Ami igazán hiányzik: még 200 millió font

írta: M4Sport
2016. augusztus 22. 16:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Force Indiának jelenlegi költségvetésén felül 200 millió angol fontra lenne szüksége, hogy fel tudja venni a versenyt a Forma–1 legnagyobb alakulataival, a 2017-es szabálymódosítások viszont jó lehetőséget jelenthetnek az istálló számára – véli a helyettes csapatvezető, Bob Fernley.

Az indiai alakulat debütálása óta folyamatosan fejlődik, és egyre feljebb kúszik a világbajnoki tabellán: 2014-ben a hatodik helyezés megszerzésével beállították addigi legjobbjukat, tavaly túl is szárnyalták azt egy ötödik pozícióval, most pedig a negyedikért harcolnak a Williamsszel. Fernley szerint azonban jelenleg ez a maximum egy privát istálló számára.

A Mercedes, a Red Bull és a Ferrari legyőzéséhez ugyanis sokkal több pénzre lenne szükségük (akkor folyamatosan fejleszthetnének) – a brit szakember elmondta, mekkora összeg hiányzik a csapat „kasszájából”. „Őszintén mondom, jelenleg az lehet a legfőbb célunk, hogy a három legjobb csapat mögé kerüljünk” – nyilatkozta az F1i-nek. „Ahhoz ugyanis, hogy megtegyük a következő lépést szükségünk lenne még 200 millió fontra; most ez a realitás a csapat számára” – fogalmazott a nagyjából 130 millió fontból gazdálkodó istálló vezetője.

Noha reálisan látják helyzetüket, a Force India a többi üldözőhöz hasonlóan reménykedve várja a 2017-es évet, a komoly szabálymódosítások ugyanis felkavarhatják az állóvizet, és lehetőséget biztosítanak a kreatív megoldásokkal készülő istállóknak. „A következő év izgalmas lehet, hiszen most először nagyjából egyszerre tervezzük meg az autóinkat… azt nem mondanám, hogy mind ugyanazon a szinten vagyunk, viszont az aerodinamikai fejlesztések tekintetében kiegyenlítettebbek lesznek az erőviszonyok, mint korábban voltak” – magyarázta bizakodóan.

„Mindannyian korlátozva vagyunk. Nyilvánvaló, hogy a nagyobb csapatok előnyben vannak, hiszen sokkal hatékonyabban dolgozhatnak, de ez az előnyt most kisebb. Szóval, szerintem érdekes lesz, és lesznek jó lehetőségeink a következő szezonban” – folytatta a tapasztalt szakember, aki egy módosítás miatt most még jobban hisz csapatában, mint az előző években.

„Ami minket illet, a 2017-es autónk lesz az első, amihez már ténylegesen a 60 százalékos szélcsatornás modellt használtuk. A múltban az 50 százalékos modellel dolgoztunk Brackley-ben. Való igaz, amikor átálltunk a Toyota szélcsatornájára, egy kicsit megtorpantunk, és emiatt maradtunk le a 2015-ös év elején, viszont új lendületet vettünk, sőt azóta már fejlődtünk is. A 60 százalékos modellnek köszönhetően jobb adatokat kapunk. Ezért bizakodunk most” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ryanmckane
#4 ryanmckane 2016. augusztus 22. 19:41  
plman:
számomra elég kellemes meglepetés ez a csapat mióta itt vannak a mezőnyben igazából anno 2008-ban én teljesen meg voltam győződve róla, hogy ez is csak egy "elbohóckodunk a mezőny végén egy-két szezont" aztán tovább állunk csapat lesz" aztán jött 2009-ben spa és monza ahol győzelemért esélyesek voltak. szerintem ők is akkor látták, hogy ennek talán értelme, és ha az nincs talán tényleg kiléptek volna évekkel ezelőtt.

Pontosan így voltam velük én is, azt gondoltam (ismerve az előzményeket, a Spyker meg a Midland-sztorit), hogy beadják a kulcsot hamar. Ehhez képest zseniális amit csinálnak. Kicsit amúgy hajaznak az ősre, a Jordan-re ebben a tekintetben, innovatívak, bevállalósak, és általában jó kártyákat húznak pilóták tekintetében is. Nagyon szimpatikus társaság.

plman
#3 plman 2016. augusztus 22. 18:26  

számomra elég kellemes meglepetés ez a csapat mióta itt vannak a mezőnyben igazából anno 2008-ban én teljesen meg voltam győződve róla, hogy ez is csak egy "elbohóckodunk a mezőny végén egy-két szezont" aztán tovább állunk csapat lesz"
aztán jött 2009-ben spa és monza ahol győzelemért esélyesek voltak. szerintem ők is akkor látták, hogy ennek talán értelme, és ha az nincs talán tényleg kiléptek volna évekkel ezelőtt.

F1890
#2 F1890 2016. augusztus 22. 18:16  

az egiyk leginnovativabb csapat a mai mezőnyből. ezt szajkózom én is ha lenne kb 3-szor annyi kiadásuk mint most valszeg győzelemért mennének. ferrari helyében innen vásárolnék embereket, nem a nagykutyákra utaznék. és akkor már "csomagban"

khristiank
#1 khristiank 2016. augusztus 22. 18:11  

azért így is kemények. feléből se, megcsinálták, hogy negyedikek! Teljes tisztelet a brigádnak. Oké a vezetés stiklis, de hááát van ilyen na.. Megérdemelnék annak a 200nak a felét valami év végén talált szponzortól

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!