Amiért Montezemolo inkább Vettel felé hajlott Alonso helyett

írta: M4Sport
2016. február 17. 09:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrari korábbi elnöke utolsó két évében már úgy érezte, Fernando Alonso nem hatott éppen motiválóan a Scuderiára. 2014-ben már hajlott arra, Sebastian Vettel a jobb választás számukra.

Komoly visszhangja volt 2014 végén Fernando Alonso és Sebastian Vettel csapatváltásának. A spanyolok kétszeres bajnoka 2010 óta erősítette a Ferrarit, amellyel azonban öt szezon során egyszer sem sikerült bajnokságot nyernie. A türelme fogytán volt, a vörösök lejtmenetbe kerültek, s Alonso végül úgy határozott, kilép 2016 végéig érvényes szerződéséből, s csatlakozik a McLarenhez. Ezzel párhuzamosan a Red Bullnál szintén hullámvölgybe jutó Sebastian Vettel is úgy gondolta, eljött a váltás ideje: ő egy teljesítménybeli kitételt kihasználva bontotta fel 2015 végéig érvényes kontraktusát, s aláírt álmai csapatához, a Ferrarihoz.

A Motor Sport magazin munkatársa, Mark Hughes a közelmúltban Rómában járt, hogy interjút készítsen Luca di Montezemolóval. Az olasz ugyan már 2014 szeptemberében, azaz a versenyzőcsere előtt leköszönt elnöki posztjáról Maranellóban, a beszélgetésből a szakíró számára mégis az derült ki, utolsó éveiben már az olasz is inkább hajlott arra, hogy Vettelre van szüksége a Scuderiának.

„Úgy éreztem, Fernando a fejébe vette, hogy soha nem nyerhet a Ferrarival, és ha a Mercedesben ülne, fél kézzel nyerne. Ez eléggé demotiváló volt mindenki számára” – nyilatkozta Montezemolo, elárulva, neki is volt szerepe Vettel érkezésében. „Csak hogy tisztázzuk: szerintem Alonso még ma is a világ talán legjobb versenyzője – legalábbis vasárnaponként. Talán az időmérőkön nem, egy körön Hamilton és Vettel szerintem gyorsabb nála, de a versenyeken hihetetlen – egy gép! Számunkra hiányzott a motiváció, és emiatt elgondolkodtam, mire is lenne szükségünk a jövőre nézve. Emlékeztem arra, hogy amikor 2009-ben Felipe (Massa) balesete után próbáltam meggyőzni Michaelt (Schumacher), térjen vissza, ő azt mondta nekem: »Vettel az, akire neked a jövő szempontjából szükséged van«.”

Mindezek után megkezdődtek az első tapogatózó tárgyalások a Ferrari és Vettel között. A német korábban már többször kapcsolatba került a csapatfőnök Stefano Domenicalival, és bár Montezemolo ezen beszélgetésekben nem volt érintett, 2013 végén találkozóra hívta Vettelt, hogy arról érdeklődjön, van-e mód a Red Bull-os szerződés felbontására. „Domenicali elhozta a házamba, és ő hozott nekem egy kis meglepetést, svájci csokoládét. Rendkívül intelligens volt, nagyon pozitív, és meggyőződtem arról, hogy rá van szüksége a csapatunknak. Azt mondta, a Ferrari az álma, szerződése van, de vannak lehetőségei. Ezért azt mondtam neki, hogy ha van rá esély, próbáljuk meg” – mesélte Montezemolo.

Michael Schumacher, Luca di Montezemolo

Alonso mit sem tudott a „Vettel-tervről”

Tény, Alonso már 2013-ban közölte elnökével, hogy még egy szezont ad a Ferrarinak, s ha 2014 is csalódást keltően alakul számukra, elgondolkodik a csapatváltáson. Montezemolo tehát nem véletlenül kezdett új lehetőségek után kutatni. Hughes szerint viszont mindezt nagyon rafináltan tette: kihasználta, hogy Alonso és menedzsmentje mit sem sejtett Vettel kilépési záradékáról.

Megkezdődött a taktikázás. A kikötés szerint a négyszeres bajnok 2014-ben abban az esetben bonthatott azonnal szerződést a Red Bull-lal, ha a szezon bizonyos pontjáig nem nyer legalább három futamot, s nem végezhet dobogós helyen a bajnoki tabellán. Mindez annyit jelentett, hogy a Ferrarinak kivárásra kellett játszania: csak a szezon hajrájában derült ki, Vettel valóban elérhető lesz-e. És emiatt miután Alonso eldöntötte, távozni akar, Montezemolóéknak még fogalmuk sem volt arról, marasztalják vagy inkább engedjék-e őt.

A spanyol elsőre a Mercedeshez vágyott, ám miután nem volt esélye odaszerződni, a McLaren ajánlata maradt számára – ők viszont ragaszkodtak a hároméves szerződéshez. Miután projektjük alakulása bizonytalan volt, Alonsónak ekkor az ideális forgatókönyv az lett volna, ha 2015-ben még marad a Ferrarinál, megvizsgálja, miként alakul a két csapat sorsa, s ezután esetleg átigazol Wokingba. A Ferrarit viszont sürgette az idő: Vettel megszerzésére csak egyetlen esélyük volt.

Közben Maranellóban is történtek változások: Marco Mattiacci lett a csapatfőnök, aki úgy tűnt, nem feltétlenül ragaszkodik Alonsóhoz. Hughes szerint legalábbis nem kizárt, hogy csupán blöffölt, amikor arra kérte a versenyzőt, hosszabbítsa meg szerződését 2016 utánra is – ezzel szerinte nem marasztalta őt, csak igyekezett elnyújtani a tárgyalásokat, amíg ki nem derül, Vettel érkezhet-e. „Amikor Vettel elérhetővé vált, a német még a határidő lejárta (a Japán Nagydíj táján volt) előtt értesítette távozási szándékáról a Red Bullt. Ők pedig úgy döntöttek, azonnal nyilvánosságra hozzák a szakítást. Alonso valójában ekkor tudta csak meg az igazságot” – rakta össze a képet Hughes, majd végül föltette és bizonytalanul megválaszolta a költői kérdést. „Akkor vajon ki is hagyott el kit? Bonyolult a helyzet. Alapvetően egymással szakítottak.”

Oszd meg!

52 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#52 Thibczy 2016. február 19. 01:23  
albutr:
természetesen az is zavaró,hiszen sok mindenben nem értetem egyet Alonso viselkedésével kapcsolatosan hiában szurkolok neki 2000 óta.

Ő ilyen. Ha nincs elég kihívás a pályán, akkor azon kívül vívja meg a maga csatáit, legyenek azok pilóták, a sajtó vagy egyéb F1-hez kötődő személy. Szerintem még élvezi is, ha vki kicsit odaszúr neki, mert jól kioszthatja a kritikusait.

Utoljára módosítva: 2016. február 19. 01:24

albutr
#51 albutr 2016. február 18. 21:22  
f1m12:
te meg csak azt látod undorítónak, amit Alonso ellen tett valaki. mond, te annyit figyeled őt, még sosem hallottál tőle leminősítő, lekicsinylő dolgokat? olyan nyilatkozatot, aminek nem volt meg a helye? mond ki szólt be tavaly is, hogy ott tartanak, ahol tartottak? ki kezdte a szóhadjáratot? segítek: az, aki szokta

természetesen az is zavaró,hiszen sok mindenben nem értetem egyet Alonso viselkedésével kapcsolatosan hiában szurkolok neki 2000 óta.

Thibczy
#50 Thibczy 2016. február 18. 18:15  
f1m12:
te meg csak azt látod undorítónak, amit Alonso ellen tett valaki. mond, te annyit figyeled őt, még sosem hallottál tőle leminősítő, lekicsinylő dolgokat? olyan nyilatkozatot, aminek nem volt meg a helye? mond ki szólt be tavaly is, hogy ott tartanak, ahol tartottak? ki kezdte a szóhadjáratot? segítek: az, aki szokta

Egyrészt régen volt, másrészt meg nem tartom fejben az összes megjelent cikket, de mintha úgy rémlene, hogy vagy a sajtó vagy Marchionneék kezdték azzal, hogy Alonso volt az egyetlen rossz dolog a csapatban, és Vettel érkezésével minden varázsütésre megoldódott. Amúgy meg 2010-ben ugyanez ment, csak akkor meg Kimire köpködtek, tipikus olasz egybites logika + rövidtávú memória.

Mondjuk Alonso se mindig úriember, de legalább szinte mindig van valami visszhangja a mondandójának. Szurkálódik, olykor visszakapja, de szerintem nem alszik emiatt álmatlanul.

f1m12
#49 f1m12 2016. február 18. 16:03  
albutr:
persze hogy előre nem lehet tudni hogy melyik döntött jól majd az idő eldönti.már az se érdekel hogy itt egyesek hogy fogják szapulni majd Alonsot.igazság szerint az amit a Ferrari vezetősége(vagy a volt fönők) csinál(t)az már egy kicsit undorító hiszen mások is távoztak a csapatból.

te meg csak azt látod undorítónak, amit Alonso ellen tett valaki. mond, te annyit figyeled őt, még sosem hallottál tőle leminősítő, lekicsinylő dolgokat? olyan nyilatkozatot, aminek nem volt meg a helye? mond ki szólt be tavaly is, hogy ott tartanak, ahol tartottak? ki kezdte a szóhadjáratot? segítek: az, aki szokta

f1m12
#48 f1m12 2016. február 18. 16:00  
Agressor:
Nahát... Én meg arra emlékszem, hogy már 2011-ben áradoztak a változásokról, 2012-ben magyarázkodtak a számtalan személycsere miatt, állandóan volt körbehatárolható felelőse a kudarcoknak, és mindig kihangsúlyozták, hogy innentől minden más lesz... Számomra jelenleg is a levegőbe ígérgetnek, ugyanis semmi alapja nincs a hurráoptimizmusnak. A második futamon hoztak egy futamgyőzelmet, mégsem volt egy pillanatig sem reális esélyük a győzelemre tavaly. Egy hangyányit nem kerültek közelebb az élen álló Mercihez. Meg egyáltalán mire föl? 2010-ben az utolsó futamig vezette a VB-t Alonso, és neki is volt rajt-cél győzelme abban az évben... Ugyan mi olyat láttunk/látunk, amire korábban nem volt példa? Lehet, hogy most van fantázia, van frankó szép szélcsatorna, ettől függetlenül mégis van, aki jobb náluk.

pont ez az. Alonso kétszer is esélyes volt az utolsó futamon
a Ferrari nem fejlődött semmit. semmi olyat nem látunk, m Alonsonál ne láttunk volna. sőt Vettel még azt is megkapja, h a második se tudott lenni, bezzeg ALO igen
amikor Alo vezetett, nagyon is közel voltak a legjobbhoz. erre Vettelnek semmi esélye nem volt idén, annyira messze van a Merci.
mégis Alonsonak a szar. vettelnek meg a jó! és majd ő fogja meglátni, ha átéli, amit Alonso
röhej az egész, komolyan. Alonso esélytelenségét taglalod, aztán meg azt, mimindent letett az asztalra azzal a kocsival, amivel nem is lehetett, mert szar volt

f1m12
#47 f1m12 2016. február 18. 15:38  
guide:
Én azért nem tudom elfelejteni a Red Bullnak,hogy még az utolsó versenyen is kicserélték az új motorját egy régire,pedig ott dupla pontokért mentek. USA-ban durván lassú volt,Szocsiban addig kinn hagyták,hogy már Ric mögé kerüljön a pályán,Japánban pár körrel a vége előtt kihívták,hogy Ricsi előtte végezzen és még sorolhatnám.Webbernek annak idején segítettek ,hogy a pontversenyben előrébb végezzen,neki nem.Az is furcsa volt,hogy a Red Bull 10 éves évfordulójára már nem kapott meghívót,előtte pár nappal búcsút vettek tőle.

de azért nem tudom már hol nem jött össze a dolog, valami kaotikus befejezés volt, és az előző kört vették figyelembe a végeredménynél. így lett dobogós. ha előre tudják, aza a dobogó sincs....

albutr
#46 albutr 2016. február 18. 15:12  
guide:
De lehet,hogy Alonso vezeti sikerre a McLarent.Akkor majd Ti mondhatjátok,hogy milyen jól döntött Alo!Ezt nem lehet előre biztosan tudni.

persze hogy előre nem lehet tudni hogy melyik döntött jól majd az idő eldönti.már az se érdekel hogy itt egyesek hogy fogják szapulni majd Alonsot.igazság szerint az amit a Ferrari vezetősége(vagy a volt fönők) csinál(t)az már egy kicsit undorító hiszen mások is távoztak a csapatból.

Agressor
#45 Agressor 2016. február 18. 11:27  
Thibczy:
Alonsonál nem csak a gyengébb autóról volt szó, hanem volt egy teljes mértékben fantáziátlan tervezőgárda, akinek az egyetlen újítása a pull-rod felfüggesztés visszahozása volt előre, és még az sem hozott akkora előnyt, hogy mindenki másolja őket. Mellette ott volt a szélcsatorna, ami miatt 3 szezon ment a kukába, illetve a normális szimulátor hiánya. Akkor a levegőbe ígérgettek, most már valós alapjuk is megvan ahhoz h felzárkózzanak.

Nahát... Én meg arra emlékszem, hogy már 2011-ben áradoztak a változásokról, 2012-ben magyarázkodtak a számtalan személycsere miatt, állandóan volt körbehatárolható felelőse a kudarcoknak, és mindig kihangsúlyozták, hogy innentől minden más lesz...
Számomra jelenleg is a levegőbe ígérgetnek, ugyanis semmi alapja nincs a hurráoptimizmusnak. A második futamon hoztak egy futamgyőzelmet, mégsem volt egy pillanatig sem reális esélyük a győzelemre tavaly. Egy hangyányit nem kerültek közelebb az élen álló Mercihez.
Meg egyáltalán mire föl? 2010-ben az utolsó futamig vezette a VB-t Alonso, és neki is volt rajt-cél győzelme abban az évben... Ugyan mi olyat láttunk/látunk, amire korábban nem volt példa?
Lehet, hogy most van fantázia, van frankó szép szélcsatorna, ettől függetlenül mégis van, aki jobb náluk.

Thibczy
#44 Thibczy 2016. február 18. 10:55  
Agressor:
Azért azt tisztázzuk, hogy közel minden pilóta a Ferrari-ról álmodik!! Ez viszont keveseknek adatik meg, és elképesztő nagy csalódás lehet, mikor odamész, és egy impotens balfékek gyülekezetében találod magad... Alonso-nak valószínűleg minden álma az volt, hogy VB legyen velük. És azért 4 év után teljesen érthető, hogy csalódott volt, és kiábrándult. Lehet, hogy a végén Alonso rossz hatással volt a csapatra, de a csapat meg 5 éven volt őrá... Az, hogy egy ilyen kaliberű pilóta 10 éve nem nyert címet, azért elég durva. 2006-ban senki nem hitte volna el szerintem. Én csak azt érzem hányingerkeltőnek, hogy a jelenlegi Vettel-es rendszert hasonlítják az előző öt évhez... Nem egy státuszban áll a két dolog! És ezáltal nem igazságos. Ha Vettel is 3-4 év után jó pofát vág a gyengébb autóhoz, akkor lehet azt mondani, hogy lojálisabb nála...

Alonsonál nem csak a gyengébb autóról volt szó, hanem volt egy teljes mértékben fantáziátlan tervezőgárda, akinek az egyetlen újítása a pull-rod felfüggesztés visszahozása volt előre, és még az sem hozott akkora előnyt, hogy mindenki másolja őket. Mellette ott volt a szélcsatorna, ami miatt 3 szezon ment a kukába, illetve a normális szimulátor hiánya. Akkor a levegőbe ígérgettek, most már valós alapjuk is megvan ahhoz h felzárkózzanak.

Utoljára módosítva: 2016. február 18. 10:57

Agressor
#43 Agressor 2016. február 18. 09:43  

Azért azt tisztázzuk, hogy közel minden pilóta a Ferrari-ról álmodik!! Ez viszont keveseknek adatik meg, és elképesztő nagy csalódás lehet, mikor odamész, és egy impotens balfékek gyülekezetében találod magad...
Alonso-nak valószínűleg minden álma az volt, hogy VB legyen velük. És azért 4 év után teljesen érthető, hogy csalódott volt, és kiábrándult. Lehet, hogy a végén Alonso rossz hatással volt a csapatra, de a csapat meg 5 éven volt őrá...
Az, hogy egy ilyen kaliberű pilóta 10 éve nem nyert címet, azért elég durva. 2006-ban senki nem hitte volna el szerintem.

Én csak azt érzem hányingerkeltőnek, hogy a jelenlegi Vettel-es rendszert hasonlítják az előző öt évhez... Nem egy státuszban áll a két dolog! És ezáltal nem igazságos.
Ha Vettel is 3-4 év után jó pofát vág a gyengébb autóhoz, akkor lehet azt mondani, hogy lojálisabb nála...

andrea1
#42 andrea1 2016. február 18. 08:19  
guide:
Én azért nem tudom elfelejteni a Red Bullnak,hogy még az utolsó versenyen is kicserélték az új motorját egy régire,pedig ott dupla pontokért mentek. USA-ban durván lassú volt,Szocsiban addig kinn hagyták,hogy már Ric mögé kerüljön a pályán,Japánban pár körrel a vége előtt kihívták,hogy Ricsi előtte végezzen és még sorolhatnám.Webbernek annak idején segítettek ,hogy a pontversenyben előrébb végezzen,neki nem.Az is furcsa volt,hogy a Red Bull 10 éves évfordulójára már nem kapott meghívót,előtte pár nappal búcsút vettek tőle.

Én úgy emlékszem meghívták vagyis olvastam ilyet és valami twitter bejegyzésben olvastam. Azt nem írták hogy elment, de szerepelt még megjelenésként. Bár én nem emlékszem, hogy készült volna kép vagy ilyesmi arról az eseményről, mert az már a rablás után történt. AZt viszont láttam, hogy Ricciardo írta micsoda party volt. :D

Utoljára módosítva: 2016. február 18. 08:24

Balrog
#41 Balrog 2016. február 17. 23:12  
f1m12:
erre utal, h nagyon hamar el is fogadták a döntését sok minden van, amit mi nem tudhatunk, de ők, akik egymással dolgoznak igen. s mivel pl Vettel nem az a könyvírós fajta, soha nem is tudjuk meg. de gy van ez jól. örök homály

erről jut eszembe, Webber könyve nekem eddig eléggé csalódás, mostanában nem volt időm olvasni úgyhogy még mindig a Minardis korszakánál járok, de magáról a versenyzésről és a vezetés élményéről nem ír gyakorlatilag semmit, pedig engem az a része érdekelt volna igazán

Utoljára módosítva: 2016. február 17. 23:12

Balrog
#40 Balrog 2016. február 17. 23:02  

Annyi mondjuk nekem is feltűnt, hogy a Red Bullnál mintha mindig automatikusan a fiatalabb versenyző kapna csapaton belül nagyobb támogatást már egy hosszú ideje. Szerintem köze lehet ennek ahhoz is, hogy Marko és Horner is versenyzőként kezdte, de más-más okból félbeszakadt a pályafutásuk és valahol a saját sikerükként élik meg, amikor egy általuk felfedezett "senkiből" lesz valaki az F1-ben. :D

guide
#39 guide 2016. február 17. 22:33  
albutr:
viszont ha Vettel sikerre vezeti a Ferrarit akkor meg majd jönnek na ugye jól döntötünk.

De lehet,hogy Alonso vezeti sikerre a McLarent.Akkor majd Ti mondhatjátok,hogy milyen jól döntött Alo!Ezt nem lehet előre biztosan tudni.

albutr
#38 albutr 2016. február 17. 22:26  
guide:
Összetett dolog ez.Szerintem minden csapatnak és az F1-nek is jót tesz,ha a versenyzők cserélődnek.Érdekesebbé,izgalmasabbá válik.A Vettel-RB kapcsolat már unalmas volt és talán az Alonso-Ferrari is.Ricsivel sokak számára szerethetővé vált a Red Bull és ott van nekik Verstappen is.Ráadásul nem is kell annyit fizetni nekik. Sajnálom Alot,tényleg nincs túl sok szerencséje a csapatváltásokkal,de ha marad a Ferrarinál szerintem az sem tette volna boldoggá,mert újra csak a második legjobb autóban ült volna.Vettel még most ennek is tudott örülni,de ha 2 évig így marad,akkor nála is előjöhet az Alonso szindróma.

viszont ha Vettel sikerre vezeti a Ferrarit akkor meg majd jönnek na ugye jól döntötünk.

guide
#37 guide 2016. február 17. 22:23  
andrea1:
Miért marasztalnák azt aki el akar menni? Pontosan tudták, hogy szeretne egyszer a Ferrariba menni, Marko elmondása szerint próbálkoztak a nyáron a hosszabbításról beszélni de Seb kerülte ezt a dolgot, egy idő után sejtették és azért szólt utólag mert nem tudták meggyőzni abba, hogy ne éljen azzal a lehetőséggel, amit kapott.. Az hogy hagyta magát megverni egy összeesküvés elmélet. Szerintem nagy eséllyel kizárható a manipuláció ebből a történetből, nem úgy viselkedett aki ezt könnyen megéli. Sok minden közrejátszott: az autója nem állt össze alatta, nem jöttek ki a taktikák jól, pechesebb volt. Az alól meg egyetértek nem lehet felmenteni hogy motiválatlan volt, közel nem mutatott olyan hozzáállást mint az előtte vagy utáni években. Könyvírós barátja (Webber) szerint az hogy az első gyerekének születése és Schumi balesete pár nap eltéréssel történtek megviselte annak az évnek az elejét. Bár ez így csak elmélet mert nem Vettel osztotta meg ezeket az emberekkel, de lehet megnyílós beszélgetésükből Mark ezt szűrte le. Nem is lényeges igazából, akár lehetett így és igazából ők is emberek, vannak olyan élethelyzetek, amiknek a feldolgozása időbe telik vagy nem egészen sikerül kizárni. Elfáradt a történetük a RB-val, azt hiszem elsősorban ezt említette első indoknak. Sok sok dologból állt össze , egyszerűen így alakult és a legfontosabb jobb volt Ricciardo. Az ő érdemeit nem lehet elvenni ebből a történetből, Vettel se hagyta ki és így illik a szurkolóknak is.

Én azért nem tudom elfelejteni a Red Bullnak,hogy még az utolsó versenyen is kicserélték az új motorját egy régire,pedig ott dupla pontokért mentek. USA-ban durván lassú volt,Szocsiban addig kinn hagyták,hogy már Ric mögé kerüljön a pályán,Japánban pár körrel a vége előtt kihívták,hogy Ricsi előtte végezzen és még sorolhatnám.Webbernek annak idején segítettek ,hogy a pontversenyben előrébb végezzen,neki nem.Az is furcsa volt,hogy a Red Bull 10 éves évfordulójára már nem kapott meghívót,előtte pár nappal búcsút vettek tőle.

andrea1
#36 andrea1 2016. február 17. 21:45  
f1m12:
erre utal, h nagyon hamar el is fogadták a döntését sok minden van, amit mi nem tudhatunk, de ők, akik egymással dolgoznak igen. s mivel pl Vettel nem az a könyvírós fajta, soha nem is tudjuk meg. de gy van ez jól. örök homály

Miért marasztalnák azt aki el akar menni? Pontosan tudták, hogy szeretne egyszer a Ferrariba menni, Marko elmondása szerint próbálkoztak a nyáron a hosszabbításról beszélni de Seb kerülte ezt a dolgot, egy idő után sejtették és azért szólt utólag mert nem tudták meggyőzni abba, hogy ne éljen azzal a lehetőséggel, amit kapott..
Az hogy hagyta magát megverni egy összeesküvés elmélet. Szerintem nagy eséllyel kizárható a manipuláció ebből a történetből, nem úgy viselkedett aki ezt könnyen megéli. Sok minden közrejátszott: az autója nem állt össze alatta, nem jöttek ki a taktikák jól, pechesebb volt. Az alól meg egyetértek nem lehet felmenteni hogy motiválatlan volt, közel nem mutatott olyan hozzáállást mint az előtte vagy utáni években. Könyvírós barátja (Webber) szerint az hogy az első gyerekének születése és Schumi balesete pár nap eltéréssel történtek megviselte annak az évnek az elejét. Bár ez így csak elmélet mert nem Vettel osztotta meg ezeket az emberekkel, de lehet megnyílós beszélgetésükből Mark ezt szűrte le. Nem is lényeges igazából, akár lehetett így és igazából ők is emberek, vannak olyan élethelyzetek, amiknek a feldolgozása időbe telik vagy nem egészen sikerül kizárni. Elfáradt a történetük a RB-val, azt hiszem elsősorban ezt említette első indoknak. Sok sok dologból állt össze , egyszerűen így alakult és a legfontosabb jobb volt Ricciardo. Az ő érdemeit nem lehet elvenni ebből a történetből, Vettel se hagyta ki és így illik a szurkolóknak is.

f1m12
#35 f1m12 2016. február 17. 20:54  
guide:
Talán nem volt olyan lelkes,de szándékosan biztos nem alázta volna meg magát! 2014 év elejétől látszott,hogy a "Vettel a kedvenc" hozzáállás eltűnt a Red Bullnál.Biztos vagyok benne,hogy Marko,Horner,Mateschitz is tudott arról,hogy Vettelnek kifelé áll a rúdja a csapatból.Szerintem elfogadták a döntését és Ricsire koncentráltak,mint az RB jövendőbeli arcára.

erre utal, h nagyon hamar el is fogadták a döntését
sok minden van, amit mi nem tudhatunk, de ők, akik egymással dolgoznak igen. s mivel pl Vettel nem az a könyvírós fajta, soha nem is tudjuk meg. de gy van ez jól. örök homály

f1m12
#34 f1m12 2016. február 17. 20:50  
Balrog:
és így már nincs is benne erkölcsileg semmi kivetnivaló a milliós fizetése mellett, hiszen ő lojális, őszinte, sikerorientált... ja várjunk csak :D

egy mocsok dög, na

albutr
#33 albutr 2016. február 17. 20:42  
Thibczy:
Nyugi, tipikus olasz egybites logika + rövidtávú memória + kettős mérce. Tény, hogy egyik félnek sem az álmai netovábbja volt eredmények szempontjából az az 5 év, de gondoljunk bele, azalatt az 5 év alatt 3 egyéni ezüst + 3 kontruktőri bronz és egy ezüst egyáltalán nem olyan tragikusan rossz eredmény, mint azt ahogy akár a csapat, akár Alonso, akár a firkászok, meg akár a szurkolók beállították. Ugyanakkor Vettellel se csináltak semmi olyan rendkívülit tavaly, ami mondjuk egy Ferraritól nem alapelvárás.

anno ezt Raikkönennel is eljátszodták.

guide
#32 guide 2016. február 17. 20:39  
Thibczy:
Lehetett sejteni, hogy a Merci nagyon felkészült az új érára, de azért amíg nem kezdődött el a szezon, addig senki nem írta le a Red Bullt. Szerintem nem sokan mondták volna az év előtt, hogy abban az évben a Red Bull csak 3 győzelmet fog szerezni, és ráadásul mind a 3-at Riccardo fogja megszerezni. Szerintem akkor tűnt el a "Vettel a kedvenc" hozzáállás, amikor Ricsi berobbant. Nála kb. majd kiugrottak a bőrükből, ha csak dobogóra állt, míg ha Vettel ért el egy jó eredményt, azt elkönyvelték annyival, hogy hozta a kötelezőt.

Összetett dolog ez.Szerintem minden csapatnak és az F1-nek is jót tesz,ha a versenyzők cserélődnek.Érdekesebbé,izgalmasabbá válik.A Vettel-RB kapcsolat már unalmas volt és talán az Alonso-Ferrari is.Ricsivel sokak számára szerethetővé vált a Red Bull és ott van nekik Verstappen is.Ráadásul nem is kell annyit fizetni nekik.

Sajnálom Alot,tényleg nincs túl sok szerencséje a csapatváltásokkal,de ha marad a Ferrarinál szerintem az sem tette volna boldoggá,mert újra csak a második legjobb autóban ült volna.Vettel még most ennek is tudott örülni,de ha 2 évig így marad,akkor nála is előjöhet az Alonso szindróma.

albutr
#31 albutr 2016. február 17. 20:35  
HumorHerold:
Persze egyszerűbb ráfogni egy valakire a Ferrari évekig tartó gyengélkedését, mint bevallani, hogy bizony az egész Ferrari csapat nem volt jól felépítve. Most minden olyan idillinek tűnik, Vettel is optimista. De kíváncsi lennék, hogy ő mit szólna folyamatos 2-3. helyekhez, miközben valaki más rommá nyeri magát, mondjuk 4 éven keresztül. A legegyszerűbb ráfogni egy valakire. Még gondolkodni sem kell. Sokkal nehezebb az egészet, mint egy komplex rendszert szemlélni. Pedig úgy kellene.

nem érdemes vele foglalkozni.csak szurkolni hogy a Mclaren végre ott legyen az elején.

Thibczy
#30 Thibczy 2016. február 17. 20:21  
guide:
Talán nem volt olyan lelkes,de szándékosan biztos nem alázta volna meg magát! 2014 év elejétől látszott,hogy a "Vettel a kedvenc" hozzáállás eltűnt a Red Bullnál.Biztos vagyok benne,hogy Marko,Horner,Mateschitz is tudott arról,hogy Vettelnek kifelé áll a rúdja a csapatból.Szerintem elfogadták a döntését és Ricsire koncentráltak,mint az RB jövendőbeli arcára.

Lehetett sejteni, hogy a Merci nagyon felkészült az új érára, de azért amíg nem kezdődött el a szezon, addig senki nem írta le a Red Bullt. Szerintem nem sokan mondták volna az év előtt, hogy abban az évben a Red Bull csak 3 győzelmet fog szerezni, és ráadásul mind a 3-at Riccardo fogja megszerezni.

Szerintem akkor tűnt el a "Vettel a kedvenc" hozzáállás, amikor Ricsi berobbant. Nála kb. majd kiugrottak a bőrükből, ha csak dobogóra állt, míg ha Vettel ért el egy jó eredményt, azt elkönyvelték annyival, hogy hozta a kötelezőt.

HumorHerold
#29 HumorHerold 2016. február 17. 20:14  

Persze egyszerűbb ráfogni egy valakire a Ferrari évekig tartó gyengélkedését, mint bevallani, hogy bizony az egész Ferrari csapat nem volt jól felépítve. Most minden olyan idillinek tűnik, Vettel is optimista. De kíváncsi lennék, hogy ő mit szólna folyamatos 2-3. helyekhez, miközben valaki más rommá nyeri magát, mondjuk 4 éven keresztül.

A legegyszerűbb ráfogni egy valakire. Még gondolkodni sem kell. Sokkal nehezebb az egészet, mint egy komplex rendszert szemlélni. Pedig úgy kellene.

guide
#28 guide 2016. február 17. 20:05  
Balrog:
tehát azt mondod, hogy ha kell, vettel érdekből nem teljesít maximumon élsportolóként? most nagyot nőtt a szememben!

Talán nem volt olyan lelkes,de szándékosan biztos nem alázta volna meg magát!
2014 év elejétől látszott,hogy a "Vettel a kedvenc" hozzáállás eltűnt a Red Bullnál.Biztos vagyok benne,hogy Marko,Horner,Mateschitz is tudott arról,hogy Vettelnek kifelé áll a rúdja a csapatból.Szerintem elfogadták a döntését és Ricsire koncentráltak,mint az RB jövendőbeli arcára.

velorex
#27 velorex 2016. február 17. 19:52  
f1m12:
de észre se vette senki, míg most le nem nyilatkozták. ebben is jó

Gondolom a Red Bullnál is gondolnak most Vettel felől egy s mást ezt olvasva, amit én nem hiszek el.

Balrog
#26 Balrog 2016. február 17. 19:45  
f1m12:
de észre se vette senki, míg most le nem nyilatkozták. ebben is jó

és így már nincs is benne erkölcsileg semmi kivetnivaló a milliós fizetése mellett, hiszen ő lojális, őszinte, sikerorientált... ja várjunk csak :D

f1m12
#25 f1m12 2016. február 17. 19:42  
Balrog:
tehát azt mondod, hogy ha kell, vettel érdekből nem teljesít maximumon élsportolóként? most nagyot nőtt a szememben!

de észre se vette senki, míg most le nem nyilatkozták. ebben is jó

velorex
#24 velorex 2016. február 17. 19:36  
Agressor:
Olyan autóversenyző nincs, aki motiválaltlanságból lassabb lesz... Ha kihajt a pályára, kizárt hogy ne autózzon maximumon.

Dehogy nincs, éppen hogy itt példálóznak Vettel 2014-es évével!:-}

Nigel
#23 Nigel 2016. február 17. 19:28  

Alonso már kétszeres világbajnok, többet ért el, mint amiről sokan csak álmodoznak. A jelenlegi McLaren nem egy Top csapat, de legalább tisztes fizetést ad a versenyzőinek. Kellő inspiráció, hogy azok elviseljék a kezdeti (?) kudarcokat ? Szerintem nem kérdéses.

Utoljára módosítva: 2016. február 17. 20:09

Balrog
#22 Balrog 2016. február 17. 18:47  
f1m12:
és csodák csodája Vettelnek pont akkor volt vállalhatatlan éve, amikor annak lennie kellett. igazán szerencsés fickó, hogy még a motiválatlansága is akkor jön elő, amikor profitál belőle

tehát azt mondod, hogy ha kell, vettel érdekből nem teljesít maximumon élsportolóként? most nagyot nőtt a szememben!

Agressor
#21 Agressor 2016. február 17. 18:35  
velorex:
Alonso motiválatlanságáról szó sem volt a 2014-es szezonban ,már ha csak a Ferrari két pilótájának eredményét vesszük alapul. Az, hogy a Ferrari régi és a mostani vezetői Alonso motiválatlanságával jönnek elő csak kamukéró szöveg. Ha Alonso el akarta volna hagyni a Ferrarit akkor tojt volna a 2014-es szezonra, mint ahogyan azt most utólag Vettelről feltételezik.

Olyan autóversenyző nincs, aki motiválaltlanságból lassabb lesz...
Ha kihajt a pályára, kizárt hogy ne autózzon maximumon.

