Amiért egy Red Bull-lal könnyebb előzni, mint egy Mercedesszel

írta: M4Sport
2016. április 12. 10:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába a Mercedes tempófölénye és kifinomult aerodinamikája, az előzések terén a csillagos márka a leggyengébbek táborát erősíti. Ezzel szemben a Red Bull lóerőhiánnyal is a pozíciócserék nagymestere! Persze az F1-ben nincsenek véletlenek…

A Clip the Apex nevű oldal statisztikái szerint 2016-ban eddig összesen 121 előzést láttunk a két verseny alatt. Ausztráliában összesen 37, Bahreinben pedig nem kevesebb, mint 84 pozíciócsere történt. Mindez versenyenként 60 előzést jelent, ami egyelőre igencsak jó arány – különösen azt tekintve, hogy a múlt évben jelentős mértékben, átlagban 13-mal csökkent a futamonkénti előzések száma (43,59-ről 30,18-ra).

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy az előzés könnyebbé vált volna az egy évvel ezelőttihez képest. Lewis Hamilton elrontott rajta után már Melbourne-ben arról panaszkodott (megismételve a múlt év végi véleményét), hogy a jelenlegi autókkal képtelenség anélkül közel maradni a turbulenciát keltő ellenfélhez, hogy ezzel leszorítóerőt ne veszítene, s ezáltal tönkre ne tenné a gumikat.

A probléma létét bizonyítja, hogy a brit rossz rajtjai miatt mindkét eddigi versenyen olyan helyzetbe került, hogy kényszerűen előzgetnie kellett, ám feladatát nem mindig tudta teljesíteni. Pedig Hamiltontól köztudottan nem idegen az előzés művészete. Mégis, hiába övé a leggyorsabb autó a mezőnyben, s hiába övé a legerősebb motor is, eddig összesen csak 7 sikeres manővert mutatott be.

„Olyan ez, mintha lenne száz fontod a pénztárcádban, amit be kell osztanod a verseny egészére. Ha Ausztráliában mindent megteszek azért, hogy megelőzzem a Toro Rossót, elköltöttem volna belőle mondjuk kilencvenet. Sikerülhetett volna, de megfizettem volna az árát. Én inkább úgy döntöttem, tartom magam a költségvetéshez” – vázolta szemléletes példával a támadásnál jellemző gumihelyzetet.

Lewis Hamilton

A Red Bull számára a gyengébb motor sem akadály

A számok ugyanakkor azt mutatják, hogy nem minden csapatot érint ugyanolyan mértékben ez a probléma. Daniel Ricciardo például a gyengébb Renault-motorral fölszerelt Red Bulljával is az év egyik előzéskirályának számít: Melbourne-ben 5, Szahírban 7 előzést mutatott be. A műfajnak persze ő is tehetséges művelője, és a Hamiltonnal való összevetést az is reálissá teszi, hogy Bahreinben a brithez hasonlóan ő is komoly leszorítóerőt veszített a rajtnál megsérült első szárnya miatt.

A német Auto Motor und Sport szerint a különbséget egyértelműen a két autóban kell keresni emiatt. A Mercedes idén egy végletekig kifinomult aerodinamikájú versenygéppel rukkolt elő. Első szárnya, orra, fordítólemezei mind rendkívül részletesen vannak kidolgozva – ám ez a finomság egyúttal érzékenyebbé is teszi a kocsit a turbulens levegőre. A mérnökök persze nem is elsősorban előzésre tervezték a W07-est, sokkal inkább arra, hogy azzal minden esetben harcba szállhassanak a pole pozícióért, ahonnan aztán a versenyt uralva, tiszta légáramlatokban haladva arathatják győzelmeiket. Ezért is akkora probléma számukra egy-egy elszúrt rajt…

2010 és 2013 között (és még utána is egy ideig) a Red Bullnál is ezt a filozófiát követték. Csakhogy 2016-ban Adrian Neweyék az előző két év után már pontosan tudták, mire kell készülniük: lóerőhátrányuk miatt elkerülhetetlenül a mezőny sűrűjébe kerülnek, ezt kompenzálandó pedig kisebb légellenállásra, valamint kevésbé érzékeny aerodinamikára van szükség. Ennek eléréséért még a tökéletes aerodinamikai hatékonyságról és a maximális leszorítóerőről is hajlandóak voltak lemondani – tudatosan.

Daniel Ricciardo, Danyiil KvjatHamilton persze felhívta a figyelmet, autójuk aerodinamikai kifinomultságának előnyei is vannak a csatáknál. „Nem gondolnám, hogy forgalomban sokkal rosszabbak lennénk, mint az ellenfelek. Egy jó autó nyilván mindig többet veszít, mint egy rosszabb. De a kiélezett aerodinamikánk miatt nagyobb turbulenciát is keltünk, mint a többiek, így a mögöttünk haladóknak ellenünk nehezebb a dolguk” – mutatott rá.

Azt meg csak mi tesszük hozzá, ennél nem is létezik rosszabb kombináció arra az esetre, ha – mint az elmúlt két évben jellemző volt – Lewis Hamilton és Nico Rosberg vív egymással kerék a kerék elleni csatát, s a turbulenciára legérzékenyebb autó kerül a legnagyobb turbulenciát keltő autó mögé…

A helyzet tökéletesen szemlélteti, mennyire az aerodinamika függvénye, hogy hány előzést láthatunk a pályán – s egyúttal azt is, hogy jogos a versenyzők és egyes csapatok aggálya az új, 2017-es szabályok bevezetése kapcsán, melyek éppen az aerodinamika hatékonyságát igyekeznek növelni.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ernike
#5 ernike 2016. április 12. 12:17  

AMuS-ban egyébként egyre jobban csalódok. Mostanában olvastam 1-2 hajmeresztő cikket náluk. Nagy fantáziával bírnak.

HungarianRacer
#4 HungarianRacer 2016. április 12. 12:00  

Elég béna belemagyarázásnak tűnik.
"...ezt kompenzálandó pedig kisebb légellenállásra, valamint kevésbé érzékeny aerodinamikára van szükség."
- Ennek elérésére talán célszerű lett volna feladni a megemelt hasmagasságot és az agresszíven előredöntött kasznit, ami minden bizonnyal a zászlós oka volt annak, hogy a Toro Rosso éveken át konstans előttük járt végsebességek tekintetében ugyanazzal a hajtáslánccal(miközben persze köridők tekintetében sem voltak mindig messze, mindezt elméletileg jóval kisebb anyagi forrásból hozva).

ernike
#3 ernike 2016. április 12. 11:35  

Nem hiszem hogy ez így van, ez csak belemagyarázás. Nem emlékszem Ric hogy jött fel az első körökben, de a valós előzési képességet akkor látjuk, hiszen akkor mindenki azonos típusú és élettartamú gumikon van, akkor a legnehezebb előzni. 1. kiállások után a különböző taktikáknak köszönhetően általában a gumikülönbség miatt előznek. 1. kiállás után pedig a Merci általában már a mezőny előtt van, Ferrarit meg nehezebb előzniük mint bármelyik másik autót mert tempóban ők vannak a legközelebb.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. április 12. 11:29  

Azért most bahreinben Kimi és Hami 2-3 kör alatt visszajöttek a 2-3 helyre....

F1890
#1 F1890 2016. április 12. 11:12  

sztem meg mas elozni az elmezonyben mint hatrebb