változott a világ, és van egy olyan véleményem, miszerint kicsit az F1-nek is haladnia kellene a korral. Régen, ha kiment valaki az ’50-es, ’60-as években, látott egy futamot, akkor el volt áulva ezektől az iszonyat hangos, dübörgő, száguldozó gépektől, de lehet életében egy átlag embernek életében egyszer volt erre lehetősége. Még a ’80-as, ’90-es évekhez képest is rengeteg a változás, akkor még nem volt internet, és nem volt annyira elterjedt rosszabb helyeken (ez inkább ’80-asra vonatkozik) a televízió sem. Örült az ember, ha megnézhetett egy évben 16 futamot, egy-egy szombat, vasárnapi 1-2 órás program. Ilyenkor, ha valaki örül, ha valamit lát, nem fogalmazódik benne meg ez a sok támadó gondolat, kritika, amelyet ha ő is az internet nagy érájában élne, ugyanúgy hozzávágna az F1-hez.

Utoljára módosítva: 2016. március 04. 13:08

BrettShaw
#11 BrettShaw 2016. március 04. 10:40  

Bla, bla, bla... Az F1 legnagyobb baja, hogy korszerűtlen. Na nem az ami a pályán történik, mert az kb mindig ugyanilyen volt. Korszerűtlen, mert SOKKAL jelentéktelenebb szériákhoz képest is...Sőt átfogalmazom. Nincs semmilyen közösségi jelenléte, nincs semmilyen nagy bázist megmozgató platformja, nincs egy nyomorult használható youtube csatornája, nincs valóban interaktív közvetítése.

Ahogy számos más sportág közeledett a nézőkhöz erőnek erejével, mert ez csak így megy. Az F1 megmaradt körözgetős autóversenynek a klasszikus fajtából. Ma már ez nagyon kevés. Ebben óriási felelőssége van Bernienek és a csapatának, valószínűleg az ok is Bernie maga, hiszen más korból jött, mint a mai célközönség, nem tudja felmérni az igényeket, nem tudja ráerőszakolni a "terméket" a nézőkre, pedig manapság ez így működik, általában nem igény szülte megoldások vannak, hanem megoldások, amelyek igényeket elégítenek ki és újabbakat szülnek.

Iszonyatos gondok vannak a szervezeten belül is. Bernie rinyál, Hamilton rinyál, Alonso rinyál, Vettel rinyál, mindenki csak rinyál, holott a saját üzletükbe szarnak bele ezzel. MINDIG van valami amiért lehet sírni. Hol egy leaszfaltozott bukótér, hol egy bukókeret a pilóták köré, hol az 1000 lóerő hiánya (mintha ettől lenne jó a verseny pfff.), hol akármi más.

A változások jó oldala meg csak 1 napig hír, a legtöbben elfelejtik, a kommunikáció nem erre koncentrál. 50% fölötti hatásfoka van ezeknek a dögöknek? Ilyen fejlődést az ELMÚLT 100 ÉVBEN nem produkált ICE basszus. Az alkalmazott retorika miatt viszont ez teljesen érdektelen. Nem számít az sem, hogy lassan ugyanolyan erősek ezek a szarok mint a "régenmindenjobbvolt" V10-esek. Nem számít az sem, hogy fele annyi benzinből oldják meg ugyanezt, nem számít az sem, hogy fele akkora átfolyással oldják meg ugyanezt, mert a szétszakadó kommunikáció elülteti a kételyt a nézőben, hogy ez csak egy GP2 pro. És akkor lehet rinyálni a hangon, ehh nem is értem. Az amerikaiak csinálják jól a pankrációval. Csak a show számít és abban tökéletes, de ne nevezzük sportnak.

Tessék basszus: http://goo.gl/KhUZ6x alig $3500 és megoldaná a "rémes" hangot egy életre. Lehetne V12 hangja, lehetne olyan mint a 412T2 hangja, vagy lehetne teljesen csendes is.

Most kb ehhez hasonló ostoba látszatmegoldásokat hoznak, csak kozmetikázzák a hangot, hogy a régmúlt igényeit kielégítsék. Rohadtul szánalmas ami most megy.

khristiank
#10 khristiank 2016. március 04. 07:54  
autopeti:
Ezeket a sorozatokat mindig is csak a motorsport keménymagja követte figyelemmel, a forma 1-et viszont szinte mindenki, legalábbis a legtöbb ember képben volt a történésekkel. Ma ezt már nem mondanám, például nem tudom elképzelni hogy ha ma lennék általános iskolás, a tanárnőkkel a forma 1-ről beszélnénk az órán, úgy mint az én időmben. Nagyon sok ember a környezetemben is kb. a Schumacher éra végéig, Vettel uralmának elejéig nézte a forma 1-et, azóta leszoktak róla.

általánosítás, bár a szemszögedből igaz. Bár szerintem ennek, itt csodásan teljesítő hazánkban szerintem érthető okai vannak. és ez a közvetítések helyének változása, valamint a bemondók milyenségének inkább volt betudható. Mert azzal semmibaj, ha a riporternek van kedvence. legyen is. de ez ne jelentse azt, hogy azt rád, mint nézőre is rád erőlteti. Márpedig ez történt, így volt, ott voltunk, hallgattuk, néztük kéthetente. De ellenpéldám is van. A párom például pont ezt az újkori F1-et szerette meg mert nem a Schumi volt feszt a dobogón és szebbek lettek az autók. Oké, ez utóbbit azóta már sikerült lerontaniuk, de... Minden éremnek van másik oldala is.
Szerintem a worldwide kevesebb nézőre is van indok. Ez pedig egy másik szimpla példával elmagyarázható. Annó, a "mi" korúak aranykorában, volt ebben az országban 3 tv adó. Összesen. Azóta ez a szám felszaladt cirka 60ra... De a népesség nem nőtt vele. Így teljesen érthető, hogy nézőszám csökkenést ért el ez a széria is, pont úgy mint minden, még a foci is. Ja, és szerintem :)

F1890
#9 F1890 2016. március 04. 00:00  
Tasi-r:
de ez nem mentség arra hogy mig 1998-2006 közt minden futamot majdnem annyian néztek TV-ben mint a superbowl-t addig most annyian se nézik mint a BL csoportkör meccset.... szóval a 150millióról lementünk 30 millióra ;)

superbowlt ne hasonlítsd ehhez. teljesen értelmetlen. a technikai sportoknak alapjáraton csökken a nézettsége, azért mert nem veheti fel a versenyt hétköznapi sportágakkal mert előfordulhat h kimagaslik egy egy gyártó. és bármennyire is durvának hangzik nincs hallál, nincs izgalom, a kocanéző meg részben ezért nézi, meg a nagy crashekért. elég profi lett a sportág h ezek már szerencsére nem nagyon vannak.

a motogp-vel is értelmetlen összehasonlítani. mivel 2 keréken mennek nincs akkora tapadás, nem játszik a szélárnyék, lehet ide oda előzgetni. viszont ott is 5 év óta csak két gyártó nyert, ami eléggé szomorú. tavaly rossi simán feljött utolsó helyről a 4. helyre .

autopeti
#8 autopeti 2016. március 03. 22:47  
vandr:
Ha ez a két hülye megnézné a nézettségi adatokat, láthatná, hogy az F1 tévés és helyszíni nézettsége is agyonveri bármelyik másik szériáét. Többek között ezért kaphatnak 30 milliós fizetést. Az átlagember nemhogy nem nézi, de még nem is nagyon hallott a többi sorozatról. Megkérdeznénk az utcán 10 embert, nem biztos, hogy találnánk valakit, aki ismeri a WEC, GP2/3, WSR, kamion, DTM, WTCC című történeteket.

Ezeket a sorozatokat mindig is csak a motorsport keménymagja követte figyelemmel, a forma 1-et viszont szinte mindenki, legalábbis a legtöbb ember képben volt a történésekkel. Ma ezt már nem mondanám, például nem tudom elképzelni hogy ha ma lennék általános iskolás, a tanárnőkkel a forma 1-ről beszélnénk az órán, úgy mint az én időmben. Nagyon sok ember a környezetemben is kb. a Schumacher éra végéig, Vettel uralmának elejéig nézte a forma 1-et, azóta leszoktak róla.

Tasi-r
#7 Tasi-r 2016. március 03. 22:11  

de ez nem mentség arra hogy mig 1998-2006 közt minden futamot majdnem annyian néztek TV-ben mint a superbowl-t addig most annyian se nézik mint a BL csoportkör meccset....

szóval a 150millióról lementünk 30 millióra ;)

hammertime
#6 hammertime 2016. március 03. 21:32  
Tasi-r:
és a közösségi médiában annyira nulla az F1! fomula1.com még FB oldaluk sincs ... Fizetek egy appért nem keveset és még a tesztet se lehet rajta követni. meg szar úgy ahogy van melegszik tőle a telefon.. vicc

Egy évben voltam hajlandó érte fizetni, aztán azt mondtam, hogy ezért még egyszer nem.

vandr
#5 vandr 2016. március 03. 21:29  

Ha ez a két hülye megnézné a nézettségi adatokat, láthatná, hogy az F1 tévés és helyszíni nézettsége is agyonveri bármelyik másik szériáét. Többek között ezért kaphatnak 30 milliós fizetést. Az átlagember nemhogy nem nézi, de még nem is nagyon hallott a többi sorozatról. Megkérdeznénk az utcán 10 embert, nem biztos, hogy találnánk valakit, aki ismeri a WEC, GP2/3, WSR, kamion, DTM, WTCC című történeteket.

Utoljára módosítva: 2016. március 03. 21:30

vasa007
#4 vasa007 2016. március 03. 21:26  

Na majd itt a fórumon megkapják ők is, hogy csak sírni tudnak és igenis nagyon f.sza minden...

Tasi-r
#3 Tasi-r 2016. március 03. 20:53  

és a közösségi médiában annyira nulla az F1!

fomula1.com még FB oldaluk sincs ... Fizetek egy appért nem keveset és még a tesztet se lehet rajta követni. meg szar úgy ahogy van melegszik tőle a telefon.. vicc

trialboj
#2 trialboj 2016. március 03. 20:50  

Ham "szerintem sokkal érdekesebb lehet nézni, mint a Forma–1-et, "

Óuuu, hát ha már ezt ő is így látja és ki is mondja, akkor mi a fene van? Miért nem tud senki a sarkára állni, és ezeket az állandóa szarságokat hallva, kicsit az asztalra csapni, és értelmes, átlátható,ötleteket javasolni?

albutr
#1 albutr 2016. március 03. 20:45  

és ez még hová fog süllyedni?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához