Alonso nyolc élete – a spanyol 8 legemlékezetesebb F1-es balesete

írta: M4Sport
2016. március 27. 13:19
FOTÓ: ©Motorsport/XPB

Eddigi pályafutása legnagyobb bukásának nevezte Fernando Alonso a múlt hétvégi ausztráliait. És kicsit sem túlzott. Alábbi összeállításunkban a kétszeres bajnok legnagyobb, legemlékezetesebb F1-es baleseteit gyűjtöttük össze.

Alapvetően kimondottan gyűlölünk balesetekről írni, ám azok után, ami egy hete az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon történt, most mégis van abban valami pozitív, hogy ezt tesszük. Amekkorát Fernando Alonso a verseny 17. körében repült és bukfencezett, kész csoda, hogy gyakorlatilag sérülés nélkül (sajgó térd és könyök) megúszta az esetet. „Az egész életemre jutó szerencseadagom nagy részét most elhasználtam” – ismerte el ő maga is a történtek után, miközben nem győzte dicsérni a modern Forma–1 biztonságát, valamint az FIA ezen a téren mutatott hatékony munkáját.

Fernando Alonso nem az az ütközős fajta. 2001 óta íródó királykategóriás pályafutása során viszonylag kevés baleset részese volt, s ha mégis belekeveredett valamibe, sokszor csak balszerencséjének köszönhette azt. Persze azért hibázgatott is, és őt sem kerülték el a komolyabb csapások sem. Jöjjön hát a lista!

Fernando Alonso

2016 – Ausztrál Nagydíj

„Életben a világ legszerencsésebb embere” – hirdette a verseny másnapján az ausztrál Herald Sun óriási címlapja. És a spanyol is hasonlóképpen vélekedett önmagáról a történtek után. „Ilyenkor mindent érzékelsz. Látom a falat hátulról, érzékelem a sebességet, és csak arra gondolok: ez aztán igazán nagy ütközés lesz, remélem, nem fogok megsérülni. Aztán amikor az autó végre megáll, azt sem tudja az ember, hol van. Balesetnél összehúztam magam, és próbáltam minél kisebbé válni” – mesélte ijesztő élményéről. „Itt-ott még fáj, olyan volt, mintha egy mosógépbe ültettek volna. Nincsenek sebeim, nem dagadt be semmim, szóval az elmúlt huszonnégy órám egészen normálisan telt” – tette hozzá a McLaren versenyzője.

Érdekesség, hogy Alonso Ausztráliában a múlt évben éppen egy másik baleset miatt nem rajtolhatott el. 13 eddigi melbourne-i fellépése során eddig még egyetlen alkalommal sem fordult vele elő, hogy ne látta volna meg a kockás zászlót ezen a versenyen. Összesen 765 kört teljesített hibátlanul az Albert Parkban, az Esteban Gutiérrezzel való ütközése most ezen sorozatát szakította meg – igencsak brutális módon.

Fernando Alonso

2015 – barcelonai teszt

Az utóbbi évek egyik legfurcsább balesete volt – és következményeit tekintve az eddigi legkomolyabb is Alonso pályafutásában. 2015 februárjában a barcelonai téli teszt egyik napján ütközött a betonfalnak a pálya gyors hármas kanyarjából kijövet. Bár a baleset nem tűnt nagynak, s a McLaren sem sérült meg súlyosan, Alonso agyrázkódást szenvedett, ami után helikopterrel szállították kórházba, elővigyázatosságból benyugtatózták, majd három napig bent is tartották. Végül az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat is ki kellett hagynia.

Százszázalékos magyarázat azóta sincs a történtekre. A McLaren szerint a kiszámíthatatlan széllökések vezettek a balesethez, technikai problémának pedig nyomát sem találták. Alonso viszont visszatérésekor határozottan cáfolta a szeles történetet, s kijelentette, ő kormányhibára gyanakszik. „Volt valami gond a kormánnyal, amely jobbra zárt a hármas kanyar közepén. Ennek következtében nekimentem a falnak. Az utolsó pillanatban fékeztem, lefelé váltottam ötösből hármasba, de sajnos bizonyos adatok hiányoznak. Ezen speciális területről sajnos nem a legjobbak az adatok” – magyarázta.

Fernando Alonso baleseteA baleset misztikumát tovább növelte, a McLaren zavaros kommunikációja, valamint a számos pletyka – az egyik szerint a kétszeres bajnok eszméletét vesztette a becsapódáskor, és egy ideig azt hitte, hogy 1995-ben van… Persze ebből semmi sem volt igaz. „Mindenre pontosan emlékszem” – cáfolt rá mindenre Alonso. „A becsapódás után egy ideig a fal mentén sodródtam, aztán először kikapcsoltam a rádiót, mert be volt kapcsolva, aztán az úgynevezett mesterkapcsolót, amely az elemeket, az ERS-et kapcsolja ki, mert a pályabírók már érkeztek, és másképp nem érhettek volna az autóhoz. Szóval tökéletesen a tudatomnál voltam. A eszméletemet csak a kórházban veszítettem el, a pálya kórházában, de az orvosok azt mondták, ez normális a kapott gyógyszerek miatt, melyet a helikopteres szállításhoz és a tesztekhez kaptam. Ezekre szükség volt a normál eljárás miatt.”

2003 – Brazil Nagydíj

Ausztráliáig ezt vallotta a legnagyobb balesetének. Az esős-flúgos interlagosi verseny 54. körében az előtte haladó Mark Webber egyszerűen megcsúszott az utolsó kanyarban, és nagyot bukva a falnak csapódott. A pályán mindenütt törmelék hevert, a Jaguarról pedig három kerék is leszakadt. Pár másodperccel később érkezett a renault-s Alonso, és nagy tempóval az egyik keréknek rohant, a pálya bal oldalán lévő korlátnak csapódott, majd nagy tempóval pörögve a jobb oldali betonfal fogta meg.

„Nem volt időm reagálni” – mesélte utána. „Két kanyarral korábban szólt a csapat, hogy a boxba kell hajtanom, és arról érdeklődtek, száraz vagy nedves pályára való gumit kérek-e. Esős gumit kértem, és ezzel máris a törmelékek közepén voltam” – indokolta magas tempóját.

Az akkor 21 éves spanyol a becsapódás után szédelegve szállt ki Renault-ja roncsából, az orvosoktól azonnal nyakmerevítőt kapott, majd a pályakórházba vitték. A bal térdén keletkezett zúzódáson és a könyökén lévő vágásokon kívül nem volt más sérülése, ám további kivizsgálásra mégis egy közeli kórházba szállították (tartva az agyrázkódástól), majd 12 óráig megfigyelték – elővigyázatosságból bent is töltötte az éjszakát.

Pár nappal későbbi beszámolója szerint ez legalább annyira megviselte, mint maga a baleset. „Az egész testem fájt. Amikor kiszálltam az autóból, csak le akartam ülni. Aztán jöttek az orvosok, és figyelmeztettek: ne mozogjak, ne mozogjak. Próbáltam megnyugtatni őket, hogy rendben vagyok, de nem hallgattak rám. Aztán a kórházban még jobb volt: az orvosok szétvágták az overallomat és a pólómat. Mondtam nekik, hogy meg kéne nyugodniuk, de nem érdekelte őket. Azt gondoltam, biztosan egy lyuk lehet a hasamon, mert nagyon aggodalmaskodva néztek. Már szinte nevettem, amikor készítették a gépeiket. Valamit tettek a csuklómra, ami még jobban fájt, mint maga a baleset. Aztán jött az oxigén – ez már túl sok volt…” – panaszolta.

De már akkor sem hazudtolta meg önmagát: az elszalasztott győzelmi esélye miatt is kesergett. „Folyamatosan közeledtem az első helyezetthez, és bár még egyszer a boxba kellett hajtanom, a baleset körében mindenképp kiálltam volna, és negyedikként tértem volna vissza a pályára a biztonsági autó mögött” – ecsetelte Alonso, aki ekkoriban még első F1-es győzelmére várt.

2012 – Belga Nagydíj

Sérülésről szó sem volt, de a mázlija annál nagyobb volt a spanyolnak. Az egész azzal indult, hogy az akkor még Williamsnél versenyző Pastor Maldonado nemes egyszerűséggel már jóval a lámpák kialvása előtt nekilódult a versenynek. Aztán érkezett a másik 2012-es rosszfiú: Romain Grosjean Lotusával satuba fogta Lewis Hamiltont, ütköztek, majd a francia irányíthatatlanul nekizuhant Fernando Alonso Ferrarijának. Grosjean autója úgy ugrotta át az akkor már kanyarodni kezdő piros autót, hogy csupán centikre volt a spanyol bajnok fejétől és kezétől. „Elnézve a felvételeket, nagyon boldog vagyok, mert könnyen megsérülhettem volna a kezemen és a fejemen is. Grosjean autója őrülten közel volt. Az autóm tetején minden tönkrement, nagyon szerencsés vagyok” – állapította meg a szenvedő fél.

Alonso a baleset pillanatában valójában azt sem tudta, mi történik vele, csak az ismétlések alapján rakta össze az eseményeket. „Jól vagyok – leszámítva, hogy fáj kicsit a bal vállam. Ez főként a nyakat ért ütés miatt van” – nyugtatott meg mindenkit. „Fogalmam sem volt, mi történt. Mindkét Saubert megelőztem, aztán hirtelen úgy éreztem, mintha egy vonat hajtott volna belém. Közvetlenül az ütközés után pár másodpercig még az autóban maradtam, de aztán tűz keletkezett, jött az oltóhab, így nem tudtam már lélegezni. Próbáltam jelezni a csapatnak a rádión, hogy rendben vagyok, de már nem tudtam megtenni. Szerencsém van, hogy legalább lesz pár napom, mielőtt újra autóba ülök.”

A kétszeres bajnok elsőre ugyan azt nyilatkozta, nem haragszik Grosjeanra, később többször is hangsúlyozta, egyes fiatalok túl sokat engednek meg maguknak. „Rosszkor voltam rossz helyen. Bizonyos versenyzők lehetnének óvatosabbak a rajtnál. Mostanában ez egyfajta tendencia az alsóbb kategóriákban. Jobb lenne, ha már a pályafutásuk elején hozzászoknának, hogy szigorúbb szabályokhoz kell tartaniuk magukat, és tudniuk kell, miként viselkedhetnek a pályán” – figyelmeztetett.

A franciát utóbb eltiltották egy versenytől – ilyesmire márpedig azt megelőzően majd’ két évtized óta nem volt példa.

2015 – Osztrák Nagydíj

A rajtot követően a harmadik kanyar előtt Kimi Räikkönen Ferrarija megingott és lelassult, aminek az lett az eredménye, hogy a mögötte érkező Fernando Alonso már nem tudta kikerülni őt. A McLaren felfutott a Ferrarira, és bár az ütközés nem volt kicsi, itt valójában a finn versenyző vallhatta magát szerencsésebbnek, hiszen az ő feje került veszélybe.

„34 g-s volt az ütközés, de a jó hír az, hogy mindketten jól vagyunk. Az orvosi vizsgálat csupán rutinellenőrzés volt” – nyilatkozta Alonso az eset után. „Kimi elvesztette az uralmát az egyenesben az autója fölött, én pedig rosszkor voltam rossz helyen, már nem tudtam kikerülni őt. A kemény gumin rajtolt, kisebb volt a tapadása. Túlpörgött a kereke a második kanyarból kijövet, és majdnem elszállt már akkor. Próbáltam balra és jobbra is megelőzni őt, de ütköztünk.”

2013 – Abu-dzabi Nagydíj

Bár maga az eset nem tekinthető valódi balesetnek, autó sem tört, s Fernando Alonso aznap az ötödik helyen ért célba Ferrarijával, utóhatása miatt mégis a listánkra került. A kétszeres bajnok az Abu-dzabi Nagydíj 45. körében ejtette meg kerékcseréjét, mely után közvetlenül Jean-Éric Vergne mellé tért vissza a pályára. A kialakult kakaskodásnak egy rendkívül agresszív manőver lett a vége: a spanyol az egyik kanyart levágva egyszerűen átugratott a kerékvetőn.

„Nem hagyott nekem helyet” – panaszkodott kollégájára a verseny után. „A boxból jöttem vissza, és tudtam, hogy szoros lesz vele. Láttam, hogy a hármas kanyarból érkezik, egymás mellett haladtunk, és egyre inkább kifelé tolt. Valamerre mennem kellett, így letértem a pályáról.” A versenybírók később nem szabtak ki büntetést.”

Alonsót a történtek után kórházba vitték kivizsgálásra, mivel a ható erőket mérő szenzor túl magas értéket jelzett. „Még minden fogam megvan, de fáj egy kicsit a hátam. Igen erőteljes ütés volt ez. Remélhetőleg Austinra és Brazíliára rendben leszek” – nyilatkozta Alonso, aki végül elrajtolhatott a hátralévő versenyeken.

2007 – Japán Nagydíj

Bár hatalmas bukásnak ez sem nevezhető, hatását tekintve ez is meghatározó volt. Fernando Alonso a fudzsi esőben elsősorban legfőbb bajnoki riválisával, a csapattárs Lewis Hamiltonnal küzdött a bajnoki pontokért, ám az amúgy is hektikus versenyen nagy igyekezetében egy vízátfolyásra futott, s tőle ritkán látható hibát követett el. McLarenje megvadult hátulját már nem tudta megnyugtatni: a falnak csapódott, komoly kárt okozva autójában. Ő maga csak lélekben sérült

„A kanyarból kijövet vízátfolyásra mentem. Sajnos épp egy olyan kanyarban vesztettem el az irányítást, amelynél nagyon kevés a hely, így a falnak csapódtam. Nehéz körülmények uralkodtak, de ez mindenki számára ugyanolyan volt. Korábban koccantam Vettellel, ami után furán viselkedett az autóm. De ennek a végén történt balesethez semmi köze nem volt. Csak egy vízátfolyás volt” – kesergett a spanyol, aki ekkor bajnoki esélyeitől is elkezdett búcsúzkodni. „Nem dobom be a törölközőt, de amíg Hamilton nem esik ki, realistának kell lennem, és be kell látnom, hogy nehéz lesz versenyenként hat pontokat jóváírnom vele szemben” – tekintett előre.

