Alonso szerint csak a McLaren győzheti le a Mercedest

írta: M4Sport
2016. február 24. 16:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat spanyol pilótája, Fernando Alonso továbbra is úgy érzi, csak a McLaren győzheti le a Mercedes gyári alakulatát, igaz, erre legalább a következő szezonig várni kell. A Honda új sportigazgatója, Hasegava Juszuke eközben célba vette a Q3-as szereplést 2016-ra.

A McLaren és a Honda képviselői már tavaly elmondták, a Mercedest csak akkor győzheti le az egyik ellenfél, ha mer új ötletekkel, új megoldásokkal próbálkozni. Ők pedig pont ezt tették, ezért bíznak abban, idővel felülmúlhatják a címvédőt. Alonso az év első kollektív tesztjének helyszínén ismét kijelentette, csak az ő csapata múlhatja felül a stuttgartiakat, igaz nem 2016-ban, noha a kínkeserves 2015-ös évhez képest már most is sikerült előrelépéseket tenniük.

„A tavalyi évben még nem álltunk készen” – idézte a kétszeres világbajnok szavait a Motorsport. „Idén viszont megtehetünk egy nagy lépést a helyes irányba, és reméljük, ez egy roppant fontos lépés lesz. Ezt követően, 2017-ben – hiszen hároméves szerződésem van a csapattal – pedig remélhetőleg még nagyobbat ugrunk, és megérkezünk a Mercedes elé. Szerintem csak a McLaren-Honda tudja legyőzni őket; még mindig ezt mondom” – tette hozzá magabiztosan.

A Honda erőforrása eddig megbízhatóan üzemel, igaz tempója egyelőre elmarad a legjobbakétól, a csapat azonban sokszor elmondta már, az első teszteken nem az időeredményekre és a teljesítményre fognak összpontosítani; ahogyan ők fogalmaztak, előbb sétálni akarnak, utána pedig jöhet a futás. Bár a gyár leváltotta F1-es részleg első emberét, Arai Jaszuhiszát, a márka vezetője, Hacsigo Takahiro kiemelte, továbbra is türelmes a projekttel kapcsolatban. „Együttműködünk a McLarennel. Az idény során pozitív eredményeket szeretnénk elérni a tavalyi szezonban tanultak felhasználásával” – mondta szerdán a Honda év eleji tisztújító ülésén.

Arai JaszuhiszaA posztjáról távozó Arai egyébként úgy érzi, mindent megtett, amit a Honda kért tőle, ezért nyugodt szívvel adja át a stafétát utódjának. „Kaptam egy feladatot, és el is végeztem” – mondta Barcelonában. „Egy különleges posztra kerültem, és a lehető legjobban próbáltam dolgozni. Nagy feladat volt ez, és éppen ezért roppant nehéz is, szakmailag és emberileg is, viszont örülök, hogy a részese lehettem” – mondott köszönetet munkaadójának, majd elárulta, a Hondánál bevett szokás, hogy az alkalmazottakat nyugdíjazzák 60. életévük betöltésekor.

„Ez az egész nem a személyes dicsőségről szólt, hanem arról, hogy hosszú ideig végeztem a dolgom. Teljesítettem a feladat rám kiszabott részét, és örülök, hogy végig a lehető legjobbat próbáltam nyújtani. Tudom, hogy Hasegava-szan a legmegfelelőbb ember, aki átveheti ezt a posztot. Efelől nincsenek kétségeim” – nyomatékosította véleményét az 59 éves szakember, aki a tegnap közölt döntés értelmében március 1-jén adja át helyét az új sportigazgatónak.

Hasegava számára nem lesz ismeretlen a Forma–1 világa, hiszen korábban is dolgozott már a Hondával (például a BAR-korszakban), visszatérése évében pedig az időmérő utolsó szakaszában való szereplést vette célba. „Nem lehetünk túl optimisták, hiszen nem tudjuk, hol álltunk a többiekhez képest, ebben az évben viszont a Q3-ba jutás lesz a cél. Szeretnénk rendszeren ott lenni! A megbízhatóság nagyon fontos lesz. Láttam, hogy tavaly a teljesítmény mellett sok probléma volt a megbízhatósággal is. Tehát a megbízhatóság javítása is szerepel a céljaink között, hiszen roppant fontos, hogy be tudjuk fejezni a versenyeket” – nyilatkozta kinevezése után, majd azt is elárulta, a Honda, bár visz új alkatrészeket, nem készül nagyobb fejlesztéssel a következő tesztre.

Fernando Alonso

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#6 p4x-639 2016. február 24. 20:01  
SANI{Ó:
szabályváltozás nélkül, kb senki sem...még mindig fura, hogy egy innovatív sportágban nem lehet fejleszteni...

1-2 éven belül simán utol lehet érni, mert előbb utóbb el fognak jutni arra a szintre amikor már hiába tol bele 100 milliót a motorba nem lesz előrelépés. A kérdés csak az, hogy lesz türelmük kivárni stabil szabályrendszerrel, hogy mindenki mindent lemásoljon az épp elől lévőkről vagy lecserélik a Merci dominanciát valaki máséra.

Én az idei évre is reménykedek, már tavaly motorerő terén a Ferrari nem volt komoly hátrányban, ha sikerül egy jó autót összedobni akkor okozhatnak meglepetést. A Red Bull is eléggé bizakodó, kíváncsi leszek mi marad meg ebből az egész évre de ha tudnának 2-4 versenyt nyeri a Ferrari meg tavalyhoz képest előrelépne akkor máris feleződne a Merci győzelmek száma.

SANI{Ó
#5 SANI{Ó 2016. február 24. 18:45  
Rikii:
A Mclaren 10 ev mulva sem erne utol a Mercedest szabalyvaltozasok nelkul.

szabályváltozás nélkül, kb senki sem...még mindig fura, hogy egy innovatív sportágban nem lehet fejleszteni...

Rikii
#4 Rikii 2016. február 24. 18:29  

A Mclaren 10 ev mulva sem erne utol a Mercedest szabalyvaltozasok nelkul.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. február 24. 17:56  

Kíváncsi leszek mire jutnak, idén biztos nem nyernek, de én nem tudom belefér majd-e ez egy három éves projektbe

Utoljára módosítva: 2016. február 24. 17:57

danieL_
#2 danieL_ 2016. február 24. 17:37  
albutr:
kemény munkával lehetséges de a többieknek(Ferrari,RB) is esélyes lehet.

Amíg nem szereznek független motorgyártót maguk mögé, addig felejtsük el az RB diadalt...

albutr
#1 albutr 2016. február 24. 17:16  

kemény munkával lehetséges de a többieknek(Ferrari,RB) is esélyes lehet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához