Alonso: Ne vesszünk el a részletekben!

írta: M4Sport
2016. július 22. 09:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

A fától az erdőt? Fernando Alonso amondó, miközben a Forma–1 jelentéktelen problémák megoldásán időzik, megfeledkezik a valóban fontos dolgokról. Szerinte épp a túlszabályozottságot kellene felszámolni.

Mindössze egyetlen pont választja el egymástól a bajnoki cím két esélyesét, Nico Rosberget és Lewis Hamiltont, a Red Bullnál egyre izgalmasabbá kezd válni a két sokra hivatott versenyző, Daniel Ricciardo és Max Verstappen küzdelme, számos kérdőjel van a Ferrari teljesítménye és jövője körül, a Magyar Nagydíj csütörtöki sajtónapjának slágertémáit azonban mégsem ezek jelentették. Helyette minden résztvevő elmondta véleményét a pályaszélesítés problémájáról, az FIA új elektronikus ellenőrző rendszeréről, valamint a tovább szigorított rádiós szabályról.

Pedig a száguldó cirkusz versenyezni érkezett hazánkba.

Fernando Alonsónak cseppet sem tetszik, hogy a fent említettekről beszél az egész paddock. „Sok vita folyik a pálya határairól. Ez normális is, ha egy, a média által ennyire felkapott sportágról van szó. De pályaszélesítéseket szerintem minden más motorsportban láthatunk, a DTM-ben, a MotoGP-ben is, és ők mégis csak ünnepelnek, nem pedig vizsgálódnak a versenyek után. Itt viszont még a kis dolgok is hatalmassá válnak. Ez része a sportágnak, talán a Forma–1 szeretné, hogy erről beszéljenek. Mivel a műsor nem valami jó, kapóra jön, ha vannak viták a versenyhétvégék körül” – vélekedett a kétszeres bajnok.

Ezzel persze kicsit ő is túloz, elvégre hiába a továbbra is tomboló Mercedes-dominancia, ha alaposabban visszagondolunk, 2016-ban számos jó és szórakoztató versenyt láthattunk. Csak épp a címlapokra sokszor inkább szabályváltozásokról folyó viták kerültek.

„Nem gondolnám, hogy egy csapat dominanciája jelentené a problémát” – folytatta Alonso. „Ez mindig is jellemző volt. Egyszerűen a műsor nem elég jó valamiért. Az autók túl lassúak, túl nehezek, talán a hanggal van a gond, talán az árak túl magasak. Az biztos, hogy ez nem ugyanolyan, mint volt. Amikor a szabályváltozásokat, a pályaszélesítésekről és rádiózásról szóló vitákat látom, időnként úgy gondolom, ezek azért vannak csak, hogy legyenek sztorik a versenyek között, mert amúgy nincs értelmük.”

„Több szabadságot kéne engedni a csapatoknak és a versenyzőknek. Kicsit lazítani mindenen, amivel olyan lehetne, mint az F1-ben korábban megszokott volt. Korábban a csapatok maguk dönthettek a súlyelosztásról, a guminyomásról, a kerékdőlésről, a saját filozófiájuk szerint fejlesztették a hátsó szárnyat, de akár még hatkerekű autót is használhattak! Ma ha minden autót feketére festenénk, nem is látnánk, melyiket ki építette. Az autók n agyon egyformák, csak más a színük. És ez a szigorú szabályok miatt van. Meg van határozva, milyen autókat kell gyártanunk, ami egy kissé furcsa.”

„A versenyzőkre ugyanez vonatkozik. Ha kicsit több szabadságot kapnánk a versenyzésben, kevesebb lenne a büntetés. Mindannyiunknak mindenkor ugyanazt kell csinálnunk, és ha nem teszed, már a versenybíróság elé kell mennünk, büntetésre kell számítanunk – időbüntetésre, megrovásra, pontokra. Nem számít, hogy csak öt perccel késtél el a megbeszélésről vagy az autogramosztásról. Egyszerűen csak lélegezni engednek, mást nem” – panaszkodott a rutinos bajnok.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#1 fagyi 2016. július 22. 11:49  

Én olvastam olyat is, ha Alonso úgy látja, hogy nem jó irányba megy el az F1, akkor vált. A vezetési stílusához már az LMP áll a legközelebb. :D

Biztos kacsa, vagy nyomást akar gyakorolni a vezetőségre. Ilyenkor kéne összeállni Hamilton, Alo, Vettel, Kimi, Button és további sztároknak. Bár beleröhögnek a fejükbe szerintem. :D

Kb semmibe nezik a velemenyuket, de toluk varjak a megvaltast.

Utoljára módosítva: 2016. július 22. 13:07FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája