„Amatőrnek éreztem magam – ez így elég furcsa”

írta: M4Sport
2016. július 22. 19:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jenson Button „furcsa jelenségről” beszélt, Sebastian Vettel a régi, huplis aszfaltot hiányolta – versenyzői vélemények az újraaszfaltozott Hungaroringről, valamint a rázókövekről, melyek ismét a figyelem középpontjába kerültek.

A nap egyik legfontosabb beszédtémáját a Hungaroring új aszfaltja és annak debütálása jelentette, a királykategória mezőnye ugyanis most tette először próbára a pálya új borítását. A szabadedzéseken több megpördülést is láttunk, aminek Button szerint köze lehetett ahhoz, hogy a gumiabroncsok hirtelen tapadást veszítettek, amikor valaki túl keményen lépett a gázpedálra…

A tapasztalt versenyző szerint a helyzet még egy újraaszfaltozott versenypályához képest is „nagyon szokatlan” volt. „Élvezet vezetni ezen a pályán” – kezdte dicsérettel a korábbi világbajnok. „A gond az, hogy nagy a különbség a tapadós és a nem tapadós részek között. Ha egy kicsit megcsúszol, a gumi azonnal elveszíti a tapadását, te pedig amatőrnek tűnsz, ahogy próbálod összeszedni az autód. A gumik ugyanis nem működnek, ha megterheled őket. És ez eléggé szokatlan” – magyarázta.

„Eléggé trükkös a körözgetés a gumik viselkedése miatt. A pályán folyamatosan javul a tapadás, ahogyan egyre több gumi kerül rá, szóval annyira nem rossz a helyzet, de az abroncsok elmennek, ha egy kicsit túl keményen nyomod. Ez eléggé furcsa, mert nem érzed, hogy ez következik, márpedig, ha a világ legjobb versenyzői nem érzik, hogy ez jön, akkor ez az egész szokatlan. Ez részben az aszfaltnak, részben pedig a gumiknak köszönhető” – jegyezte meg a brit.

A megpördülésekről egy másik világbajnok, Sebastian Vettel is szót ejtett az edzések után. „Délelőtt kissé csúszós volt a pálya – én is kicsúsztam. Az új aszfalt nagyon tapad, legalábbis az ideális íven. Ha letérsz róla, akkor kissé csúszós, de a hétvége során ez csak jobb lesz” – mondta az RTL-nek, majd megjegyezte, ő bizony hiányolja a régi aszfaltot, hiszen az volt a pálya egyik jellegzetessége. „Azt kicsit sajnálom, hogy a hepehupákat kiegyengették. Ezzel a pálya kicsit veszített a karakteréből, hiszen itt mindig az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy boldoguljunk a hullámos aszfalttal. Ez most oda. Ami a kerékvetőket illeti, nos, azt hiszem, lesz még vita arról, mit szabad és mit nem. Meglátjuk.”

Honfitársa, Nico Hülkenberg is beszélt az újításokról, ő azonban nem akarta túl nagy feneket keríteni a történteknek, úgy érzi ugyanis, hogy a helyzet sokat javul még a folytatásban. „Egy kicsit simább lett, kevesebb rajta a hupli, amit egy új aszfaltrétegtől szerintem el is várhatunk. Nagyobb lett a tapadásunk, a köridők nagyjából két másodpercet javultak. Mindezeken túl szerintem minden rendben lesz” – foglalta össze röviden.

A Hungaroringen nemcsak az aszfaltréteg új, hanem a kerékvetők és bizonyos pontokon a pályalevágást akadályozni kívánó módszer is: a 4-es és a 11-es kanyar kijáratánál elektronikus érzékelőket helyeztek el a kerékvetőkben, amelyek azonnal jelzik a versenyirányításnak, ha valaki négy kerékkel elhagyta a pályát. „Lehet, hogy lesznek viták” – vetíti előre Hülkenberg a szélesítés kapcsán, majd higgadtan megjegyzi: „Én magam nem látok problémát. Zéró tolerancia van. A négyes és tizenegyes kanyar kijáratánál nem szabad mind a négy kerékkel átmenni a fehér vonalon. Szerintem nem lesz ezzel probléma.”

Vettel valamivel kritikusabb hangot ütött meg a témával kapcsolatban: „Kár ezért, sajnálom az embereket, mert senki sem érti ezt pontosan. Mi próbálunk a lehető leggyorsabban menni, és ha ez a kerékvetőkkel megy, akkor használjuk őket, ha nem, akkor távol maradunk tőlük. A mi hozzáállásunk elég egyszerű. Hogy mit lehet és mit nem, hol lehet és hol nem, az majd elválik.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba