Ami összeköti Verstappent az ifjú Schumacherrel

írta: M4Sport
2016. május 25. 10:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hogy mi lesz Max Verstappenből, talán még kérdéses, hogy mi válhat belőle, azonban már aligha – legalábbis Gary Anderson szerint. A Jordan-csapat egykori tervezője az ifjú Michael Schumacherhez hasonlította a hollandot.

Hiába jár még mindig csak pályafutása elején, Max Verstappent máris rendszeresen hasonlítgatják a sportág legnagyobbjaihoz. Bár egyes volt versenyzők, mint Alain Prost és Gerhard Berger fölöslegesnek vagy épp csak túl korainak tartják ezen párhuzamokat, többen úgy gondolják, hogy a holland már számos módon jelét adta annak, hogy nagy versenyző válhat belőle.

Így van ezzel a Jordan-csapat egykori főtervezője és technikai igazgatója, Gary Anderson is. A brit szakembernek 1991-ben pár teszt és egy nagydíjhétvége erejéig volt szerencséje együtt dolgozni az ifjú Michael Schumacherrel – F1-es pályafutása kezdetekor. Szerinte van egy komoly hasonlóság az akkori Schumacher és a mostani Verstappen között.

„A képesség, hogy hiszel a természet adta tehetségedben, messzire vihet” – nevezte meg a mindkét versenyzőt kiemelő tulajdonságot a korábbi tervező a Sky Sports műsorában. „Emlékszem Michaelre Spában. Az Eau Rouge mindig nagyon-nagyon nehéz kanyar volt, és egyszer mindenképp be kellett venned padlógázzal, hogy előrelépj. Péntek este leültünk Michaellel, és azt mondtuk neki: »Még egyszer sem mentél át rajta padlógázzal.« Ő csak annyit mondott: »Nem gond, holnap meglesz, egyre jobban érzem magam az autóban.« Aztán odamentünk a másik versenyzőnkhöz, Andrea de Cesarishoz, és ugyanezt mondtuk neki.”

„Michael szombat délelőtt már a legelső alkalommal padlógázzal ment át az Eau Rouge-on, és többé el sem vette ott a lábát a gázról. Andrea esetében egészen az időmérő edzés utolsó köréig tartott, mire gázelvétel nélkül ment át rajta.”

Anderson úgy érzi, ez a fajta magabiztosság Verstappanben is megvan. „Verstappen kicsit olyan számomra, mint Michael. Hisz a tehetségében, a képességeiben. Minden helyzetben feltalálja magát, és ezért tud olyan jól előzni. Egyszerűen beteszi az autóját valaki mellett a belső ívre, és a következményeket aztán irányítása alatt tartja. Nincs különösebb terve, ez inkább csak az önbizalomról szól. Max már most a legnagyobbakra jellemző sajátosságokkal rendelkezik” – vonta le a következtetést a Jordan korábbi alapembere.

Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#13 Agressor 2016. május 25. 21:55  
Nigel:
Azt ki kell érdemelni, keményen meg kell dolgozni érte. Nagy tehetség, ez nem vitás, de még hosszú és fáradságos út áll előtte, bizonyítania kell, világbajnokságokat kell nyernie, csak így léphet ki a nagyok árnyékából, és lehet az egyetlen és megismételhetetlen Max Verstappen. MS a pályafutása elején tiltakozott az ellen, hogy ő lenne az "új Senna". Önmaga akart lenni, nem akarta, hogy bárkihez is hasonlítsák. A teljesítményével végül mindenkit sikerült meggyőznie, és már őhozzá hasonlították a feltörekvő tehetségeket, sok versenyző példaképe lett.

Ezzel nincs is semmi baj, csak éppen nem értem miért keresik állandóan a múlt párhuzamjait...
Egyáltalán a múlt nagyjait össze lehet mérni!??? Lóf...t!!

albutr
#12 albutr 2016. május 25. 21:12  
Nigel:
Remélem, nem kacsa, állítólag Michael reagál a kezelésekre !! http://www.gphirek.hu/f1/20160525-f1-biztato-hir-michael-schumacher-allapotarol-luca-di-montezemolotol.html

bízunk benne.

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. május 25. 18:00  
Nigel:
Azért olykor előny is lehet a régebbi motor. Nem egy példa volt rá. A megbízhatóság gyakran fontosabb Monacóban, mint a puszta motorerő. A vezetői kvalitásokról nem is beszélve. Egy jó pilóta komoly tizedeket jelenthet. Senna másfél mp-cel verte Prostot ’88-ban az időmérőn ugyanazzal a technikával. Hát, igen, Ham az idei évben felvonultatta a különböző szereplések egész tárházát. Épp csak győznie nem sikerült ezidáig :) De egyszer Nico jó sorozata is megszakad egyszer, csak idő kérdése. Az eső mindig megkeveri a dolgokat, kár, hogy nem sok esős versenyben volt részünk az utóbbi időben. Talán majd most. Nem tudom, hogy hová tudnák kibővíteni a pályát. A rendelkezésre álló hely meglehetősen szűkös, nem sok lehetőség van a módosításra. Egyébként is drasztikus változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy több előzési lehetőséget teremtsenek. Még az uszoda építése előtt is sokat panaszkodtak a pilóták, pedig akkor azon a részen azért valamivel több terük volt : https://www.youtube.com/watch?v=uKb9FixAFjw (39:13-tól)

Ebben is van igazság, de a teszteken letudtak az új erőforrással futni 100 köröket probléma nélkül szóval kb akkora lehet az esély, hogy meghibásodik mint a régi verziónál. Így szerintem egyértelmű hátrány lesz a régivel menni. Persze varázsolni lehet csak az nem tudom mennyire valószínű így 2. hétvégén egy új autóval. Azt én se tudom egyébként, hogy hol lehetne igazán jól átalakítani a pályát elsőnek én azzal kezdeném, hogy kiveszem a sikánt az alagút utáni féktávról és megnézném mi van akkor, ha ott tovább tudnak menni egyenesen. A féktávon már bevetődéseket így is láttunk szóval, ha a Tabac kanyarig padlógáz lenne akkor elképzelhető, hogy ott már betudnának bújni a másik mellé.

G0007
#10 G0007 2016. május 25. 16:39  
Nigel:
Máris megvan az új kedvenc ? :) Erre a srácra figyelni kell, amit eddig produkált, az észvesztő. Tizenévesen képes borsot törni nála jóval idősebbek és tapasztaltabbak orra alá. Ha van pálya, ahol igazán megmutatja, hogy mire képes, akkor az éppen a monacói. Nem véletlen, hogy a legnagyobbak is itt nyertek a legtöbbször. Senna, Schumacher, Prost, csak hogy néhány nevet említsek. Érdekes lesz figyelemmel kísérni Max további pályafutását. Jelenleg ő az F1 legnagyobb reménysége, tőle várhatunk még nagyon sokat. Hollandiában máris hatalmas sztár. Az apának, Josnak óriási volt a szurkolótábora. Ha Max így folytatja, akkor még az apja népszerűségét is messze túlszárnyalhatja.

nem dehogy, közelébe sem ér semmilyen szempontból. szubjektíven semmiképp, objektíven pedig ez eddig említésre sem méltó szóval majd 20 év múlva válaszolok hová helyezem MS/Sennához képest, nem kell elsietni:) am én egy embernek szurkolok életem során ezért is vagyok szurkoló különben csak szimpatizáns lennék aki kedve szerint válogatja hogy épp kinek "szurkol".

szimpatikusnak se szimpatikus a srác, de nem is kell az legyen lényeg, hogy kíváncsivá tett és mivel ennek a jelenlegi szerintem trágya "f1"-nek úgy kell újra egy ilyen karakter mint egy falat kenyér akiben megvan a potenciál, hogy hős legyen, az f1 arca vagy mai felkapott példával élve egy új senna/schumacher, így érdeklődve követem. röviden ennyi:)

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 16:49

Nigel
#9 Nigel 2016. május 25. 15:51  
Lewisthebest:
Hát igen csak most pont rosszkor jött ez, hogy nincs elég motor mert a média megint sikeresen megutáltatta Maxet a szurkolókkal miután az elmúlt két hétben minden nap összehasonlították Sennaval, Prosttal, Schumival, Vettellel. Szóval ha most Ricciardo megveri ami az új motor miatt papírforma lenne akkor majd jön a negatív kommentáradat, hogy mi megmondtuk, hogy Verstappen csak a jó taktika meg a két Mercedes ütközése miatt nyert.. :D Hamilton egyébként kíváncsi leszek mibe fut bele megint ami miatt nem nyer. Idén már majdnem mindent kipróbált, rossz rajt 2x, ütközés 2x, motor hiba 2x Monacoban meg amúgy mindig hatványozottan remélem, hogy esik mert manapság már túl professzionális lett minden ahhoz, hogy egy ilyen szűk, kanyargós pályán normál körülmények között valami történjen. Viszont 2008-ban bebizonyosodott, hogy esővel még itt is fellehet dobni a dolgokat. Nem tudom mért nem akarják felismerni, hogy ez a pálya ma már így nem jó. Mármint vezetni rajta kétségtelenül élvezetes szimulátorba nekem is a kedvenc pályám, de versenyezni rajta nem lehet. Már rég át kellett volna építeni, hogy legalább 1 reális előzési lehetőséget biztosítsanak a versenyzőknek.