Agressor
#20 Agressor 2016. február 17. 18:17  

Ilyen impotencia mellett nem is csoda... Mellesleg a két versenyzőt 5 nyeretlen év után kellene majd összehasonlítani...
Alonso sem 2010-ben kezdte kritizálni a csapatát...

Elmer
#19 Elmer 2016. február 17. 15:39  

Alonsotól a konstruktőri bronz nem rossz, Vetteltől a konstruktőri ezüst alapelvárás. Ezek szerint Vettelt annyival jobb pilótának tartod, hogy többet is vársz el tőle, mint Alonsótól?

f1m12
#18 f1m12 2016. február 17. 15:36  

és csodák csodája Vettelnek pont akkor volt vállalhatatlan éve, amikor annak lennie kellett. igazán szerencsés fickó, hogy még a motiválatlansága is akkor jön elő, amikor profitál belőle

Thibczy
#17 Thibczy 2016. február 17. 15:06  
velorex:
Alonso motiválatlanságáról szó sem volt a 2014-es szezonban ,már ha csak a Ferrari két pilótájának eredményét vesszük alapul. Az, hogy a Ferrari régi és a mostani vezetői Alonso motiválatlanságával jönnek elő csak kamukéró szöveg. Ha Alonso el akarta volna hagyni a Ferrarit akkor tojt volna a 2014-es szezonra, mint ahogyan azt most utólag Vettelről feltételezik.

Nyugi, tipikus olasz egybites logika + rövidtávú memória + kettős mérce.
Tény, hogy egyik félnek sem az álmai netovábbja volt eredmények szempontjából az az 5 év, de gondoljunk bele, azalatt az 5 év alatt 3 egyéni ezüst + 3 kontruktőri bronz és egy ezüst egyáltalán nem olyan tragikusan rossz eredmény, mint azt ahogy akár a csapat, akár Alonso, akár a firkászok, meg akár a szurkolók beállították. Ugyanakkor Vettellel se csináltak semmi olyan rendkívülit tavaly, ami mondjuk egy Ferraritól nem alapelvárás.

guide
#16 guide 2016. február 17. 15:03  
Lewisthebest:
Ez rendben van csak elég hamar kiderült, hogy nincs jó lehetőség. Rosberg a Német nagydíjon hosszabbított ami június környékén lehetett. Ezek után nem sok értelme lett volna tovább várni mert a 2. legjobb csapat a Red Bull volt akiknek már 1 évvel korábban se kellett és akiknél eredetileg nem is volt hely. Utána meg jöttek a Mercedes privát csapatai meg a Ferrari.

Ez igaz.Én úgy gondolom,hogy Alonso maradni akart még a Ferrarinál 2015-ben is.
Miután Vettelt távozását bejelentették Ron Dennis nyeregben érezhette magát,mert tudta,hogy Alonak nincs más komoly lehetősége a McLarenen kívül.Talán ezért húzódtak el a tárgyalásaik.

Lewisthebest
#15 Lewisthebest 2016. február 17. 14:52  
guide:
Alonso megegyezett Montival 2013-ban,hogy 2014 végén szabadon távozhat.Ha jól tudom 2014 elején hosszabbították meg Rosberg szerződését,úgyhogy elméletileg a Mercihez mehetett volna 2015-re. Alonso erre a megegyezésre valószínűleg úgy tekintett,mint egy lehetőség,ha lesz jó helye elmegy,ha nem, akkor marad.A Ferrari meg komolyan vette és megegyezett Vettellel.

Ez rendben van csak elég hamar kiderült, hogy nincs jó lehetőség. Rosberg a Német nagydíjon hosszabbított ami június környékén lehetett. Ezek után nem sok értelme lett volna tovább várni mert a 2. legjobb csapat a Red Bull volt akiknek már 1 évvel korábban se kellett és akiknél eredetileg nem is volt hely. Utána meg jöttek a Mercedes privát csapatai meg a Ferrari.

velorex
#14 velorex 2016. február 17. 14:46  

Alonso motiválatlanságáról szó sem volt a 2014-es szezonban ,már ha csak a Ferrari két pilótájának eredményét vesszük alapul. Az, hogy a Ferrari régi és a mostani vezetői Alonso motiválatlanságával jönnek elő csak kamukéró szöveg. Ha Alonso el akarta volna hagyni a Ferrarit akkor tojt volna a 2014-es szezonra, mint ahogyan azt most utólag Vettelről feltételezik.

guide
#13 guide 2016. február 17. 14:43  
Lewisthebest:
És, ha nem akart a Mclarenhez menni akkor kivel húzódtak így el a tárgyalások? Mercinél nem volt hely, a Red Bullnál is csak akkor lett mikor bejelentették Vettel átigazolását, a Williamshez, Lotushoz meg minek menne? Privát csapattal minden értelmes ember tudja, hogy jelenleg nem lehet nyerni bajnoki címet. Szóval csak a Mclarennel egyezkedhettek azon belül meg a pénzen mehetett a vita, mert ha az autót nem tudják garantálni akkor legalább fizessék már meg, ha szenvedni kellene. Egyébként nem is ritka, hogy bizonytalan projectekbe ugranak. Hamilton is azt csinálta 2012-ben és Vettelnél is rossz ötletnek tűnt a váltás a 2 évvel ezelőtti erőviszonyokat tekintve aztán ezek kifizetődtek.

Alonso megegyezett Montival 2013-ban,hogy 2014 végén szabadon távozhat.Ha jól tudom 2014 elején hosszabbították meg Rosberg szerződését,úgyhogy elméletileg a Mercihez mehetett volna 2015-re.
Alonso erre a megegyezésre valószínűleg úgy tekintett,mint egy lehetőség,ha lesz jó helye elmegy,ha nem, akkor marad.A Ferrari meg komolyan vette és megegyezett Vettellel.

Utoljára módosítva: 2016. február 17. 14:44

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. február 17. 14:21  
F1890:
sztem alonso sakk mattot kapott es nem akart o feltetlen a mclarenhez szerzodni egyszeruen a ferrari mattolta vettellel. realisan nezve vki nem ugrik egy bizonytalan projektbe bele (honda) hanem kivar egy evet h megnezze mire mentek vele .

És, ha nem akart a Mclarenhez menni akkor kivel húzódtak így el a tárgyalások? Mercinél nem volt hely, a Red Bullnál is csak akkor lett mikor bejelentették Vettel átigazolását, a Williamshez, Lotushoz meg minek menne? Privát csapattal minden értelmes ember tudja, hogy jelenleg nem lehet nyerni bajnoki címet. Szóval csak a Mclarennel egyezkedhettek azon belül meg a pénzen mehetett a vita, mert ha az autót nem tudják garantálni akkor legalább fizessék már meg, ha szenvedni kellene. Egyébként nem is ritka, hogy bizonytalan projectekbe ugranak. Hamilton is azt csinálta 2012-ben és Vettelnél is rossz ötletnek tűnt a váltás a 2 évvel ezelőtti erőviszonyokat tekintve aztán ezek kifizetődtek.

vasa007
#11 vasa007 2016. február 17. 14:17  
avaros:
"2013 végén találkozóra hívta Vettelt, hogy arról érdeklődjön, van-e mód a Red Bull-os szerződés felbontására. ... Azt mondta, a Ferrari az álma, szerződése van, de vannak lehetőségei." Végén még kiderül, hogy a Danieltől való kikapás tényleg csak a taktika része volt.

Nekem is ez szúrt szemet elsőre. Ha ez tényleg így hangzott el, az azért már több mint érdekes...

avaros
#10 avaros 2016. február 17. 13:59  

"2013 végén találkozóra hívta Vettelt, hogy arról érdeklődjön, van-e mód a Red Bull-os szerződés felbontására.
...
Azt mondta, a Ferrari az álma, szerződése van, de vannak lehetőségei."

Végén még kiderül, hogy a Danieltől való kikapás tényleg csak a taktika része volt.

ernike
#9 ernike 2016. február 17. 13:58  
F1890:
sztem alonso sakk mattot kapott es nem akart o feltetlen a mclarenhez szerzodni egyszeruen a ferrari mattolta vettellel. realisan nezve vki nem ugrik egy bizonytalan projektbe bele (honda) hanem kivar egy evet h megnezze mire mentek vele .

Biztos úgy volt vele Alonso hogy úgy sincs szabad sztárpilóta úgyhogy tárgyalhat bárkivel úgyis lesz helye a Ferrarinál.

F1890
#8 F1890 2016. február 17. 13:40  

sztem alonso sakk mattot kapott es nem akart o feltetlen a mclarenhez szerzodni egyszeruen a ferrari mattolta vettellel. realisan nezve vki nem ugrik egy bizonytalan projektbe bele (honda) hanem kivar egy evet h megnezze mire mentek vele .

grabowsky78
#7 grabowsky78 2016. február 17. 13:11  

Ha Hamilton és Vettel jobb egy körön, mint Alonso akkor Rosberg is! :) De én is így gondolom ahogy Monti, egy körön már nem, de vasárnap Alonso tényleg az egyik legjobb ha nem a legjobb a megfelelő technikában! Érdekes sztori, azért lehetett már sejteni 2014ben, hogy Alonso lépni akar főleg, hogy pocsék volt az autó! Kicsit furcsa volt Vettel érkezése és szomorú voltam, hogy Alonso lelép, de így utólag mindent összevetve Vettel jobban illik az egész képletbe (egyenlőre)! Viszont annak ellenére, hogy Alonso nem feltétlenül egy csapatjátékos (bár valószínű kiélezett szituban egyik pilóta sem az) én örültem, hogy a Ferrarinál volt 5 szezont és ebben az 5 szezonban csak talán az utolsó volt mikor nem nyújtott földön túli teljesítményt! Sokan viccet csináltak ebből, de tényleg 110% hozott ki a Ferrari mércével egy erős közepes technikából!

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. február 17. 12:43  

Bírom az ilyen elméleteket, fingjuk sincs milyen ember, de azért "szar" vele dolgozni... :D

Kb mintha azt írná, hogy Kimivel szar dolgozni mert keveset beszél.... :D

Utoljára módosítva: 2016. február 17. 12:46

Thibczy
#5 Thibczy 2016. február 17. 12:05  
qwerm:
hát tény, h mindkettő nagy versenyző (alo és vettel), de emberileg ég és pokol. alonsoval sehol nem tudtak még értelmesen együtt dolgozni. vettellel meg mindenhol.

Biztos azért várták vissza tárt karokkal a Renault-hoz, mert olyan szar volt vele 2003 és 2006 között. Na meg a McLaren is több mint 1 évig próbálta győzködte, hogy menjen vissza hozzájuk.

khristiank
#4 khristiank 2016. február 17. 11:21  
qwerm:
hát tény, h mindkettő nagy versenyző (alo és vettel), de emberileg ég és pokol. alonsoval sehol nem tudtak még értelmesen együtt dolgozni. vettellel meg mindenhol.

hát azért én még emlékszem azokra a cikkekre ahol Alo a hátán vitte a ferrarit.. ami akkoriban kb így is volt... szerintem mindenki megunná 3év etetés után ugyanott topogni-t...

Hombre B
#3 Hombre B 2016. február 17. 10:40  
qwerm:
hát tény, h mindkettő nagy versenyző (alo és vettel), de emberileg ég és pokol. alonsoval sehol nem tudtak még értelmesen együtt dolgozni. vettellel meg mindenhol.

Azért Alonso első pár Ferrari-s éve hasonlóan jó volt és jól együtt tudott dolgozni a csapattal (és fordítva), a viszony ’13 közepén romlott meg.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”