Amiért a McLaren-Honda jövőre „nagyon közel” kerülhet a Mercedeshez

írta: M4Sport
2016. június 28. 13:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az elektromotor terén a Honda már most elérte a Mercedes szintjét, és a McLarennél hiszik, 2017-re minimálisra csökken a teljes hátrányuk is. Éric Boullier és Haszegava Juszuke elárulta, mire alapozzák ezt.

A csapatnál állítják, továbbra is a Honda jelenti a McLaren gyenge pontját, ám egyúttal abban is bíznak, hogy ezen hátrányukat 2017-re sikerül eltüntetni. A japánok erőforrása már a tél folyamán is jelentős fejlődésen ment keresztül, amivel sportigazgatójuk, Haszagava Juszuke többé-kevésbé elégedett is.

„Nem vagyunk elégedettek, de az eredmények ígéretesek, főleg annak ismeretében, honnan indultunk” – nyilatkozta a szakember az Auto Motor und Sportnak adott interjújában, kiemelve, hogy dobogós helyezésről 2016-ban még aligha álmodhatnak, az ugyanis az elkövetkező két évben van tervbe véve.

„Örülök, hogy az előrelépésünk látható. Valójában minden téren javultunk, de a legnagyobb gondot a megbízhatóság jelentette. Végül csak a teljesítmény számít, ám mielőtt ez meglenne, fontos, hogy megfelelő alapokkal rendelkezz. Emiatt a télen főként a megbízhatósággal foglalkoztunk. Már jobbak vagyunk, de még mindig nem eléggé.”

Haszagava állítja, ami az ERS-üket illeti, mára sikerült elérniük a Mercedes szintjét. „Az elektromotor terén gyakorlatilag egy szinten állunk a többiekkel. Most főként a belső égésű motorra kell koncentrálnunk. Ott még láthatunk majd előrelépéseket. Hogy mikor, azt pontosan még nem tudom megmondani, de teljes gőzzel fejlesztünk, és jönnek az újítások, mihelyst megfelelő lesz a megbízhatóságuk. Az új turbót azért vetettük be, hogy több elektromos energiát termelhessünk, és többet tárolhassunk el. Jelenleg már képesek vagyunk akkora teljesítményt lehívni, amekkorát a szabályok engedélyeznek.”

Haszegava Juszuke

Jövőre utolérhetik a Mercedest

A sportigazgató elismerte, kissé alábecsülték a jelenlegi motorok által jelentett kihívást. „Azt mondanám, így volt. Senki sem számított annyira rossz szezonra, mint a tavalyi volt. Egyszerűen nem álltunk készen a versenyzésre. Sem anyagilag, sem teljesítmény, sem pedig megbízhatóság terén.”

A McLaren versenyigazgatója szerint 2017-ben azonban utolérhetik a Mercedest. „Jó lenne. Szerintem közelebb kerülhetünk hozzájuk. Nem tudom, hogy le is tudjuk-e győzni őket – remélem –, de nagyon közel leszünk” – fogalmazott a Motorsportnak.

A francia úgy véli, eddig azt kapták a Hondától idén, amit ígértek nekik, és aláhúzta, helyzetük azért is tűnik annyira rossznak, mert az egyéves lemaradás miatt a Hondának szezon közben, lényegében a nyilvánosság előtt kell elvégeznie azon feladatokat, melyek egy részét a többi gyártó a színfalak mögött intézett. „Nem szabad sokat várnunk. És amikor ezt mondom, a múlthoz mérten gondolom, hiszen mind nyerni akarunk. Ron Dennis és én is versengő típusok vagyunk, akik nem élvezik, ha a tizedik helyen állunk. De realistának kell lennünk az építkezési folyamatunk kapcsán” – nyilatkozta Boullier.

„A Mercedesnek négy évig tartott, mire megépítette a motorját és először a pályára vitte azt. Addig senki sem tudta, mit csinálnak. Így végeztek jó munkát. Nekünk csupán három évünk volt, de ebből kettőben versenyeznünk is kellett, így mindenki figyelt ránk, és azt kérdezte, mit is csinálunk. Pedig ugyanazt csináljuk, ugyanazt az utat járjuk. Időre van szükség.”

Boullier kiemelte annak jelentőségét is, hogy miután a Honda rájött, feladata nehezebb a vártnál, mert változtatni, s amellett, hogy több pénzt fektetett a fejlesztésekbe, kinevezte az új sportigazgatót, változtatott a vezetőségen is. „Az új emberek beállítottságát sokkal inkább a versenyközpontúság jellemzi. Jó a kapcsolatunk, jobban átlátják a problémákat, és így könnyebb elvárásokat megfogalmazni.”

Éric Boullier

Szükség lenne egy második Honda-csapatra?

Ami a jövőt illeti, a McLaren és a Honda is nagy lehetőségként tekint 2017-re a szabályváltozások miatt. A motorok terén az egyik leglényegesebb változást az jelenti, hogy eltörlik a módosítópont-rendszert, így a japánok az eddiginél szabadabban fejleszthetnek.

Haszegava nem titkolja, mekkora segítség ez számukra. „Már a jövő évi erőforrásunk fejlesztésének kellős közepén tartunk, a legfontosabb dolgokat már meghatároztuk. Nem tudjuk, mennyi módosító pont kéne hozzá, ha jövőre is érvényben lenne ez a szabály. Nem kizárt, hogy a 32 pont is elegendő volna. De a korlátozások nélkül egyszerűen sokkal szabadabban tervezhetünk, mivel nem kell folyton azon agyalni, átlépjük-e a határt” – magyarázta.

Elmondása szerint a 2017-es motorjuk bizonyos területeken az eddigi megoldásokat viszi tovább, ám közben egyes részeket teljesen újraterveznek. Mostani erőforrásuk szerinte nagyjából fél másodperccel lassabb a Mercedesénél, a felzárkózásukat viszont nem hátráltatja, hogy más gyártókkal ellentétben ők nemigen hajlanak a riválisoknál dolgozó szakemberek átcsábítására. És az sem probléma, hogy székhelyük továbbra is Japánban van, a többiek európai bázisától elszigetelten.

„Nem hinném, hogy ez hátrány lenne. A világ egyre kisebb. A modern kommunikációs eszközök révén manapság már bárkivel fölveheted a kapcsolatot a világban, így a bázisunk helyének nincs nagy jelentősége. Inkább csak a berendezésnek. Ha a motort teljes egészében Japánban fejlesztjük, attól még alkalmazhatjuk az európai technológiákat. Ha akarjuk. Elméletben egyszerűbb lenne más gyártóktól igazolni. Van egy angliai bázisunk és tesztpadunk, tehát tudnánk európai mérnököket szerezni. De mégsem tesszük.”

Nagy kérdés, a második csapat témájában is ennyire ragaszkodnak-e az eredeti úthoz. Egyelőre úgy tűnik, az FIA által életbe léptetett új, motorbeállításra vonatkozó szabályok ellenére sem kell a McLarenen kívül más csapatot kiszolgálniuk. Ám a szakember elismerte, talán megkönnyítené a dolgukat, ha mégis tennék.

„A forrásunk megvan ehhez, nincs semmi akadálya egy második csapatnak. Ezáltal több adatra és tapasztalatra teszel szert, gyorsabban tanulhatsz. Jelen helyzetünkben azonban nem sok csapat akar tőlünk motort. És mindenkinek van is már motorja. De tervezzük, hogy alkalmassá tesszük a hátterünket arra, hogy egy második istállót is elláthassunk motorral, ha érdeklődést mutatna” – jelezte a japán.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Wili
#8 Wili 2016. június 29. 21:40  
HannaLill:
Pár napja az mondták hogy 0.5sec a Honda hátránya 1.5sec a McLaren - kasztni - hátránya így jön ki a jelenlegi 2sec-es hátrány körönként

Nagyon mainstream állítás, de köze nincs a valósághoz.

almodopelikan
#7 almodopelikan 2016. június 29. 13:10  
HannaLill:
Pár napja az mondták hogy 0.5sec a Honda hátránya 1.5sec a McLaren - kasztni - hátránya így jön ki a jelenlegi 2sec-es hátrány körönként

Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy Monacoban, ahol a motorerő nem számít annyira a Manorokkal versengtek, míg a kifejezetten motorerőt igénylő Bakui pályán simán q3-ba jutottak. Oh wait Bakuban a manorok is verték őket, míg monacoban 5.-ek lettek egy autóval...

albutr
#6 albutr 2016. június 28. 19:38  

akkor mindent bele.

khristiank
#5 khristiank 2016. június 28. 18:51  
HannaLill:
Pár napja az mondták hogy 0.5sec a Honda hátránya 1.5sec a McLaren - kasztni - hátránya így jön ki a jelenlegi 2sec-es hátrány körönként

ez így kb reálisnak is tűnik ahogy kinéznek szárnylap szám ügyileg :D

fagyi
#4 fagyi 2016. június 28. 15:31  
HannaLill:
Pár napja az mondták hogy 0.5sec a Honda hátránya 1.5sec a McLaren - kasztni - hátránya így jön ki a jelenlegi 2sec-es hátrány körönként

TOP 3-as kaszni :D

HannaLill
#3 HannaLill 2016. június 28. 15:17  
Rocketfinger:
jaj már megint utolérték valamelyik élcsapatot? Déja vu-m van. lássuk tehát: az ERS=merci, a belsőégésű=Ferrari, kasztni<=RB. bárhogy számolom, nem jön ki a matek...

Pár napja az mondták hogy 0.5sec a Honda hátránya 1.5sec a McLaren - kasztni - hátránya így jön ki a jelenlegi 2sec-es hátrány körönként

Rocketfinger
#2 Rocketfinger 2016. június 28. 15:13  

jaj már megint utolérték valamelyik élcsapatot?
Déja vu-m van.
lássuk tehát: az ERS=merci, a belsőégésű=Ferrari, kasztni<=RB. bárhogy számolom, nem jön ki a matek...

HannaLill
#1 HannaLill 2016. június 28. 15:06  

Nagy dobást a Japán futamra tartogatják ott akarnak majd nagyot domborítani ott fognak minden fejlesztést bevetni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája