Alonso úgy érzi, a Ferrarival sosem lehetett volna bajnok

írta: M4Sport
2016. március 01. 13:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába az elmúlt évek megpróbáltatásai, Fernando Alonso továbbra is töretlenül hisz abban, hogy megszerezheti harmadik világbajnoki címét. A spanyol nem magát tartja a legtehetségesebb versenyzőnek, de kitartónak és szorgalmasnak igen, így eszébe sem jutott, hogy szünetet tartson.

Nagy kérdőjel lebeg a McLaren 2016-os szezonja fölött. A csapatnál mindenki tudja, még egy olyan idény nem fér bele, mint a sok szenvedést, valamint a csapat fennállásának egyik legrosszabb eredményét hozó 2015-ös. Bár a wokingi gárda lemaradása nyilvánvalóan nagy, Fernando Alonso egy spanyol rádiónak adott interjúban elárulta, ő még mindig hiszi, hogy csúcsra érhetnek együtt.

„Igen így gondolom. Azért versenyzem, hogy nyerjek. És ha nem lenne esélyem győzni, nem is csinálnám” – nyilatkozta a spanyol Cadena SER-nek. „Nem gondolnám, hogy annyira messze lennénk a dobogós helyezésektől. Meglepődnék, ha az év elején összejönne, mert az első futamokra még nem kerül minden a helyére. De az új autó jó, és ha minden a helyére kerül, komoly előrelépést fogunk megtenni.”

„Nagyon nehéz és bosszantó, ha a versenyhétvégékre érkezve előre tudod, hogy esélytelen vagy. Mindig tisztában voltunk azzal is, hogy bármikor motorhibánk lehet, vagy hogy nem lesz elég az elektromos energiánk. De emiatt nem voltam dühös. Tudtam, hogy még nagyon az elején járunk, hogy érnie kell a projektnek.”

A Mercedest utolérni persze még „komoly előrelépéssel” sem lesz egyszerű. A németek évek óta előnyben vannak riválisaikkal szemben, a motor terén pedig kimondottan nagy a McLaren-Honda lemaradása. „Biztosan kevesebb lóerőnk van, nagyjából harminc-nyolcvan lóerővel. De nem kétszázzal” – reagált e fölvetésre Alonso.

Tíz éve már annak, hogy a spanyol utoljára világbajnok lett – azóta vár a triplázásra. Sokan a mezőny egyik legjobbjának, de egyúttal a legpechesebb tagjának is tartják őt emiatt. Ő viszont másképpen viszonyul e kérdéshez. „Nem gondolnám, hogy ennek bármi köze is lenne a szerencséhez. Egyszerűen ilyen a sport: csak egy nyerhet. A Ferrarinál többször is közel kerültünk a nagy sikerekhez, de bizonyos okok miatt nem jött össze. Aztán ezt a fejezetet lezártam, és kezdtem egy újat a McLarennél. Remélhetőleg itt sokkal több sikernek örülhetek majd” – fogalmazott, megismételve, hogy szerinte a saját külön útját járó McLaren-Honda lehet az a csapat, amely megtörheti a Mercedes uralmát.

Fernando Alonso

„Talán nem én vagyok a legtehetségesebb”

Amióta a múlt év végén a McLaren főnöke, Ron Dennis kijelentette, Alonso adott esetben egy év szünetet is tarthat, ha elégedetlen a csapat teljesítményével, tartja magát a pletyka, miszerint a spanyol bármikor meggondolhatja magát, s nemet mondhat az újabb középmezőnyben való szenvedésre. Ő azonban most – már sokadjára – hangsúlyozta, ilyesmi eszébe sem jutott. „Sosem gondoltam sem a visszavonulásra, sem pedig az egyéves szünetre. Számomra ez nem is volt kérdés. Egy új projektbe kezdtünk, és még mindig le vagyunk maradva” – magyarázta. „Talán nem én vagyok a legtehetségesebb versenyző a mezőnyben, de az biztos, hogy a legszorgalmasabbak közé tartozom. Csak így érhettem el ennyi éven át ilyen eredményeket. Egy év kihagyás meg sem fordult a fejemben, mert én nem így működöm. A legszebb dolog egyébként az, hogy a nehéz időkben a szurkolók még inkább támogatják az embert, és érzem a szeretetüket.”

Alonso hozzátette, a 2015-ben komoly formajavuláson keresztülment Ferraritól való távozását sem bánta mg. „2019-ig szerződést ajánlottak nekem, amibe nem akartam belemenni. Sosem lettem volna világbajnok ott. Most úgy is jobban élvezem a Forma–1-et, hogy tíz pozícióval hátrébb vagyok” – nyilatkozta.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#4 velorex 2016. március 01. 22:45  

Ennek a 2019-ig tartó szerződésnek a lehetőségéről még csak most hallottam először.

Enveblo
#3 Enveblo 2016. március 01. 15:12  

"gp2 engine" hatalmas élvezet lehetett lemaradni a manor mögött :D

vinyei93
#2 vinyei93 2016. március 01. 15:06  

Elég beképzelt egy ember, meg hajlamos többet gondolni magáról, ezt még én is el kell ismerjem. De ez új, ez egy kifejezetten más interjú. A végén még eltűnik az "igazi" Alonso :D

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 01. 14:19  

Remélem igaza lesz ! de ez a MChonda szeintem 10-16. helyre lesz jó!

de ha igaz a 30-80LE az mr nme olyan vészes!

HairHungary