Amiért ezúttal zavarba hozható a Mercedes

írta: M4Sport
2016. augusztus 28. 10:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebezhető a Mercedes Spában, a kritikus gumihelyzet teszi őket azzá – és ezt maga az istálló sportigazgatója ismerte el a vártnál szorosabb időmérő edzés után. Nincs garancia az újabb fölényes győzelmükre.

A körülmények még kifoghatnak a Mercedesen a Belga Nagydíjon. Miközben a legutóbbi versenyhétvégéken megszokhattuk, hogy könnyedén nyerik az időmérő edzéseket, ezúttal eltűnt az óriási tempófölényük. Nico Rosberg alig több mint 0,1 másodperccel utasította csak maga mögé a második Max Verstappent, csapata pedig látványosan szenved a szuperlágy gumikon.

A versenyen persze már nyugodtan építkezhetnek a keményebb keverékekre, ám Toto Wolff sportigazgató úgy látja, ennek ellenére is meg kell majd izzadniuk, ha nyerni akarnak. „Mintha jobban küszködnénk a gumik túlmelegedésével és hólyagosodásával, mint a többi csapat. Elég furcsa ez bizonyos pályákon és aszfaltfelületeken, és ennek a következményeként a megszokott lágy és a szuperlágy közötti egy másodperces különbség nem mutatkozik meg, mert a szuperlágy elfogy. A lágyon mutatott teljesítményünket normálisnak nevezhetjük, de nem tudunk többet kihozni annál, mint amit a lágy gumin” – mutatott rá az osztrák.

És valóban, Nico Rosberg szombat délelőtt gyakorlatilag semmit sem gyorsult a szuperlágy abroncsokon, majd miután komoly változtatásokat hajtottak végre autóján az időmérő előtt, 0,2 másodpercet sikerült kipréselnie belőlük a lágyakhoz képest. Mindez igencsak csekély időnyereség, a többiekhez viszonyítva is. Ennek köszönhető, hogy éppen csak bebiztosította a pole-ját – és ha nincs az új erőforrásuk, ami a hírek szerint úgy 0,1 másodperces gyorsulást jelent körönként, akár még bajba is kerülhettek volna.

Wolffékat az zavarja leginkább, hogy nem tudják igazán meghatározni, mi okozza a problémát. „Nem egy tényezőn múlik. Az aszfalt eléggé durva, ami erősen igénybe veszi a gumikat. És ha minden ellenünk van – különleges aszfalt, forróság, nagy terhelést jelentő kanyarok, szuperlágy gumik – akkor a következmény lehet az, amit ma láthattunk.”

Rosberg maga is úgy kalkulál, szoros verseny vár rá vasárnap. „Nagyon más a helyzetünk a hőmérséklet és a guminyomás miatt, ezért nagyon közel vannak hozzánk. Nehéz verseny vár ránk, és úgy tudom, pénteken a Red Bullé volt a legjobb hosszú etap.”

Lerajtolják-e harmadszor is Rosberget?

Nico RosbergAmi a pole-ból induló Rosberget illeti, neki más miatt kell aggódnia. Az előző két versenyen rendre ő startolt az élről, ám az első kanyarba egyszer sem ő érkezett meg elsőként. Magyarországon Lewis Hamilton, Németországban pedig a két Red Bull is elé került az indulásnál – és ez nem feltétlenül jó ómen számára.

További hátrány lehet a szempontjából, hogy miközben neki a kevésbé tapadó lágy gumin kell rajtolnia, addig Max Verstappen a szuperlágyon vág neki a küzdelemnek. Őt ismerve pedig az lenne a meglepő, ha nem próbálná meg azonnal letámadni a németet. A Red Bull az élmezőny legkiegyensúlyozottabb rajtolója, a Mercedes pedig talán a legbizonytalanabb. Kínában ráadásul éppen Rosberg volt az, aki kénytelen volt utat engedni egy lágyabb gumin lévő osztrák autónak – akkor Daniel Ricciardo előzte meg őt a nyitókörben.

Bár az első kör utáni sorrend meghatározhatja a taktikák későbbi alakulását is, Rosberg elmondása szerint nem aggódik rajtja miatt. „Elég rövid az út az első kanyarig, ami jó hír” – érvelt. Más kérdés, hogy az első kanyart és az Eau Rouge-t követően a Kemmel-egyenes ugyancsak remek támadási lehetőséget kínál ellenfeleinek. „Nem lesz könnyű menet, de nem aggódom emiatt. Az első helyről indulok. Az emelkedőig általában tudod tartani a pozíciódat, de igen, természetesen jól kell mennem az Eau Rouge-ig is. Rendben lesz” – mondta magabiztosan.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#5 hammertime 2016. augusztus 28. 13:08  
Go.Michael:
Szerintem nem lesz itt olyan hatalmas Hamilton menetelés, párszor láthattuk idén, hogy a középmezőny már nem átjáróház, hiába fogja a mezőny utolsó harmadát könnyedén megebédelni. Jó kis futam lehet ez, főleg ha a 3-4 közötti eső egy kicsit magasabb százalékot kap a rajtig. :)

Szerintem sem, főleg hogy most mondják, hogy boxból rajtol, ami rögtön 8mp bukta.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. augusztus 28. 12:04  

Mercedes egész télen csak közepes gumikkal ment , most szerintem fel fogják tenni és 1-el kevesebb kerékcserével végig is tudnak menni.

Go.Michael
#3 Go.Michael 2016. augusztus 28. 11:51  

Szerintem nem lesz itt olyan hatalmas Hamilton menetelés, párszor láthattuk idén, hogy a középmezőny már nem átjáróház, hiába fogja a mezőny utolsó harmadát könnyedén megebédelni. Jó kis futam lehet ez, főleg ha a 3-4 közötti eső egy kicsit magasabb százalékot kap a rajtig. :)

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. augusztus 28. 11:40  

Egyedül a szuperlágy okoz nekik nehézséget, lágy gumival külön liga a merci.

Mtom
#1 Mtom 2016. augusztus 28. 11:17  

Ez igazabol Hamiltonnak lehet jo. Gumik ide-oda, pontszerzo helyekre azert jo esellyel feler, Rosberg pedig ha nem elsokent vegez akkor marad a pontelony Hamiltonnal.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt