Alonso választ vár

írta: M4Sport
2016. október 08. 12:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem ilyen időmérőről álmodtak a Honda szurkolói: a gyár hazai pályáján csak egy versenyző jutott be a Q2-be, az utolsó szakasz pedig számára is messze volt már. Bár érezték, hogy lehetnek nehézségeik, a McLaren-Honda bajnokai ma elismerték, a hétvége jóval keményebb a vártnál…

Pedig az előjelek kedvezőek voltak, a Honda folyamatos fejlődésének köszönhetően ugyanis a McLaren szépen lassan rendszeres résztvevőjévé vált a Q3-nak, és egyre többször bukkant fel a pontszerzők között. Malajziában például mindként autó a legjobb 10 között zárt. Fernando Alonso ráadásul egy továbbfejlesztett erőforrással versenyez a hazai hétvégén…

A szabadedzéseken viszont már látszott, hogy a McLaren-Honda dolga most nehezebb lesz, az időmérő pedig igazolta a pénteki „félelmeket”. „Egyértelmű, hogy nem volt megfelelő a teljesítményünk a kvalifikáción” – mondta ki Alonso. „Egész hétvégén voltak gondjaink. Próbáltuk eltalálni az egyensúlyt és gyorsabbá tenni az autót. Nehéz helyzetből vágunk neki a futamnak: a 15. és a 17. rajthely nem a legjobb a két McLaren számára, főleg az előző futamok után.”

„Megszoktuk, hogy ott vagyunk a Q3-ban és a pontokért harcolunk. Úgy látszik, most tettünk egy lépést hátrafelé. Találnunk kell egy kis sebességet holnapig. Talán az időjárás segíthet, ha például esik egy kis eső. De ennek ellenére ki kell elemeznünk, miért estünk hátra” – magyarázta a kétszeres világbajnok, kinek csapata több újítást is bevetett Japánban.

„Ezekkel nincs gond. Minden megfelelően működik. Néhány napja remekül teljesítettünk Malajziában. Úgy tűnik, pályáról pályára változik, hogyan teljesít az autónk, és milyen eredményeket érünk el az ellenfelekhez képest. Most a Force India és a Haas is nagyon gyorsnak tűnik, Szingapúrban pedig a Toro Rosso volt erős. Pályafüggő a dolog, és most úgy tűnik, ez nem fekszik annyira a mi csomagunknak. Meg kell értenünk, miért” – fogalmazott határozottan.

Ami a továbbfejlesztett Honda motort illeti, Alonso szerint az elsősorban a megbízhatóságot tette jobbá, így teljesítmény tekintetében nem jelent túl sokat. „Ha a teljesítményt nézzük, hasonló a másikhoz, hiszen nagyjából olyan volt a tempóm az egyenesben, mint Jensoné. A cél az, hogy már ne kapjunk több büntetést a hátralévő hétvégéken. A mai teljesítménnyel nem vagyunk elégedettek, és kissé meglepett az eredmény. Különösen így, hogy ez a Honda hazai hétvégéje. De ez van.”

A régebbi erőforrást használó csapattárs, Jenson Button már a Q1-ben búcsúzott, érzései pedig hasonlóak voltak a spanyoléhoz. „Pénteken szenvedtünk az autóval. Nem volt jó az egyensúlyunk, szóval ma átváltottunk a másik autón alkalmazott beállításra. Délelőtt volt egy motorhibám is, szóval eléggé nagy hátrányban voltunk a teljesítmény terén. Az időmérő eléggé kemény volt…” – kezdte.

„Három tizedet kaptam Fernandótól. Bár, őszintén mondom, ez annyira nem borzalmas, ha megnézzük a hétvége eddigi történéseit. Most itt tart az autónk. Az irányváltások, a középgyors kanyarok és a nagyon hosszú hetes kanyar sem kedvez nekünk, figyelembe véve azt, mely területeken jó az autónk. Nem indult jól a hétvége, de az ember mindig valami jobban reménykedik. Főleg a Honda hazai versenyhétvégéjén” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#6 f1m12 2016. október 09. 11:23  
Pendulum:
Nem tudom,de mi Alonso csapattársát veri,addig Vettelnek még azzal is gondja van . 4x bajnok,majd beszarok...

csak nyugodtan

Thibczy
#5 Thibczy 2016. október 08. 22:14  

Szerintem a gumikopással lehet a probléma. Így utólag nekem az tűnik fel, hogy azokon a pályákon mentek eddig igazán jól, ahol idén aszfaltozták újra a pályát, vagy maga a pálya is újnak mondható. Pl. Szocsi, Ausztria, Ring, Sepang. Ezeken a pályákon pedig mind tükörsimának mondható az aszfalt, szinte alig van gumikopás.

HumorHerold
#4 HumorHerold 2016. október 08. 21:48  

Elég gyors pálya ez, szóval eleve nem lehetett sok jóra számítani. Remélhetőleg holnap egy kis eső is megkavarja a dolgokat, akkor aztán le lehet csapni a pontokra.

Pendulum
#3 Pendulum 2016. október 08. 21:38  

Nem tudom,de mi Alonso csapattársát veri,addig Vettelnek még azzal is gondja van . 4x bajnok,majd beszarok...

Max3
#2 Max3 2016. október 08. 19:34  

gyenge kezdés után erős visszaesés? :D

Dobi83
#1 Dobi83 2016. október 08. 15:44  

Úgy néz ki otthon hagyta a Mclaren a Ferrari verő kasztnijàt. GP2 Chassis.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pirelli, 2017, Kimi Räikkönen

52016.10.25. 08:52

Ezért úszta meg a büntetést Alonso – és Massa

Valójában a brazil örülhet, hogy versenybalesetnek minősítették ütközésüket?