Alonso visszatérhet – de feltételekkel!

írta: M4Sport
2016. április 14. 13:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Megkapta az engedélyt a versenyzésre Fernando Alonso az FIA-tól – ám idáig kínkeserves várakozással teli órák vezettek, és a döntés még korántsem tekinthető véglegesnek! A szövetség a pénteki első szabadedzés után újabb vizsgálatokra várja a spanyolt.

„Kilencvenkilenc százalék, hogy visszatérhetek” – nyilatkozta Fernando Alonso magabiztosan a bahreini futam rajtrácsán. Csütörtökön Kínában pedig elérkezett az igazság pillanata – csak jóval lassabban, mint arra számítani lehetett. A spanyol már délelőtt vizsgálatra jelentkezett a szövetség orvosainál, az FIA a döntését azonban helyi idő szerint csak este 19 óra előtt hozta meg: Alonso visszaülhet versenyautójába, ám a végleges versenyengedélyt csak azt követően kapja majd meg, ha a pénteki első szabadedzést követően azonnal újabb vizsgálatoknak veti alá magát, s az akkori eredmények is kielégítőek lesznek.

Alonso számára nem volt kérdés – mégis órákig kérdéses volt…

Ahogy két héttel ezelőtt Szahírban, a kétszeres bajnoknak úgy Sanghajban is a versenypálya orvosi központja felé vezetett az első útja, ahol az FIA orvosi stábja ismét azt vizsgálta, felépült-e már teljesen az óriási ausztráliai ütközése során szerzett bordarepedéséből. A döntés nem született meg könnyen. Olyannyira, hogy amikor a spanyolnak délután már a sajtó előtt volt jelenése, még mindig fogalma sem volt arról, autóba ülhet-e a hétvégén.

„Ha nem volnék száz százalékig biztos a dolgomban, ide sem repültem volna. Bahreinben már egyszer végigcsináltam ezt, és elég nehéz volt ott lenni a teljes hétvégén. Múlt vasárnap Milánóból repültem Sanghajba, és száz százalékig biztos vagyok benne, hogy rendben leszek” – fogalmazott.

A hosszas várakozás elmondása szerint csak a papírmunkának volt köszönhető. „Nem tudom, mi tart eddig, ezt az FIA-tól kéne megkérdezni. Olykor hosszabbra nyúlik ez a folyamat, mint szeretnénk, vagy mint kívülről gondolnánk, mert sok mindent el kell intézni, papírmunkát és egyebeket. Szó sincs arról, hogy megérkezel, és egyszerűen jól érzed magad – mielőtt minden véglegessé válik, el kell telnie némi időnek, és gyanítom, hogy most ez történik. Arra számítottam, tíz perccel ezelőtt már meglesz a döntés, és most pontosabb dolgokról tudok majd beszélgetni veletek (utal az újságírókra – a szerk.), de talán pár óra, és kiderül. Amíg holnap tíz óra előtt megszületik a döntés, nincs gond.”

Két hete Bahreinben a McLaren-csoport első embere, Ron Dennis bírálta az FIA-t a vizsgálati procedúra miatt. A brit elmondta, nem tartja teljesen sportszerűnek, hogy versenyzőjét egy napokkal korábban elvégzett CT-vizsgálat eredménye alapján minősítik versenyzésre alkalmatlannak, mert állapota a köztes időben is javulhatott. Új vizsgálatra azonban nem került sor – a McLaren törekvései ellenére sem.

Alonso azonban határozottan kijelentette, a mostani késlekedésnek semmi köze nincs ezen apró nézeteltéréshez. „Nem-nem, ez csak az FIA-n múlik. Mihelyst megvan a végső döntés, mindenki elégedett lesz. Én vagyok az első, aki szeretné, hogy százszázalékos legyek, hiszen mégis csak az én biztonságomról van szó. Százszázalékosnak érzem magam, szerintem ők is annak minősítenek. De nem számít, mit csinálsz a versenyzés előtt, mivel az autóban különleges helyzetben ülsz, nagy erők hatnak rád, szóval ott minden megváltozhat. Az első pár kör után fogom érezni csak igazán, hogy valóban minden rendben van-e. Ez így megszokott.”

Mentálisan 120, fizikálisan 100%-os

Ami állapotát illeti, Alonso elárulta, már nem érez fájdalmat, mint két hete Bahreinben. „Jól érzem magam, igazán jól. Bahreinben mentálisan száz százalékig felkészültem arra, hogy versenyezzek, ám fizikálisan még voltak fájdalmaim, és inkább arra törekedtem, hogy megnézhessem, kibírható-e mindez a bordarepedéssel az autóban. Most sokat javult a helyzetem. Mentálisan százhúsz százalékig felkészültem, fizikálisan pedig százszázalékos vagyok, fájdalom nélkül.”

„Az elmúlt napokban többé-kevésbé normál módon edzettem, futottam, kerékpároztam, golfoztam, teniszeztem. Jól aludtam az elmúlt két hétben, ami jó dolog, mert Ausztrália után az első tíz napban csak az oldalamon fekve tudtam aludni, ami nem volt túl kényelmes. Bahrein óta tehát nagyon sokat javult a helyzetem.”

Amennyiben Alonsónak mégis problémái lennének a vezetéssel pénteken, a McLarennél továbbra is bevetésre készen várakozik szahíri helyettese, Stoffel Vandoorne, aki élete első F1-es versenyén két hete megszerezte saját és csapata első idei pontját.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ThatsMe
#7 ThatsMe 2016. április 15. 09:08  

mentalisan 120%
fizikalisan 100%

az osszesen 250% :-) most mar tessek jokat menni!

albutr
#6 albutr 2016. április 14. 21:43  
Zasalamel:
Nem mintha Button izgulna a helye miatt... :D Button sztem sz*rik már az egészre....

ez a baj hogy sz*rik az egészre.

vinyei93
#5 vinyei93 2016. április 14. 21:31  
JensonForPresident:
Alonso sose fogja abba hagyni ezt a 120%-olast :D:D kesz. Az Alo-But parharcra en is kivancsi leszek amugy, jo lenne ha iden normalis idenyuk lenne.

Sosem értettem azt, hogy a 120% ozas miért baj. Senki nem hallott még a költői túlzásról? És a szava járása jelenségről? Na mind1

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. április 14. 14:02  
ernike:
Örülök hogy versenyzik majd ha minden jól megy, legalább kiderülhet mit tud a gép. Arra is kyváncsi leszek hogy hogyan alakul az Alo Button párharc. Alo előkészítheti Vandoornenak az ülést ha rendszeresen veri.

Nem mintha Button izgulna a helye miatt... :D

Button sztem sz*rik már az egészre....

Utoljára módosítva: 2016. április 14. 14:04

JensonForPresident
#3 JensonForPresident 2016. április 14. 13:46  

Alonso sose fogja abba hagyni ezt a 120%-olast :D:D kesz.

Az Alo-But parharcra en is kivancsi leszek amugy, jo lenne ha iden normalis idenyuk lenne.

ernike
#2 ernike 2016. április 14. 13:15  

Örülök hogy versenyzik majd ha minden jól megy, legalább kiderülhet mit tud a gép. Arra is kyváncsi leszek hogy hogyan alakul az Alo Button párharc. Alo előkészítheti Vandoornenak az ülést ha rendszeresen veri.

Raikkönen
#1 Raikkönen 2016. április 14. 13:10  

Nagyon kiváncsi vagyok Alonsora a hétvégén.Stoffel eredménye is mutatja, hogy igenis fejlődtek, ezzel az autóval lehet pontot, pontokat szerezni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"