Alonsóhoz hasonlóan ő sem úszta meg

írta: M4Sport
2016. március 28. 11:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Új karosszériával vág neki a második versenynek a Haas pilótája, Esteban Gutiérrez, akinek autója a Fernando Alonsóval történt balesetben sérült meg Ausztráliában. A csapatfőnök nem bízza el magát első futamos pontszerzésük után.

Igazán hektikusan alakult az amerikai Haas-csapat első F1-es hétvégéje. A kevés tapasztalattal és erősen korlátozott mennyiségű tartalék alkatrésszel rendelkező istálló már a futam korai szakaszában elveszítette egyik autóját, ám az Esteban Gutiérrez és Fernando Alonso között történt balesetnek végül kulcsszerepe volt abban, hogy másik versenygépük végül a hatodik helyen érjen célba. Romain Grosjean pontjai nem akármilyen vigaszt jelentettek Gene Haasék számára: 14 éve fordult elő utoljára, hogy egy újonc gárda már első versenyén pontot szerezzen.

Az árát persze így is megfizették: kiderült, hogy Gutiérreznek új karosszériát kell kapnia Bahreinre. „Egyes alkatrészeket visszaküldtünk Európába ellenőrzésre és javításra, mert Bahreinben ezt nem tudjuk megcsinálni. Van elegendő tartalék alkatrészünk ahhoz, hogy építsünk egy új vázat, szóval használni is fogjuk azt” – jelentette ki a csapatfőnök, Günther Steiner. „A megjavított karosszériát légi úton küldjük Bahreinbe, de ez csak tartalék lesz majd. Éjt nappallá téve kell dolgoznunk azért, hogy elkészüljünk Bahreinre, de minden megvalósítható. Egyelőre kevés a tartalékunk, de annyi azért van, hogy újrakezdjük.”

Gutiérrez persze még így is jobban járt, mint a McLarenjét rommá törő Alonso. A spanyolnál a McLarennek motort kell cserélnie az év második versenyére, s az még nem dőlt el, mennyi menthető meg az év további részére a melbourne-i hajtóegységből.

Fernando Alonso

Az Egyesült Államokban is híre ment

Steiner elárulta, Grosjean eredményének igencsak jó volt a fogadtatása az Egyesült Államokban. „Szerintem remek visszhangja volt ennek Amerikában. Még azok szerint is nagy eredmény, hogy újonc csapatként, harminc év óta első amerikaiként hatodikak lettünk Ausztráliában, akik nem követik nyomon a Forma–1-et” – nyilatkozta az olasz.

„Megvoltak a hullámhegyeink és hullámvölgyeink. Az egész azzal kezdődött, hogy nem tesztelhettünk eleget pénteken. Próbáltuk pótolni a lemaradást szombat délelőtt, de az egyik autó már a garázsunk előtt ütközött Romainnal. Nem kezdődött valami jól, aztán az időmérő sem úgy alakult, ahogy szerettük volna. De a csapat talpra állt vasárnapra. Jó volt a versenytempónk, és bár nehéz volt, a kemény munkának hála mégis minden jól alakult. A legnehezebb feladatunk most az lesz, hogy megismételjük ezt. Nem lesz könnyű, de megpróbáljuk.”

Az első boxkiállásra még várni kell…

Bár egy versenyt már lefutott, a Haas furcsamód továbbra sem teljesítette még első valódi Forma–1-es boxkiállását. Miután Grosjean a piros zászlós megszakítás idején kapott új gumikat, Gutiérrez pedig kiesett, nem volt szükségük a gyors kerékcserére. Steiner szerint azonban ez nem bizonytalanítja el legénységét. „Nem panaszkodhatunk amiatt, hogy Ausztráliában végül nem kellett egy kerékcserét sem elvégeznünk, de Bahreinben sort kell kerítenünk erre is. Sok lesz a teendőnk az ottani szabadedzéseken. Ausztráliában nem csináltunk boxkiállást, de Bahreinben nem kerülhetjük el. A csapatunk azonban magabiztosan vág neki a hétvégének, kellő mennyiségű edzést teljesítettek.”

Romain Grosjean, Rio HaryantoNem lesznek utolsók

Ami a folytatást illeti, a korai siker után talán most valamelyest megnőnek az elvárások az amerikaiakkal szemben. A melbourne-i 6. helyezés után most újabb pontszerzésekre lesz szükség ahhoz, hogy bizonyítsák, nemcsak a szerencsének köszönhették remeklésüket. Steiner egyfelől nem bízza el magát a jó eredmény után, másfelől viszont magabiztosan kijelentette, hogy érzése szerint aligha kell majd attól tartaniuk, hogy utolsók lesznek első évükben.

„Nem leszünk arrogánsak a gyors sikerünk után, és tudjuk, hogy lesznek versenyek, amelyeken majd alulteljesítünk. Az ausztráliai hatodik helyezésünk után is keményen dolgozunk tovább, próbáljuk a legjobb formákat nyújtani. Ha úgy folytatjuk, ahogyan Melbourne-ben teljesítettünk, lesznek még jó eredményeink. Nem lettünk utolsó Ausztráliában, és ez volt a célunk. És nem gondolnám, hogy idén bármikor is utolsónak kéne lennünk” – tekintett előre a csapatfőnök.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt