Alonso: Talán lehetne levehető a glória…

írta: M4Sport
2016. október 05. 15:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Maláj Nagydíj első szabadedzése óta ismét több szó esik a glóriáról, és arról, az eszköz használatával milyen simán és gyorsan tudják elhagyni a versenyzők autóikat. Fernando Alonso most a téma kapcsán megjegyezte: a fejvédő keretet könnyen eltávolíthatóvá kellene tenni.

Kevin Magnussen és a Renault egy ijesztő „tűzeset” miatt került a figyelem középpontjába múlt pénteken: a dán pilóta motorja lángra kapott, neki pedig sietve kellett „távozni” a volán mögül. Mióta a csapatok felvetették a glória bevezetésének lehetőségét, rendre felmerül a kérdés, a hasonló esetekben vajon akadályozná-e az eszköz a menekülést, illetve a mentést. Ez most sem volt másként.

Noha a Renault versenyzője még nem tesztelte az eszközt (tehát nincsenek személyes tapasztalatai annak használatáról), elhintette, lehet azzal más lett volna a helyzet. „Érdemes lenne megkérdezni pár olyan versenyzőt, aki már ment vele. Abból kiderülne, ki tudtam volna-e szállni ilyen gyorsan. Szerintem öt másodperc az autóban tűz esetén túlságosan hosszú idő. Nem akarsz öt másodpercig várni. Szóval ez egy érdekes kérdés” – mondta aznap.

Természetesen azok véleményt is igyekeztek kikérni, akik már sorra kerültek a glóriateszten. Az egyik ilyen pilóta Fernando Alonso volt, aki Szingapúrban körözhetett a fejvédővel, mellyel kapcsolatban már akkor voltak olyan érzései, megnehezítheti a ki és a beszállást. Ő tehát úgy érti, az eszköz okozhatott volna komplikációkat. „Amikor kipróbáltam, az egyik dolog, ami feltűnt az volt, hogy kényelmetlenebb a kiszállás. Ezért is halasztották el a bevetését, hogy minden lehetőséget számba vehessünk. Ha valahogy eltávolíthatóvá lehetne tenni, talán gyorsabban kijutnánk” – magyarázta.

Hasonló véleménnyel állt elő Alonso honfitársa, Carlos Sainz is, aki már az első teszt után figyelmeztetett, a legnagyobb probléma az autóból való kiszállás lehet a glóriával kapcsolatban, és nem a kilátás, ami miatt kezdetben többen aggódtak. „Amikor láttam az esetet egyből a biztonságra gondoltam, és a glóriára. Mi lett volna, ha fenn van? Trükkös lehet, amikor ki kell ugranod. Úgy kellene megvédenünk a versenyzők fejét, hogy közben nem lassítunk az autó elhagyásának a folyamatán. Az, ahogyan Kevin távozott meglehetősen gyors volt” – kezdte a Toro Rosso pilótája.

Később megkérdezték, szerinte a glória zavarta volna-e a menekülést a múlt heti esetnél. „A tesztek alapján, amiket eddig végeztünk, szerintem egy kicsit igen. Így nem olyan gyors, de ez természetes, ha valami fejvédő fenn van az autón. Ez egy nagyon jó példa az FIA számára, hogy még tovább gondolkodjanak és elemezzenek. Az a lényeg, hogy minél alaposabban megvizsgáljuk a dolgot, és ez most egy jó adalék volt. Majd meglátjuk, mit tehetünk jobban” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt