Alonso már most sokallja

írta: M4Sport
2016. október 05. 08:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem támogatja Fernando Alonso a már jelenleg is 21 futamos versenynaptár további bővítésére való törekvést. Már most is túl sűrűnek tartja a progamot.

Nemrég a Forma–1 új tulajdonosa, a Liberty Media bocsátotta előre, hogy tervei között egyebek mellett a versenynaptár további kibővítése is szerepel, mivel a hagyományos versenypályák megtartása mellett új piacokra is szeretne betörni a sorozattal. Az Egyesült Államokban akár három versenyt is el tudna képzelni, miközben Ázsiában is terjeszkedne.

Azzal viszont talán nem számolt, a mezőny tagjai támogatni fogják-e ezen törekvését. A rutinos Fernando Alonso nagyon bízik benne, hogy nem lesz 25 futamos bajnokság. „Megértem, hogy miért akarják tovább bővíteni a naptárat. Amikor bemutatkoztam a Forma–1-ben, még csak tizenhat vagy tizenhét versenyünk volt, de sok tesztelés a hétvégék között. Ugyanolyan mozgalmas volt a programunk, mint mostanság, talán még jobban is. De a legfontosabb, hogy most túl sokat utazunk, és túl sok az oda-vissza verseny” – vélekedett a kétszeres bajnok.

„Európából elsietünk szeptember elején Szingapúrba, aztán máris Malajziában vagyunk. Pár napon belül Japánban újra találkozunk, majd átmegyünk a világ másik felére. Végül pedig újra átszeljük az Atlanti-óceánt, hogy Abu-Dzabiba menjünk. Számomra ez már túl sok.”

E véleményével nincs egyedül. Több csapatfőnök sem tartja elképzelhetőnek a bővítést. „Szerintem már így is a határon vagyunk, szóval ha több versenyünk lesz, rotációs rendszert kell kialakítanunk a személyzetnél. És nem szeretnénk tartalékembereket a gyárból, szóval újakat kéne fölvennünk” – mutatott rá a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier.

A Manor technikai igazgatója, Dave Ryan azonban úgy látja, minden csak viszonyítás kérdése. „Emlékszem még, amikor tizennégy versenyünk volt, és az is soknak tűnt. A húsz-huszonegy most szintén soknak tűnik, de ők huszonötről beszélnek. Szerintem minden azon múlik, milyen a teljes csomag. Talán csak kétnapos események lesznek, talán más lesz a lebonyolítás. Amíg tehát nem tudjuk pontosan, mit akarnak és terveznek, nem tudhatjuk, működik-e.”

A jelenleg érvényes szabályok 22-ben maximálják az egy évben rendezhető versenyek számát, a 2017-es versenynaptárat az ideihez hasonlóan 21 futamosra tervezik, abban viszont két helyszín, Kanada és Brazília helye még bizonytalan, Hockenheim pedig csak akkor vállalja a Német Nagydíj megrendezését, ha a Nürburgring erről lemond. Utóbbi pálya illetékesei márpedig jelezték: számukra kizárólag akkor van értelme a versenyrendezésnek, ha az anyagi szempontból fenntartható, nyereségessé tehető.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

claydavis
#4 claydavis 2016. október 05. 18:37  

Dilettantizmus. 15-17 futam az ideális, több szünettel és kínkeserves várakozással és pattogósabbnak tűnő világbajnoksággal. Az embereknek nemhogy nincs végtelen idejük az F1 követésére, amihez azért nem árt versenyhétvégéről versenyhétvégére tisztában lenni az eseményekkel, egy Mercedes-féle dominancia során sokkal kevesebben vállalkoznak 25 egyoldalú futam végignézésére, mint 15-re.

Engem vajmi keveset érdekelnek a szponzorok, az állami nagydíjvásárlók, a milliárdosok és a márkák, én egy minőségi és nem mennyiségű elvű versenyzésre vágyom, 99,5%-ban kiegyenylített technológiai háttérrel, full versenyzői kontrollal, spórolás helyett bátor versenyzéssel, dilettáns bírák és szabályok helyett pontos elvekkel és annak kommunikálásával.

Az ázsiai futamok fele most is a kukába való, Monaco is épphogy tartható, de a Magyar Nagydíjnak is szerencse kell, hogy izgalmas legyen a vége. Klasszikus, nagy sebességű, lendületes ívekkel rendelkező, széles pályák kellenek, padlógázas futamok, test-test elleni csata és mindez sokkal kevesebb versennyel, aminek végigkövetésére és ezáltal az F1-es zsongás megtartására alkalmas marad a sportág. Senki nem akar és igazából fosik is szelektálni, hogy melyik hétvégén érdemes egyáltalán tévé elé ülni, amikor egyébként is 95%, hogy 22 autó versenyez, és a Mercedes csak 4-et nem köröz le.

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. október 05. 16:06  
sotyo acélgyárovi:
Szeretem az F1-et, de az megöli, ha "minden hétvégén" futam van. A több verseny miatt olyan lesz, mint egy brazil/mexikói/török szappanopera, hogy csak az eleje meg a vége izgalmas. Ez a 21 a lélektani határ. Március közepétől november végéig figyelni azért nehéz. És elhiszem a csapatok nehézségeit is, mert végső soron ott is emberek vannak, akik közül sokan családosak, stb. A kevesebb futam lehet, hogy jobban lekötné az embereket, mert "egzotikusabb" lenne az egész.

Na végre, azt hittem egyedül vagyok ezzel a véleménnyel. Szerintem is sokkal exluzivabb lenne a kevesebb helyszín, nagyobb lenne a presztizs- és számtani értéke egy-egy győzelemnek. Nekem bőven elég lenne 15-16 ország, ellenben simán be lehetne hozni a szombati sprintfutamokat. Mondjuk pénteken 2 szabadedzés, szombat délelőtt időmérő, délután egy sprint, vasárnap délután meg a nagy futam.

sotyo acélgyárovi
#2 sotyo acélgyárovi 2016. október 05. 14:23  

Szeretem az F1-et, de az megöli, ha "minden hétvégén" futam van. A több verseny miatt olyan lesz, mint egy brazil/mexikói/török szappanopera, hogy csak az eleje meg a vége izgalmas. Ez a 21 a lélektani határ. Március közepétől november végéig figyelni azért nehéz. És elhiszem a csapatok nehézségeit is, mert végső soron ott is emberek vannak, akik közül sokan családosak, stb.
A kevesebb futam lehet, hogy jobban lekötné az embereket, mert "egzotikusabb" lenne az egész.

robgell
#1 robgell 2016. október 05. 13:16  

Semmi értelme így elhúzni. Azzal, hogy ilyen hosszú a szezon sokkal nagyobb eséllyel képes felzárkózni egy folyamatosan fejlesztő sok pénzből gazdálkodó nagy csapat egy alacsonyabb költségvetésű, de év eleji fejlesztéseivel remekelő kis csapatra. Pl. 2009-ben a Brawn betalált, de a Redbull megette volna, ha még van két futam.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”