Alonso tudja, nincs garancia a visszatérésére

írta: M4Sport
2016. április 12. 13:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso nem veszi biztosra visszatérését, de úgy készül, hogy versenyezni fog Kínában. Helyettese ismét készenlétben áll.

Várhatóan csak csütörtökön derül ki, Fernando Alonso újra versenyautóba ülhet-e a hétvégén. A spanyolt két hete Bahreinben a melbourne-i bukása során megrepedt bordái miatt tiltotta el a versenyzéstől, és bár a kétszeres bajnok akkor úgy nyilatkozott, a Kínai Nagydíjig hátralévő időszakban jó esélye van a teljes felépülésre, a múltkori csalódás után már nem tekinti garantáltnak szereplését.

„Csalódást keltő volt, amikor közölték, nem versenyezhetek Bahreinben, de tiszteletben tartom az FIA orvosainak döntését. Miközben remélem, hogy pénteken visszaülhetek az autómba, amíg nem kapom meg a végső engedélyt az orvosoktól – akármikor is jön ez el –, nem tehetek mást, mint hogy a megszokott módon folytatom a felkészülést a versenyhétvégére” – idézte a kétszeres bajnokot a McLaren honlapján.

A McLaren a két héttel ezelőtti esetből tanulva, amikor is a helyettesként beugró Stoffel Vandoorne-nak Japánból kellett visszautaznia Bahreinbe, ezúttal arra az eshetőségre is felkészült, ha Alonso ismét negatív választ kap az FIA-tól. „Stoffel újra készenlétben áll, amíg csütörtökön Fernando nem esik át az FIA orvosainak ellenőrzésén, és mindaddig a megszokott módon készülünk” – jelezte Éric Boullier versenyigazgató. „Fernando otthon folytatta a felépülését, és edzett, ahogy szokott. Reméljük, újra autóba ülhet. Akármi is lesz a döntés, elfogadjuk azt, és annak megfelelően tervezünk majd tovább.”

Fernando AlonsoVandoorne Bahrein után a szimulátorban készült fel esetleges újabb bevetésére, belga lapoknak pedig elárulta, Alonso visszatérése után nem lesz könnyű visszaülnie a kispadra. „Nem lesz egyszerű hátralépni a második sorba, de kezdettől fogva tudtam, mi vár rám. Talán Bahreinben estem át az első valódi tesztemen, és bizonyítani tudtam, hogy készen állok” – fogalmazott.

A csapata első idei pontját megszerző belga teljesítményével valóban kivívta a csapata és kollégája elismerését. „Stoffel remek munkát végzett Bahreinben, és még ha Jenson ki is esett egy technikai hiba miatt, jó volt látni, hogy mindkét autónk egészen erős volt a hétvége folyamán” – nyilatkozta Alonso. „Érdekes volt számomra más szemszögből szemlélni az eseményeket, de ezzel képet kaphattam arról, mi minden történik az autón kívül, és különböző folyamatokkal is megismerkedhettem. De azért jobban szeretek versenyezni! Kínában mindig is szerettem vezetni, kétszer nyertem már ott – remélem, ezúttal is lesz pár jó csatám a pályán, és tovább fejlődünk a hétvégén.”

Stoffel Vandoorne

Button új motort kap

Ebben bízik Jenson Button is, aki Szahírban hét kör után kormányozta félre autóját, miután annak motorja egy furcsa csattanás után felmondta a szolgálatot. „Ausztráliához képest javult az autónk, mert már többet tudunk a vezethetőségéről, és vannak újításaink is minden versenyre. A péntek biztató volt, de az időmérőn nem sikerült előrébb kerülnöm, majd jött a technikai probléma vasárnap. Amíg nem esetem ki, minden jó volt, és remélem, hogy ezzel a lendülettel folytatjuk Sanghajban is” – tekintett előre 2009 bajnoka. „Dolgoznunk kell a megbízhatóságon. Már így is javulást értünk el ezen a területen, de még mindig nem százszázalékos. Fontos lenne, ha végre pontok formájában is kamatoztatnánk a fejlődésünket, mert megérdemelnénk már, hogy efféle jutalma legyen a munkánknak.”

Boullier elismeri, eddig eltékozolták lehetőségeiket, de kiemelte, tanultak Button motorhibájából. A Honda sportigazgatója, Haszegava Juszuke pedig megerősítette, a brit új erőforrással vág neki a harmadik nagydíjhétvégének. „Mechanikai hiba történt Jenson belső égésű motorjában, amit ki kell cserélnünk a következő hétvégére. Az esetet alaposan kivizsgáljuk, és a jövőben használatos motoroknál orvosoljuk a problémát” – ígérte. „Stoffel bahreini tempója megmutatta, hogy hosszú utat tettünk már meg az előző év óta, de még javítanunk kell a csomagunk egészén, hogy jól működjön az egy kilométer hosszú sanghaji egyenesben is. Viszont azt már tudjuk, hogy jó irányba haladunk.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#3 velorex 2016. április 12. 22:26  

Ha Alonso nem indul akkor Buttonnak fel lesz adva a lecke. Ha Button nem oldja meg a házi feladatot akkor lesz min elgondolkodnia!

HannaLill
#2 HannaLill 2016. április 12. 18:29  

Semmit se veszít vele ha kihagyja ezt a futamot is.
Ez a Honda ugyanolyan szar mint a tavalyi gyenge és megbízhatatlan.Szégyen és gyalázat ez a teljesítmény egy Hondától.
WTCC-ben is egy rakás szar a Honda csak azért tudtak elől végezni mert a Citroenek 80kg plusz súllyal mentek különben a féklámpáikat se látták volna!!!
Egyedül a MotoGP-ben jók de ott is csak Marquez tehetsége viszi őket előre!!!

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. április 12. 13:51  

Én úgy tudom már múlthéten 90% esélyt mondtak neki hogy NEM!! indulhat! így nem fog meglepődni ...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják