Amiért a szerelőknek is nagy kihívás lesz 2017

írta: M4Sport
2016. november 07. 18:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2017-es szabályváltozások még a boxkiállásokra is hatással lesznek, a következő szezonban ugyanis alaposan megváltozik az F1-es abroncsok mérte. Éppen ezért a Renault a megszokottnál több időt fordít a kerékcserék gyakorlására – árulta el a csapatvezető, Frédéric Vasseur.

Jövőre ismét „átalakul” a királykategória, hiszen több ponton is módosul a technikai szabályzat. Az egyik legszembetűnőbb változás a gumik mértekének növelése lesz: az első abroncsok szélessége 245 milliméterről 305 milliméterre, a hátsóké pedig 325-ről 405-re nő. Sok szó esett már arról, mekkora kihívás ez a gumigyártónak, most pedig fölmerült, az átállás a szerelőknek is okozhat némi fejtörést.

Erről nemrég a Renault csapatvezetője beszélt egy, a 2017-es szezonnal kapcsolatos interjú során. Vasseur elmondta, a francia istálló dolgozói külön készülnek erre a kihívásra. „Való igaz, változtatnunk kell a beállításokon” – kezdte a szakember. „Biztos, hogy a dolgozóknak oda kell figyelniük erre a változásra, mert az abroncsok nehezebbek lesznek és a megszokottól eltérő felszerelésre lesz szükségünk, az emelőtől kezdve a gumimelegítőig” – magyarázta.

„Nagyon sokat kell gyakorolnunk a kerékcseréket – igaz, ezeket egyébként sem szoktuk félvállról venni –, hiszen a hátsók jóval szélesebbek és nehezebbek lesznek. Eltart majd egy ideig, míg a srácok alkalmazkodnak ehhez, de a Forma–1 mindig az ilyen jellegű kihívásokról szólt. Mindenesetre elég sok időt szentelünk ennek a 2017-es év kezdete előtt” – hangsúlyozta Vasseur.

Az abroncsokkal kapcsolatos módosítás persze csak egy része a jelentős 2017-es szabályváltozásnak, melynek keretén belül az autók a jelenlegieknél gyorsabbá (a hírek szerint körönként 5-6 másodperccel jobb köridőket is futhatnak) és agresszívebb kinézetűvé teszik. A Renault számára ez az új gép lesz az első, ami teljesen „házon belül” készül majd a visszatérés óta (az idei a Lotus alapjaira épült), éppen ezért a dolgozók már izgatottan várják az új szezont.

„2017 egy komoly kihívás, hiszen teljesen új autót kell építenünk, és ez lesz az első a csapat számára az új rendszerben. Mindenki izgatott a gép létrehozása miatt, a gyárban pedig nagy lesz a nyüzsgés a következő hónapokban. Az új év egy nagy ismeretlen minden csapat számára, hiszen az első tesztig nem tudjuk összehasonlítani az autókat. De ezért is izgalmas ez a műfaj. Már várjuk az első tesztnapot, hogy legalább elképzelésünk legyen arról, hol tartunk. De addig még van két futam az idei szezonból, és ezeken is keményen kell dolgoznunk” – zárta gondolatát a csapatvezető.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. november 08. 20:38  

a gumimelegítő használatát meg kellene tiltani és akkor lenének igazán izgalmas körök a kerékcserék után

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”