A McLarennek ez volt abban az évben az első kiesése – aztán Kínában Hamilton is hibázott, így Alonsónak végül a szezonzáróig maradt esélye a végső győzelemre.

2004 – Monacói Nagydíj

Nagy nap volt ez a Renault-csapat számára, hiszen Jarno Trulli megszerezte pályafutása első futamgyőzelmét kedvenc pályáján. Szépséghiba, hogy kettős győzelem is születhetett volna, csakhogy a másik autóval Fernando Alonso a verseny 41. körében karambolozott az alagútnál.

Éppen a lassító Ralf Schumacher Williamsét próbálta kikerülni a külső íven, ám egyszerűen az alagút külső falának csapódott, majd már egy roncsban sodródott ki a napfényre. „Remélem, bevonják a licencét úgy négy-öt versenyre” – követelt kissé túlzó büntetést ellenfelének a dühös spanyol, aki nagy lehetőséget szalasztott el kiesésével. „Szató Takumával is ezt csinálta Bahreinben, majd velem Imolában és most itt. Az életünket tesszük kockára az ilyen pályákon, de az ilyen emberekkel elég nehéz versenyezni. Az alagút előtt lassított, hogy elengedjen, aztán újra rálépett a gázra, majd kifelé szorított. Nincs túl nagy tapadás ott, ezért elveszítettem az irányítást.”

Ralf Schumacher persze teljesen másképp látta a történteket. „Értem, hogy ideges, de egyszerűen túl szélesre futott, a piszkos részre ment, és a korlátnak ment. Értem, hogy dühös, de még tapasztalatlan, ezért hibázik olykor. Nyilván másokra akarja hárítani a felelősséget, de majd lenyugszik” – mondta a német.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#6 qwerm 2016. március 28. 09:16  
Balrog:
Elvileg ezeknél a naptár tulajdonosa adhat hozzá eseményeket utólag is, bízom benne, hogy ha már van ilyen, akkor folyamatosan frissíteni fogják.

tehát akkor nálad is ugyanaz, ugye?

Pendulum
#5 Pendulum 2016. március 28. 03:45  

2001-ben is bukott egy hatalmasat Belgiumban! Ha egy semminek tekinthető Abu Dhabi 2013 meg lett emlitve ,akkor ez miért nem?
https://www.youtube.com/watch?v=KPn5Nl7VI-k

Balrog
#4 Balrog 2016. március 27. 21:49  
qwerm:
hm. májust követően nekem elég furán működik... pl. májusban egy gp-t sem tesz be. az első, amit utána látok, a kanadai, de abbók is csak talán a 3. FP látható.

Elvileg ezeknél a naptár tulajdonosa adhat hozzá eseményeket utólag is, bízom benne, hogy ha már van ilyen, akkor folyamatosan frissíteni fogják.

qwerm
#3 qwerm 2016. március 27. 19:21  
Balrog:
Ha használsz Google Naptárt, a hivatalos oldalról importálni tudod az összes nagydíj összes eseményének időpontját, még akár figyelmeztetéseket is állíthatsz be mindegyikre email/felugró ablak formájában. http://www.formula1.com/content/fom-website/en/championship/races/2016.html Annyit kell csinálni, hogy belépsz a Google Naptárba, majd a Más naptárak melletti nyíl -> Hozzáadás URL alapján és a hivatalos oldalon alul megadott iCal fájl címét másolod.

hm. májust követően nekem elég furán működik...

pl. májusban egy gp-t sem tesz be. az első, amit utána látok, a kanadai, de abbók is csak talán a 3. FP látható.

Balrog
#2 Balrog 2016. március 27. 14:24  
Loci:
Off. Lesz valaha az oldalon versenynaptár? Gondoltam az első verseny előtt kész lesz. Na sebaj. Hátha a nyári szünetben lesz idő megcsinálni.

Ha használsz Google Naptárt, a hivatalos oldalról importálni tudod az összes nagydíj összes eseményének időpontját, még akár figyelmeztetéseket is állíthatsz be mindegyikre email/felugró ablak formájában.

http://www.formula1.com/content/fom-website/en/championship/races/2016.html

Annyit kell csinálni, hogy belépsz a Google Naptárba, majd a Más naptárak melletti nyíl -> Hozzáadás URL alapján és a hivatalos oldalon alul megadott iCal fájl címét másolod.

Loci
#1 Loci 2016. március 27. 13:27  

Off. Lesz valaha az oldalon versenynaptár?
Gondoltam az első verseny előtt kész lesz.
Na sebaj. Hátha a nyári szünetben lesz idő megcsinálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt