Amiért Vettel nem kapott büntetést a boxutcai kettős előzésért

írta: M4Sport
2016. április 17. 15:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

A verseny egyik legrafináltabb megmozdulásának tűnt, valójában csak a határozott szabályismeretről tanúskodott – így előzhetett Sebastian Vettel két ellenfelet is a boxutcában!

Szabályos volt ez egyáltalán? – tehettük fel a kérdést, miután Sebastian Vettel a Kínai Nagydíj 5. körében pályára küldött biztonsági autó érkezését kihasználva a boxutca felé vette az irányt, majd annak bejáratánál egyszerre két ellenfelét, Carlos Sainzt és Nico Hülkenberget is megelőzte a fűre is ráhajtva. Miután az FIA nem is vizsgálta az esetet, egyértelmű, hogy a német nem vétett a szabályok ellen, csupán rafinált és felkészült volt.

„Szabad ott előzni. Nem tudom, mi történt a Force Indiával, azt sem tudom, ki volt az. Nagyon lassú volt, a Toro Rosso pedig úgy döntött, besorol mögé, ezért én félig a fűre hajtottam, és mindkettőjüket átugrottam. Orrkúpot kellett cserélnünk, ezért utóbb újra elveszítettem ezeket a helyezéseket, de a boxutca bejáratánál engedélyezett a versenyzés. Úgy tűnik, én voltam az egyetlen, aki emlékezett erre, és ez jó is volt így” – magyarázta Vettel a futamot követő sajtótájékoztatón.

Tény, amíg a biztonsági autó a pályán van, tilos az előzés, ám a sportszabályzat 39.8-as pontja a kivételes eseteket is sorra veszi. Ezek között pedig ott szerepel, hogy „a boxutca bejáratánál, a boxutcában és a boxutca kijáratánál a versenyző megelőzheti a másik autót, ha az is e három terület egyikén halad.”

Vettel úgy tűnik, alaposan felkészült a szabályokból, helyzetét azonban tovább könnyítette, hogy mindeközben Nico Hülkenberg valójában indokolatlanul lassú volt, ami miatt később az FIA egy öt másodperces büntetést, valamint két büntetőpontot is adott neki.

A kevesebb rutinnal rendelkező Carlos Sainz úgy látta, nem volt túl szerencsés a két német manővere. „Talán megszokott ez, de igazán veszélyes is. A boxutcában nyolcvannal mész – ez talán lassúnak tűnik, de amikor hirtelen blokkolja a kerekét, bele is rohanhatsz a másikba, és akkor máris két autó áll keresztben a boxutcában. Furcsa helyzet volt. A füvön akartam előzni, de jött Seb, ezért inkább úgy döntöttem, nem bonyolódok bele. A boxutcának biztonságosnak kellene lennie, nem itt kéne versenyezni, mert az káoszhoz vezet” – panaszkodott.

A Force India sportigazgatója, Otmar Szafnauer kiemelte, Hülkenberg csak szeretett volna időt hagyni csapatának, amely egyszerre hívta ki őt, és az előtte haladó Sergio Pérezt. „Csak óvatos akart lenni, mer tudta, hogy semmiképp sem lehet normális kerékcseréje. Úgy vélte, ha kicsit lassít, talán elkerülheti az esetleges veszélyt, mert semmi sem a megszokottak szerint ment” – védte meg a németet.

És valóban nem ment minden a megszokott módon. A Force India mindeközben maga is hibázott: veszélyesen engedte ki Pérezt, amit ugyancsak Sainz bánt. „Majdnem nekimentem, és Fernando (Alonso) is majdnem belém jött” – kommentált a spanyol.

Az indiaiakat utóbb 5000 eurós bírsággal sújtották.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cyberpunk999
#7 cyberpunk999 2016. április 17. 23:00  

Már csak amiatt is megelőzhette volna, mert indokolatlanul lassan haladt, ezt ugyanis szintén engedélyezi a szabályzat. Szóval ilyen esetben még kint a pályán is elmehetett volna mellette.

nem is értem, hogy hogy gondolta, hogy ilyen szituációban majd begurul a boxba szépen lassan...
Ekkora baromságot ritkán látni az f1-ben.

rena76
#6 rena76 2016. április 17. 21:35  

Hat Vettel tisztában van a szabályokkal, nem úgy Hulkenberg. Mivel az a szabály ami alapján a buntit kapta 2005 óta él. Igaz nem túl gyakran kap ilyeneket büntetést egy versenyző. Niconak kívül talán csak Fisico kapott a 2005-os szinten Kínai futamon. Igaz öt athajtasossal "jutalmazták".

Agressor
#5 Agressor 2016. április 17. 20:00  

Szerintem fasza volt!! Jó volt Seb!

continental
#4 continental 2016. április 17. 18:10  

Szép manőver volt!
Külön öröm h pofára estek akik büntiért sápitoztak. :D

F1890
#3 F1890 2016. április 17. 16:37  

ez zseniális volt :D nálam az év jelenete eddig

ann23
#2 ann23 2016. április 17. 16:01  

Az Button volt, aki majdnem belement Sainzba, mert Hülkenberg (biztos ami biztos :D) nyomott még egy satuféket a boxutca közepén is, mikor meglátta, h Perez még nem végzett, szóval ezt eléggé elbénázta...

https://www.youtube.com/watch?v=rggt686Ytaw

HappyBobby
#1 HappyBobby 2016. április 17. 15:49  

Le a kalappal, okos húzás volt. Kétlem, hogy Vettelen kívül bárki is emlékezett volna erre.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”