Amiért a Honda biztos a dolgában

írta: M4Sport
2016. október 11. 12:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lassan elfogy a rivális gyártók lendülete – Éric Boullier szerint ez jelentheti a legnagyobb segítséget a Honda számára a felzárkózásban.

Bár szuzukai teljesítményük már-már 2015-öt idézte (küzdelem a Manorokkal, a Sauberekkel), a szezon egészét tekintve tagadhatatlan, hogy a McLaren-Honda jelentős előrelépést tett az elmúlt egy esztendő során. Motorjuk hatékonyságát és erejét tekintve még mindig messze van a Mercedesétől, ám a japán gyártónál hisznek abban, hogy a módosítópont-rendszer eltörlésével 2017-ben újabb ugrásszerű fejlődés következhet.

Éric Boullier, a McLaren versenyigazgatója szerint még egy segítségük lesz a felzárkózásban: ellenfeleik fejlődési görbéje egyre laposabbá válik. „A Honda projektjének kiforratlansága egyúttal azt is jelenti, hogy a riválisokhoz képest nagyobb lesz a fejlődés. Ezen a téren faraghatunk a legtöbbet a hátrányunkból” – nyilatkozta az Autosportnak.

„A motorszabályok is előnyt jelentenek. Mivel meghatározzák, maximálisan mennyi üzemanyagot használhatunk, az is korlátozva van, mennyi energiát használhatsz fel. Ennek köszönhetően az erőforrás fejlesztése terén is létezik fejlesztési plafon, és már közelítünk ehhez. Ezért van nekünk kicsit több esélyünk a lemaradás csökkentésére. Emellett a Mercedes, a Ferrari és a Renault 2010-ben, a Honda viszont csak 2013-ban kezdte a motorja fejlesztését, tehát három év a különbség. A projektjük kiforrottságával előnyben vannak a fejlődésben is.”

A módosító pontok eltörlése szerinte már csak ezért is jön jól nekik: felgyorsíthatja e hároméves lemaradás ledolgozását. „Segítségünkre lesz, hogy szabadon fejleszthetjük a motort, mert így gyorsabban elérhetjük a tetőpontot. Most még mindig egy emelkedőn megyünk fölfelé” – élt hasonlattal.

A jobb motor persze mit sem fog érni 2017-ben, ha valaki elnéz valamit az új aerodinamikai szabályok terén, s nem fejleszt olyan ütőképes autót, mint a jobban dolgozó ellenfelek. „Biztosra veszem, hogy fel fogunk zárkózni” – nyugtatta meg szurkolóikat Boullier. „Én mindenkinél jobban tudom, mi zajlik a háttérben, és ez magabiztossá tesz. Bármi is lesz jövőre, csökkenni fog a lemaradásunk. Jósolni viszont nem akarok, nem fogok számokkal dobálózni, mert azt nem tudhatjuk, mit csinálnak a többiek. Azt tudjuk, jelenleg hogy állunk a többiekhez képest, és nagyjából az is megjósolható, ehhez képest hol leszünk jövőre, ha csökkenteni fogjuk a különbséget. Abban biztosak vagyunk, hogy csökkenteni fogjuk” – ígérte a francia.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#12 albutr 2016. október 12. 20:51  
Horizont:
Mi volt rajta nagyon mulatságos? Ezek a tények ember, Monzában ahol a legjobban számít a motorerő nem volt ilyen blama mint Suzukában ami meg talán a legaerossabb pálya... De azért csak szidjátok csak a hondát, közbe a mekis kaszni is egy fhos. 3.-4. erő cöhh... max hátulról...

+ ott volt még Spa is ahol szintén nem vallottak szégyent.

Wili
#11 Wili 2016. október 11. 22:52  

Én azért nem vonnék le messze menő következtetéseket a Japán nagydíjból. Nagyon nem találták meg az ideális beállításokat, ami az egész hétvégéjüket taccsra tette. Ebből következtetni arra, hogy a Honda már majdnem Renault szint és a kasztni meg az utolsók között van elég merész. Japán egy kisiklás volt, de nem hiszem, hogy az idei év erőviszonyát ez a verseny mutatta meg. Ez egy félresiklás volt beállítások terén, semmi több.

Dobi83
#10 Dobi83 2016. október 11. 21:50  
HannaLill:
WTCC-ben is nagy pofával érkeztek és nagy pofára esés lett a vége még most is jól el vannak maradva a Citroentől Sajnos valamit valahol valamikor nagyon elkúrtak a Hondánál . el kellene dönteni végre F1 vagy WTCC mert a kettő eddig se ment és ezután se fog menni

A Wtcc--ben a Citroen nem kicsi hátszéllel érkezett és a Joker rendszer gyakorlatilag lehetetlenné tette a Honda-nak a hátrány ledolgozását. Ehhez képest idén nem a Citroen hanem López alázta szét a mezőnyt. A kizárás nélkül az összetett 2,3 és 4 helyén a három gyári Honda lenne. F1-ben pedig 2 év alatt token rendszer mellett felülmúlni a 2015-ős Ferrari motort nagyon szép teljesítmény!

Horizont
#9 Horizont 2016. október 11. 20:45  
cucli:
2-es 3-as hozzászólás roppant mulatságos volt...:-) Gratula!

Mi volt rajta nagyon mulatságos? Ezek a tények ember, Monzában ahol a legjobban számít a motorerő nem volt ilyen blama mint Suzukában ami meg talán a legaerossabb pálya...
De azért csak szidjátok csak a hondát, közbe a mekis kaszni is egy fhos. 3.-4. erő cöhh... max hátulról...

GreenHonda
#8 GreenHonda 2016. október 11. 18:47  

Ha a Hondának el kell gondolkoznia akkor a McLarennek is, itt már tiszta, hogy nem csak a motorral van a gond, hanem rengeteg más kasznit illető tényező is lemaradásban van, méghozzá 2013 óta. Jelenleg legjobb esetben a negyedik legjobb kaszni lehet az övék idén, de a VB-hez ez édeskevés. 3 év óta közük nincs a vb-hez, és nem is lenne semmilyen motorral.

HannaLill
#7 HannaLill 2016. október 11. 17:42  

WTCC-ben is nagy pofával érkeztek és nagy pofára esés lett a vége még most is jól el vannak maradva a Citroentől
Sajnos valamit valahol valamikor nagyon elkúrtak a Hondánál . el kellene dönteni végre F1 vagy WTCC mert a kettő eddig se ment és ezután se fog menni

No.1
#6 No.1 2016. október 11. 17:31  
cucli:
2-es 3-as hozzászólás roppant mulatságos volt...:-) Gratula!

Tudod mi volt mulatságos amikor a TR verte az Mclarent, azért a tavalyi ferka motor szintjét csak megüti tán a honda, de vajon a TR kaszni szintjét is?

HungarianRacer
#5 HungarianRacer 2016. október 11. 16:23  
cucli:
2-es 3-as hozzászólás roppant mulatságos volt...:-) Gratula!

Én személy szerint azt is mulatságosnak tartom, amikor bizonyos emberek érzelmekkel vitatkoznak érvekkel szemben. "Ó, másfél éve még az volt a konszenzus, hogy a Honda az első számú felelős a McLaren gyengélkedéséért, érzelmileg még nem állok készen, hogy ez vitatva legyen, ezért kigúnyolom a kételkedőket".

cucli
#4 cucli 2016. október 11. 16:05  

2-es 3-as hozzászólás roppant mulatságos volt...:-) Gratula!

Horizont
#3 Horizont 2016. október 11. 15:11  
qwerm:
itt már nem hiszem, h csak a motor a felelős a rossz szereplésért.

Szerintem meg egyáltalán nem. Motorpályákon közelebb vannak mint aeropályákon, a motor szerintem nagyon is közel van már a renaulthoz.

qwerm
#2 qwerm 2016. október 11. 13:23  

itt már nem hiszem, h csak a motor a felelős a rossz szereplésért.

Andras_xy
#1 Andras_xy 2016. október 11. 13:10  

Ha csak csökkentik az kevés a gyözelemhez..FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája