Alonso szerint nem lesz itt meglepetés az új időmérőn

írta: M4Sport
2016. március 15. 18:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso úgy véli, hogy az istállók már Melbourne-ben is tudni fogják, hogy hogyan hozzák ki a legtöbbet az új időmérős rendszerből.

A hektikus tempóban, de többszöri oda-vissza táncolást követően már Melbourne-re bevezetett új, folyamatos kieséses időmérős rendszerben az a legfőbb változás az előzőhöz képest, hogy mostantól nem az egyes szakaszok végén esik ki az összes búcsúzni kényszerülő versenyző, hanem a szakaszok közben, másfél percenként. A Q1, a Q2 és a Q3 rendre 16, 15 és 14 perces lesz, az első két etapban pedig 7-7 pilóta számára érnek véget a küzdelmek, minek következtében a Q3-ra már csak nyolcan maradnak a huszonkettőből. Az első kieső már az etapok közel felénél – a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3-ban rendre 7, 6 és 5 perc után – meglesz, és innentől kezdve csatlakozik hozzá valaki 90 másodpercenként.

Alonso szerint viszont akármennyit is csűrtek-csavartak a szabályokon, a csapatokat ez a legkevésbé sem fogja összezavarni.

„Olyan sok tehetséges és okos ember van a bokszutcában, hogy mindannyian tökéletesen érteni fogjuk az új szabályokat, és mindannyian ugyanúgy fogunk reagálni” – állította a korábbi világelső. „Lesz egy konkrét matematikai képlet, ami optimális lesz, úgyhogy nem hiszem, hogy lesz alkalmazkodási periódus. A versenyzők szempontjából eleve nem sok minden változik: egyszerűen csak kimegyünk a pályára, és futunk néhány nagyon jó kört, amikor eljön az ideje.”

Az előző – már 2006 óta sikerrel működő és népszerű – rendszerben a versenyzőknek rendszerint két gyorskörre volt lehetőségük a mindig is jobbára 10-15 perces három szakasz során – és miután a gumiszabályokat nem érinti a változtatás, ezért a továbbiakban is erre lehet számítani. Ami változik, az az, hogy mikor futják meg ezeket a köröket.

Mivel az első kieső már 5-7 perc után meglesz, ezért az első gyorskörre csak ennyi idő jut majd, és elképesztő tumultus lesz a pályán (különösen a Q1-ben), miközben egy-egy kicsúszás, sárga zászló vagy piros zászló minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bírhat. A melbourne-i szezonnyitó hétvégéjének külön pikantériája lehet, ha az esetlegesen számtalan feltartással járó első nekifutás után leesik a jelenleg körülbelül 30%-os eséllyel érkező csapadék, ami konzerválhatja az állapotokat.

A második gyorskörre, az elsővel éppen ellenkező módon, általában egy kicsit több idő áll majd rendelkezésre, ahogy mindig éppen csak azok mennek majd ki, akik pont az adott másfél perc lejárta előtt érzik szükségességét – a felgumizódás miatt előbb nem is érné meg. Az autók imigyen többé-kevésbé szépen sorban egymásután próbálkoznak majd (különösen a Q2-ben).

Ha mindez bonyolultnak hangzik, az nem csoda – Alonso az összezavarodó csapatoknál sokkal jobban tart attól, hogy a nézők nem fogják érteni, hogy mi történik a pályán.

„Kívül nézve egy kicsit bonyolultabbnak tűnhet a dolog, és beletelhet egy-két versenybe, mire valaki megérti a rendszert” – hívta fel rá a figyelmet a spanyol. „Szerintem semmi szükség nem volt rá, hogy megváltoztassuk. A Forma1 néha nagyon összetett tud lenni, amit kívülről nehéz megérteni. Egy dolog volt, amit könnyű volt felfogni: az időmérő – és most ezt is megváltoztattuk! Majd meglátjuk, hogy az emberek tudnak-e hozzá alkalmazkodni.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#2 Rocketfinger 2016. március 16. 11:38  

szuper lesz majd, hogy az időmérő végeredménye órákig nem lesz hivatalos. rendezzünk tippversenyt, hogy Monacoban hány feljelentés lesz feltartás miatt...

albutr
#1 albutr 2016. március 15. 18:58  

hagyták volna meg a régi időmérőt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája