Amiben a Honda jobb volt a vártál

írta: M4Sport
2016. június 21. 17:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ellenben a Kanadai Nagydíjjal, a múlt vasárnapi bakui futamon nem ismétlődtek meg a Honda fogyasztással kapcsolatos problémái, sőt ezen a téren a vártnál jobban teljesített – árulta el a gyár sportigazgatója, Haszegava Juszuke.

A Honda-motornak régóta a magas fogyasztás az egyik gyenge pontja: a McLaren versenyzőinek már tavaly is többször spórolniuk kellett az üzemanyaggal, de erre már 2016-ban is volt példa. Például Montrealban, ahol Fernando Alonso „szinte az egész futam alatt takarékoskodnia” kellett. A Honda a bakui futam előtt is számított hasonlóra, hiszen a pálya jellegét tekintve hasonlít a kanadaihoz (mindkettő erőpálya), végül azonban csalódniuk kellett – ezúttal pozitívan.

„Azt hiszem, jobb volt a vártnál” – jelentette Haszegava, amikor a Honda-motorok bakui fogyasztásáról kérdezték. „Azt hittük, sok gondunk lehet, főleg a versenyen a hosszú egyenes miatt, de egészen jó futamot teljesítettünk, mert kevesebb leszorítóerővel mentünk és a szélárnyék is sokat segített a versenyzőknek. Pontosan ugyanazt az erőforrást használtuk, amit Kanadában, és még nem elemeztük ki a telemetriai adatokat, de az üzemanyag-fogyasztás jobb volt” – magyarázta, hozzátéve, hogy ez mindenképpen pozitív a McLaren-Honda számára.

„Szerintem ez elsősorban a leszorítóerővel kapcsolatos beállításoknak köszönhető, és annak, hogy a pilóták kihasználhatták az előttük haladótól kapott szélárnyékot. Ami azt illeti, nem gondolom, hogy a versenyzőinknek sokáig kellett takarékoskodniuk. Maximum egy-két kört teljesítettek ebbe az üzemmódban, de nem gondolom, hogy túl sokat spóroltak volna” – jelentette elégedetten a japán szakember, aki egy hete még „csalódást keltőnek” nevezte a Honda magas fogyasztását.

Végül kiemelte, a fogyasztás terén elért fejlődésnek köze lehet a Honda nemrég bemutatott fejlesztéseihez (ezek egyébként pont a Kanadai Nagydíjon debütáltak, ami ebből a szempontból az egyik legmegterhelőbb az egységek számára), melyek egyébként is a hatékonyságon és a versenytempón voltak hivatottak javítani. „Igen-igen, mivel változtattunk a turbófeltöltőn az energia visszanyerés és minden más is jobb lett. Szóval, ez elég sokat segített. Megtakaríthatunk némi üzemanyagot, hiszen használhatjuk helyette az energiát” – magyarázta.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Wili
#2 Wili 2016. június 21. 20:53  
HannaLill:
És hol vannak a lovak ??? Inkább tennének bele 10literrel több benzint és nyomnák neki ami a csövön kifér . Ez az év már kuka , minden futamon nyélre feltekert motorral kellene menni bír amit bír de addig legalább verseny lenne , és minden futamon mindenből újat beletenni leszarni a büntetéseket és nyélen nyomni. Régen volt egyí JSP Renault na abban Senna mindent feltekert maximumra és ami a csövön kifért igaz pár kör alatt összefosta magát a technika de addig is Ő volt a király na ezt kellene a Hondának is csinálnia. Spórolnak mindennel és így is kiesnek akkor legalább "dalolva" halnának meg .

Ezt így nem tartom valami jó ötletnek. Ha 5 kör után összefossa magát a motor, akkor semmit nem tudnának tesztelni. Se motort, se kasztnit, pedig mindkettőre ráfér még a tuning. Emellett ha állandóan kiesnének a verseny elején az a kevés szponzor is otthagyná őket, ami maradt... Ez az év is kuka, ez tény, mihamarabb a jövő évi kocsira kellene összpontosítani, mert eddig minden nagyobb dominancia egy átfogó szabályváltozással kezdődött úgy, hogy azok a csapatok akik előtte nem voltak vb esélyesek, feladták az adott évet és nagyon hamar ráálltak a következő évi technikára. Így csinált annó a Honda (Brawn), az RB és nemrég a Merci is. Remélem a Mekinél hamar belátják ezt, mert más esélyük nincs ekkora hátrányt ledolgozni.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 20:54

HannaLill
#1 HannaLill 2016. június 21. 19:16  

És hol vannak a lovak ???
Inkább tennének bele 10literrel több benzint és nyomnák neki ami a csövön kifér .
Ez az év már kuka , minden futamon nyélre feltekert motorral kellene menni bír amit bír de addig legalább verseny lenne , és minden futamon mindenből újat beletenni leszarni a büntetéseket és nyélen nyomni.
Régen volt egyí JSP Renault na abban Senna mindent feltekert maximumra és ami a csövön kifért igaz pár kör alatt összefosta magát a technika de addig is Ő volt a király na ezt kellene a Hondának is csinálnia.
Spórolnak mindennel és így is kiesnek akkor legalább "dalolva" halnának meg .

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