Alonso: Többet nem tehetek!

írta: M4Sport
2016. június 30. 21:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso úgy érzi, mindent megtesz azért, hogy motiválja és fejlesztésre ösztönözze a Honda Forma–1-es részlegét, a királykategóriában azonban nincsenek „varázsgombok”, melyek megnyomásával minden probléma megoldódik, szóval türelemre továbbra is szükség lesz.

A kiábrándító 2015-ös szezon után javított a McLaren-Honda, 2016 elején ugyanis a csapat több alkalommal is ott volt az időmérő utolsó szakaszában és a pontszerzők között. Kanadában és Azerbajdzsánban viszont ismét kiszorultak a legjobb 10 közül, sőt ismét szembe kellett nézniük néhány technikai problémával: Alonso például a váltó meghibásodása miatt esett ki Bakuban.

Az Osztrák Nagydíj helyszínén az eddigi, kisebb előrelépések kapcsán felmerült, Ayrton Senna az első McLaren-Honda korszakban „keményen hajtotta” a japán mérnököket, napjainkban pedig Alonsónak kellene hasonlóan viselkednie. „Ott vagy a megbeszéléseken?” – kérdezett vissza a spanyol, amikor arról faggatták, ő is hasonlóan ösztönzi-e a csapatot, mint a legendás brazil pilóta tette. „Leszámítva azt, hogy ütlegelem őket, többet nem tehetek. Próbálok mindenkit motiválni!” – tette hozzá.

„Tudom, hogy nagyon keményen dolgoznak a nap 24 órájában; a Honda főhadiszállásán tényleg minden tőlük telhetőt megtesznek. Kívülről is próbálnak megszerezni minden tudást. Sajnos a Forma–1-ben nincsenek varázsgombok, melyek megnyomásával egyik napról a másikra eljutunk egy bizonyos szintre” – folytatta, majd kiemelte, tavaly óta sokat fejlődött a csapat.

Ezt a 2015-ös Osztrák Nagydíjon látottak és a jelenlegi helyzet összevetésével próbálta szemléltetni, 12 hónappal korábban ugyanis a McLaren-Honda 105 rajthelyes büntetést kapott a különböző egységek cseréje miatt (ezeket a különböző motorproblémák indokolták). „Egyértelmű, hogy a helyes irányba haladunk. Emlékszem, tavaly itt 105 helyes rajtbüntetésünk volt, ez pedig egyértelműen jelezte, hogy még nem álltunk teljesen készen” – emlékezett vissza.

„A többi motorgyártóhoz viszonyítva egy kicsit le vagyunk maradva, de ha magát a szervezetet nézzük valamint a karosszériát, akkor van helyünk a legjobb csapatok között. Most sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint a tavalyi szezonban voltunk, ez pedig jóval magabiztosabbá tesz bennünket a következő évvel kapcsolatban” – jelezte.

Végül pedig elmondta, véleménye szerint a Honda eddigi fejlődése meghaladja a V6-os érát uraló Mercedesét – már ami a jelenlegi előírások között elért javulást illeti. „Időre van szükségünk, viszont még csak a második évünk közepén járunk, és láthatják, milyen teljesítménnyel, megbízhatósággal és hatékonysággal bír a motorunk. Nem hiszem, hogy a többiek ilyen helyzetben voltak a második évük felénél; talán csak a Mercedes 2015-ben. De a második év tekintetében előttük vagyunk. A legnagyobb gond a kiindulópont volt, tavaly ugyanis eléggé messze voltunk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#2 albutr 2016. július 01. 21:59  

csak már tartanának ott ahol a többiek.

albutr
#1 albutr 2016. július 01. 21:58  

:-(PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”