Amiért a versenyzők a „glóriát” akarják

írta: M4Sport
2016. január 28. 16:00
FOTÓ: ©YouTube/Giorgio Piola

Mennyit bír a 2017-ben bevezetni tervezett bukókeret? Miért éppen ezzel próbálják védelmezni a versenyzők fejét? Mennyire zavarja a versenyzőket menet közben, és mi lesz az esztétikummal? Bár sok a kérdés vele kapcsolatban, a résztvevők szerint jelenleg mindenre a glória a helyes válasz!

Pénteken Nagy-Britanniában összeülnek a Forma–1-es csapatok technikai szakemberei, hogy újra egyeztessenek a 2017-re tervezett technikai szabályváltozásokról. Az autók gyorsulásának mértékéről vagy a Pirelli-gumik változásáról egyelőre nem jutottak még dűlőre a résztvevők, van azonban egy kérdés, amiben úgy tűnik, megvan a szükséges egyetértés ahhoz, hogy döntés szülessen: a fejvédő bukókeretnek az FIA, a versenyzők és a csapatok véleménye szerint is érkeznie kell.

A szövetség biztonságtechnikai kutatócsoportja a közelmúltban is többféle koncepciót megvizsgált, melyek közül a Mercedes által tervezett úgynevezett glóriás megoldás tűnik a legígéretesebbnek. A speciális bukókeret körül persze vannak még tisztázatlan kérdések, egy azonban biztos, a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA teljes mértékben a megoldás mellett áll.

Miért éppen a glória?

Az FIA már Felipe Massa és Henry Surtees 2009-es balesete után kutatni kezdett a fej nagyobb védelmének érdekében, s eleinte egy teljesen zárt, a vadászrepülőkére emlékeztető biztonsági tetővel próbálkoztak. Miután ez a megoldás több problémát is fölvetett (például nehezítette a versenyzők kimentését), ezúttal más irányt vettek a munkálatok. „Sok tesztre került sor, az elmúlt években a sok baleset – és nem csak az F1-ben történtek – után intenzívebb is lett a kutatás” – nyilatkozta a GPDA elnöke, Alexander Wurz. „Ez nagyon mélyreható volt, és nemcsak az F1-ben, más kategóriákban is alkalmazható megoldást keresünk, melynek nincsen hátulütője, nem nehezíti a versenyző kiemelését sem, miközben kellően hatékony, nem túl nehéz és így tovább. Minden szempontot figyelembe véve a legjobb megoldásnak most a glória tűnik.”

„Talán a távolabbi jövőben átváltunk majd a vadászrepülők védőtetőjére, de az egyelőre túlságosan nehéz, és túl drága, vagyis sokkal több idő kellene ahhoz, hogy valódi megoldást jelentsen. Talán egyszer majd megtörténik, mert van pár érdekes hozadéka. De a szakértők és a versenyzők abban egyetértenek, hogy érkeznie kell a glóriának, és reményeink szerint a pénteki ülésen puszta formaság lesz annak elfogadása. A frontális, fejmagasságban történő becsapódás meghatározó része a biztonsági kutatásoknak, és bár végül az FIA dönt a kérdésben, a karosszériát strukturálisan át kell alakítani a bevezetéséhez, ehhez pedig mindenkinek össze kell dolgoznia.”

Mit mondanak a versenyzők?

Wurz elárulta, a glóriás megoldással kapcsolatos kutatások egyebek mellett azért is zajlottak le gyorsan, mert a résztvevők teljesen egyetértettek a kérdésében.„Múlt évben volt egy találkozónk, melyen valamennyi versenyző jelen volt. Azt mondtuk, növelni kell a fej védelmét. Megbíztuk az FIA-t, ami után ők megmutatták a kutatásaik eredményeit. Mi pedig azt mondtuk: »Gyerünk tovább, ez igazán tetszik nekünk, mindenben támogatunk titeket!« Valójában két találkozónk volt, sok e-mail-t és levelet váltottunk, és így jutottunk el odáig, ahol most vagyunk. Bízunk az FIA szakembereiben, mert nagyon jók abban, amit csinálnak. Ezt már a múltban is láthattuk. Ne feledjük el, hogy mi történt az F1-ben az elmúlt harminc évben a biztonság terén!”

Mekkora védelmet nyújthat?

Wurz szavaiból kiderül, elsősorban azért is preferálják jelenleg a glóriás megoldást, mert az kevesebb kutatómunka után is hamar bevethető. A szakemberek a múlt évi austini hétvégén vázolták annak terveit a versenyzőknek, ám az FIA szakemberei akkor még tesztelték azt. „Különböző tárgyakat lőttek ki a védőeszközökre különböző szögekből, és kiderült, hogy a glória a leggyorsabb megoldás, amely a törmelékek és a nehezebb tárgyak ellen védelmet nyújthat” – árulta el Wurz.

Majd hozzátette, a levegőbe emelkedő autók ellen azonban alighanem ez is kevés lesz. „Nem tudom, hogy a jelenlegi tudásunk szerint egyáltalán építhető-e olyan autó, amely a versenyzőt százszázalékos biztonsággal megvédheti egy oldalról berepülő autó ellen. Ezeket a dolgokat a szakértőkre kell bízni. Egy biztos: mindenki elégedett, és abban is egyetértünk, hogy gyors alkalmazásra van szükség. Nem értek minden technikai részletet, sem azt, mennyire gyors a kivitelezhetősége, és a hozzáértők majd föltárnak olyan dolgokat, amikre eddig nem is gondoltunk. Tizenkét hónapunk van erre, és sok mindent már ennél kevesebb idő alatt is kiviteleztek, de egyelőre semmi sem eldöntött még, folynak a tárgyalások. Én úgy vélem, jövőre érkezni fog, és remélem is, hogy így lesz.”

De mennyire zavaró a glória vezetés közben?

Az új védőkeret kapcsán az egyik legnagyobb fejtörést az jelentette, az eszköz mennyiben csökkenti le a versenyző látóterét. A korábban az F1-ben is megforduló Anthony Davidson a Mercedes szimulátorában már tesztelte a glóriát. „A jelenlegi ismereteink alapján ennél jobb megoldást nem tudok” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Én még egy korábbi fejlesztési fázisban tettem meg pár kört a szimulátorban vele, és nem volt annyira vészes. Még így is jobban láttam, mint egy zárt sportautóban. A középső tartópillér kevésbé volt zavaró. Az ember hamar hozzászokik – mintha egy középen lévő ablaktörlő lenne” – tette hozzá a korábban Le Mans-ban is versenyző brit, hangsúlyozva, hogy el kell kerülni az újabb, fejsérülésekkel járó baleseteket.

Na és az esztétikum?

Bár az elmúlt évek tragédiái megtanították, hogy biztonsági kérdésekben nincsenek kompromisszumok és kifogások, a hagyományos út híveiben bizonyára az is megfogalmazódik, hogy az F1-es autók külseit aligha dobja fel a glória alkalmazása. Wurznak ezen fölvetésre azonban van egy egyszerű válasza: „A kutatás területen először mindig a funkcionalitásra összpontosítunk, aztán jön csak a tervezés. A funkciót már több tekintetben meghatároztuk. Még ki kell számítani a teherbírást, a ható erőket, de erre még van elég időnk. Biztos vagyok benne, hogy meg lehet csinálni úgy is, hogy klasszul nézzen ki – legalábbis klasszabbul. De végső soron az sem túl klassz, ha lesz egy újabb sérülésünk egy balesetben…”

Romain Grosjean

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Árnyék
#5 Árnyék 2016. január 29. 09:08  
Habba:
Egyre inkább megölik a sportágat a különböző technikai szabályozásokkal és úgy érzem ez most az első olyan biztonsági előírás, ami szintén ebbe az irányba mutat. Megértem és tudom, hogy fontos a biztonság, de kicsit heroikusan fogalmazva ezek a srácok azért indulnak az F1-ben, az autósportkirály kategóriájában, mert ők a legjobbak, legkeményebbek és legbátrabbak. Azok után, hogy lassan nagyobb kihívás egy utánpótlás szériás autó vezetése, sokkal veszélyesebb is lesz beleülni? Mi lesz ezekkel az utánpótlás szériákkal? Ott a fiatal srácok keményen, bukókeret nélkül fogják nyomni? Vicces! Sokkal veszélyesebb lesz vezetni egy GP2-es vagy GP3-as versenyautót, mint egy F1-est...? Indycar? Ott is jön ez a rendszer? Egyenlőre nem olvastam róla. Azt hiszem ez egy újabb érv lesz, hogy miért nézzek Indycart F1 helyett. Mi lesz a következő, bukókeretet kapnak a MotoGP motorok? A felnőtt hokisok maszkot és fogvédőt fognak húzni? Agyrém!

igazából csak annyit akarok mondani hoyg a hokisoknak most is van nyakvédőjük, fogvédő is, és vagy pelxis sisak, vagy ketreces ami állig ér... szóval totál védve a fej a repülő korong ellen... de értelek, s egyetértek, csak a hokis példa nemjó. ;)

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. január 28. 18:43  

Ez a megoldás több szempontból is felesleges
1. Kb csak a leszakadó kereket és a rohadt nagy alkatrészdarabokat fogná meg. Massa balesete pl ettől simán megtörtént volna
2. A látás. Lehet, hogy most szimulátorba nem zavaró, de majd a pályán ahol folyamatosan mozog a versenyző feje és mondjuk az Eao Rougeba felfelé is kellene nézni ott majd érdekes lesz. Plusz szerintem középen azaz elem ami tartja az egész cuccot marha idegesítő tud lenni huzamosabb idő után.
3. K*rva ronda. És ne akarja nekem senki bemesélni, hogy majd, ha bevezetik akkor nagyon dizájnos lesz és mindenki csakis arra fog törekedni, hogy a rajongóknak tetsszen.. Nagy lóf*szt! Nagyon unalmas, de elővehetjük megint a 2014-es orrkúp szabályokat az mindent elmond arról, hogy a csapatokat mennyire érdekli a kinézet. Amilyen szerencsénk lesz még 3x ilyen rondák lesznek a végleges verziók és akkor ott lehet, hogy komolyan elgondolkodok rajta, hogy nekem itt elég volt a Forma autózásból.

Habba
#3 Habba 2016. január 28. 18:35  

Egyre inkább megölik a sportágat a különböző technikai szabályozásokkal és úgy érzem ez most az első olyan biztonsági előírás, ami szintén ebbe az irányba mutat. Megértem és tudom, hogy fontos a biztonság, de kicsit heroikusan fogalmazva ezek a srácok azért indulnak az F1-ben, az autósportkirály kategóriájában, mert ők a legjobbak, legkeményebbek és legbátrabbak. Azok után, hogy lassan nagyobb kihívás egy utánpótlás szériás autó vezetése, sokkal veszélyesebb is lesz beleülni? Mi lesz ezekkel az utánpótlás szériákkal? Ott a fiatal srácok keményen, bukókeret nélkül fogják nyomni? Vicces! Sokkal veszélyesebb lesz vezetni egy GP2-es vagy GP3-as versenyautót, mint egy F1-est...? Indycar? Ott is jön ez a rendszer? Egyenlőre nem olvastam róla. Azt hiszem ez egy újabb érv lesz, hogy miért nézzek Indycart F1 helyett. Mi lesz a következő, bukókeretet kapnak a MotoGP motorok? A felnőtt hokisok maszkot és fogvédőt fognak húzni? Agyrém!

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. január 28. 17:59  

Ráfutásos baleseteknél (ott sem minden szögből) jelent előnyt, de repülő alkatrészeknél, törmelékeknél szinte semmit:D Legalább is én elképzelni nem tudom, miben látnak akkora védelmet...

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. január 28. 16:46  

Aztán meg majd menni fog a hiszti, hogy szart se látnak.....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”