Azért olykor előny is lehet a régebbi motor. Nem egy példa volt rá. A megbízhatóság gyakran fontosabb Monacóban, mint a puszta motorerő. A vezetői kvalitásokról nem is beszélve. Egy jó pilóta komoly tizedeket jelenthet. Senna másfél mp-cel verte Prostot ’88-ban az időmérőn ugyanazzal a technikával.

Hát, igen, Ham az idei évben felvonultatta a különböző szereplések egész tárházát. Épp csak győznie nem sikerült ezidáig :)
De egyszer Nico jó sorozata is megszakad egyszer, csak idő kérdése. Az eső mindig megkeveri a dolgokat, kár, hogy nem sok esős versenyben volt részünk az utóbbi időben. Talán majd most.

Nem tudom, hogy hová tudnák kibővíteni a pályát. A rendelkezésre álló hely meglehetősen szűkös, nem sok lehetőség van a módosításra. Egyébként is drasztikus változtatásra lenne szükség ahhoz, hogy több előzési lehetőséget teremtsenek. Még az uszoda építése előtt is sokat panaszkodtak a pilóták, pedig akkor azon a részen azért valamivel több terük volt :

https://www.youtube.com/watch?v=uKb9FixAFjw (39:13-tól)

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 15:55

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. május 25. 15:35  
Nigel:
Kanadában már mindketten a továbbfejlesztett Renault motort kapják. Remek, házon belüli csatákra van kilátás. Ham végre győzni szeretne, életben akarja tartani a világbajnoki esélyeit. Max pedig meg akarja mutatni, hogy az előző futamon aratott győzelme nem volt véletlen, nem csak a kedvezőbb taktikának volt köszönhető. Ric szerint viszont ezért nyert. A monacói futamokon általában nem sok előzést láthatunk, azonban a szombati időmérő tele szokott lenni izgalmakkal és váratlan meglepetésekkel. Egy esős versenyért imádkozhatunk, állítólag van is némi esély rá, bár az elmúlt 10-20 évben nagyon ritka vendég volt Monacóban az égi áldás.

Hát igen csak most pont rosszkor jött ez, hogy nincs elég motor mert a média megint sikeresen megutáltatta Maxet a szurkolókkal miután az elmúlt két hétben minden nap összehasonlították Sennaval, Prosttal, Schumival, Vettellel. Szóval ha most Ricciardo megveri ami az új motor miatt papírforma lenne akkor majd jön a negatív kommentáradat, hogy mi megmondtuk, hogy Verstappen csak a jó taktika meg a két Mercedes ütközése miatt nyert.. :D Hamilton egyébként kíváncsi leszek mibe fut bele megint ami miatt nem nyer. Idén már majdnem mindent kipróbált, rossz rajt 2x, ütközés 2x, motor hiba 2x Monacoban meg amúgy mindig hatványozottan remélem, hogy esik mert manapság már túl professzionális lett minden ahhoz, hogy egy ilyen szűk, kanyargós pályán normál körülmények között valami történjen. Viszont 2008-ban bebizonyosodott, hogy esővel még itt is fellehet dobni a dolgokat. Nem tudom mért nem akarják felismerni, hogy ez a pálya ma már így nem jó. Mármint vezetni rajta kétségtelenül élvezetes szimulátorba nekem is a kedvenc pályám, de versenyezni rajta nem lehet. Már rég át kellett volna építeni, hogy legalább 1 reális előzési lehetőséget biztosítsanak a versenyzőknek.

Nigel
#7 Nigel 2016. május 25. 15:33  

Remélem, nem kacsa, állítólag Michael reagál a kezelésekre !!

http://www.gphirek.hu/f1/20160525-f1-biztato-hir-michael-schumacher-allapotarol-luca-di-montezemolotol.html

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 15:33

Nigel
#6 Nigel 2016. május 25. 15:10  
Lewisthebest:
Hát nem lesz egyszerű itt jól menni legalábbis Ricciardohoz képest mert az Ausztrál alapból egy top pilóta és most még plusz lóerőket is kap Maxhez képest. Viszont ha nem kamu megint az előrejelzés akkor lehet egy esős futamunk sőt talán időmérőnk is és Verstappen eddig ha vízen kellett menni még jobban kitudott emelkedni a mezőnyből


Kanadában már mindketten a továbbfejlesztett Renault motort kapják. Remek, házon belüli csatákra van kilátás. Ham végre győzni szeretne, életben akarja tartani a világbajnoki esélyeit. Max pedig meg akarja mutatni, hogy az előző futamon aratott győzelme nem volt véletlen, nem csak a kedvezőbb taktikának volt köszönhető. Ric szerint viszont ezért nyert.

A monacói futamokon általában nem sok előzést láthatunk, azonban a szombati időmérő tele szokott lenni izgalmakkal és váratlan meglepetésekkel.

Egy esős versenyért imádkozhatunk, állítólag van is némi esély rá, bár az elmúlt 10-20 évben nagyon ritka vendég volt Monacóban az égi áldás.

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 15:20

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. május 25. 14:57  
Nigel:
Máris megvan az új kedvenc ? :) Erre a srácra figyelni kell, amit eddig produkált, az észvesztő. Tizenévesen képes borsot törni nála jóval idősebbek és tapasztaltabbak orra alá. Ha van pálya, ahol igazán megmutatja, hogy mire képes, akkor az éppen a monacói. Nem véletlen, hogy a legnagyobbak is itt nyertek a legtöbbször. Senna, Schumacher, Prost, csak hogy néhány nevet említsek. Érdekes lesz figyelemmel kísérni Max további pályafutását. Jelenleg ő az F1 legnagyobb reménysége, tőle várhatunk még nagyon sokat. Hollandiában máris hatalmas sztár. Az apának, Josnak óriási volt a szurkolótábora. Ha Max így folytatja, akkor még az apja népszerűségét is messze túlszárnyalhatja.

Hát nem lesz egyszerű itt jól menni legalábbis Ricciardohoz képest mert az Ausztrál alapból egy top pilóta és most még plusz lóerőket is kap Maxhez képest. Viszont ha nem kamu megint az előrejelzés akkor lehet egy esős futamunk sőt talán időmérőnk is és Verstappen eddig ha vízen kellett menni még jobban kitudott emelkedni a mezőnyből

Nigel
#4 Nigel 2016. május 25. 14:44  
Agressor:
Édes f@szom... Már megint kezdődik?? Szerintem kicsit uncsi már ez a Sumikettő-Vettelhárom, Hamilton kettő, Új Senna... Nem lehetne mindenki az, aki valójában? Úgysen lehet nemhogy más generácók pilótáit, hanem még másik csapatnál versenyzőket sem összehasonlítani?!? Az egész csak fikció!! Akkor meg mi értelme?


Azt ki kell érdemelni, keményen meg kell dolgozni érte. Nagy tehetség, ez nem vitás, de még hosszú és fáradságos út áll előtte, bizonyítania kell, világbajnokságokat kell nyernie, csak így léphet ki a nagyok árnyékából, és lehet az egyetlen és megismételhetetlen Max Verstappen.

MS a pályafutása elején tiltakozott az ellen, hogy ő lenne az "új Senna". Önmaga akart lenni, nem akarta, hogy bárkihez is hasonlítsák. A teljesítményével végül mindenkit sikerült meggyőznie, és már őhozzá hasonlították a feltörekvő tehetségeket, sok versenyző példaképe lett.

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 15:04

Agressor
#3 Agressor 2016. május 25. 12:57  

Édes f@szom... Már megint kezdődik??
Szerintem kicsit uncsi már ez a Sumikettő-Vettelhárom, Hamilton kettő, Új Senna...
Nem lehetne mindenki az, aki valójában? Úgysen lehet nemhogy más generácók pilótáit, hanem még másik csapatnál versenyzőket sem összehasonlítani?!? Az egész csak fikció!! Akkor meg mi értelme?

Nigel
#2 Nigel 2016. május 25. 11:32  
G0007:
monacóban egy első sor és győzelem nem lenne rossz :)

Máris megvan az új kedvenc ? :)

Erre a srácra figyelni kell, amit eddig produkált, az észvesztő. Tizenévesen képes borsot törni nála jóval idősebbek és tapasztaltabbak orra alá. Ha van pálya, ahol igazán megmutatja, hogy mire képes, akkor az éppen a monacói. Nem véletlen, hogy a legnagyobbak is itt nyertek a legtöbbször. Senna, Schumacher, Prost, csak hogy néhány nevet említsek.

Érdekes lesz figyelemmel kísérni Max további pályafutását. Jelenleg ő az F1 legnagyobb reménysége, tőle várhatunk még nagyon sokat. Hollandiában máris hatalmas sztár. Az apának, Josnak óriási volt a szurkolótábora. Ha Max így folytatja, akkor még az apja népszerűségét is messze túlszárnyalhatja.

Utoljára módosítva: 2016. május 25. 11:36

G0007
#1 G0007 2016. május 25. 11:02  

monacóban egy első sor és győzelem nem lenne rossz :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