Amikor Alonso örül egy „csalódást keltő” eredménynek

írta: M4Sport
2016. április 16. 14:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fernando Alonso „rendkívül csalódott”, amiért az időmérő megszakítása megfosztotta a Q3-ba jutás lehetőségétől, noha úgy érezte, autója ezúttal elég jó volt a továbbjutáshoz. A történtek csapattársát is frusztrálják, igaz, szerinte a szabad gumiválasztás azért nyújt némi vigaszt.

A McLaren a 2014-es Abu-dzabi Nagydíj óta nem volt ott az időmérő utolsó szakaszában, Kínában viszont a csapatnak lehetősége nyílt arra, hogy megszakítsa rossz sorozatát. A versenyzők a Q2 utolsó perceiben a 12. és a 13. helyen álltak, de még javíthattak volna, hiszen csak az utolsó körre tették fel az új szuperlágy abroncsokat. Azt viszont sosem tudjuk már meg, ott lehettek volna-e a Q3-ban, az edzést ugyanis megszakították, miután leesett Nico Hülkenberg autójának bal első kereke.

Mivel csupán egy perc és tizenhét másodperc maradt az edzésrészből (ennyi idő alatt pedig egy felvezető kört sem lehet teljesíteni Kínában) az FIA már nem indította újra az órát, vagyis az incidens előtti eredmény döntött a Q3-ba jutásról. Alonso már a csapatrádión hangot adott csalódottságának, de a leintés után is frusztráltan nyilatkozott, úgy érzi ugyanis, a McLaren most ott lehetett volna az utolsó szakaszban. „Rendívül frusztráló, hogy nem futhattunk mért kört. Egy próbálkozásunk volt korábban, a másodikat viszont meg kellett szakítani” – kezdte.

„A Q2 elején használt gumival mentünk, hogy megnézzük, mire lehet képes az autó az új szetten, szóval nem adtam még bele mindent. Ennek ellenére ott voltunk a 12. helyen, szóval szerintem mindkét McLaren kényelmesen bekerült volna az utolsó szakaszba. Szóval, mint mondtam, a helyzet roppant frusztráló, főleg azok számára, akik – mint mi – lemaradtak a Q3-ról. De, így mennek a dolgok. Legközelebb élnünk kell a lehetőségekkel” – folytatta.

Fernando AlonsoBár furcsán hangzik, Alonso valamilyen szinten örül, hogy amiatt „kell” bosszankodnia, hogy lemaradt a Q3-ról, hiszen ez is jól mutatja, a McLaren-Honda komoly előrelépést tett tavaly óta. „Frusztráló, hiszen a Q2 előtt a motorból sem hoztuk ki a maximumot, mert mindent erre akartunk feltenni. Kár érte. Viszont, ez jó érzés. Az autó javul, és eljutottunk oda, hogy a Q1-es kiesés helyett csalódottak vagyunk, mert nem jutottunk be az utolsó szakaszba. Azért ez így egész jó érzés” – magyarázta a spanyol, akit egészségi állapotáról is faggatták. „Jól éreztem magam, voltak kisebb fájdalmaim az autóban, de nincs gond. Ma már nem vettem be semmilyen fájdalomcsillapítót, mert jól akartam érezni magam az autóban” – jelezte.

A Q2 végén történtekről természetesen a csapattárs, Jenson Button is csalódottan nyilatkozott. „A Q2 elején használt gumikkal mentünk, ami természetes ebben az időmérős szisztémában. A végén akartuk felrakni az újakat. Azt hiszem, ez az időmérő elég sok versenyző számára csalódást keltő volt, hiszen többen készültek az utolsó percekben gyors kört futni. A McLaren már 2014 óta nem járt a Q3-ban, szóval be akartunk kerülni” – mondta.

De, ami történt, megtörtént! Nyilatkozata második felében már Button is optimistábbnak tűnt, sőt azt is elmondta, bár bosszantó a kiesés, és főleg az, ahogyan elszalasztották a kínálkozó lehetőséget, azért ennek a helyzetnek is vannak pozitívumai. „A 12. és a 13. helyről (Hülkenberg hátrasorolása után a 11. és a 12. – a szerk.) rajtolunk, tehát szabadon választhatunk gumit, ami azért annyira nem rossz a futam szempontjából. A pályán lehet nyerni néhány pozíciót. A hátsó egyenesben sok előzés lehet, ami mindenképpen jó. A gumik viszont még okozhatnak meglepetéseket.”

Bár a McLaren versenytempója eddig nem tűnt túlságosan acélosnak, Alonso is abban bízik, nyerhetnek néhány pozíciót és a pontszerzők között érhetnek célba. „Ha minden rendben lesz a megbízhatósággal, akkor ott lehetünk. Persze vannak mögöttünk gyors autók – mint például Lewis Hamilton Mercedese – szóval óvatosnak kell lennünk. De ha minden jól megy, pontot szerezhetünk. Hogy mi lehet a maximum, azt nem tudom. Tegnap nem voltunk teljesen elégedettek a versenytempóval. Nem voltunk szupergyorsak, szóval változtattunk az autón. Meglátjuk, mire lesz ez elég holnap. Ha jók vagyunk, a vártnál több pontot is gyűjthetünk” – zárta gondolatát.

Jenson Button

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Dobi83
#3 Dobi83 2016. április 16. 20:28  

Jó lenne ha màr leszàllna a csapat a szopórollerről... Hihetetlen, hogy nem tud kijönni a lépés.

albutr
#2 albutr 2016. április 16. 16:00  

holnap lehet javítani.

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. április 16. 14:35  

Sima Q3 lett volna mindkét McHonda .... Ezt is sikerüült elbaszni főleg hogy feleslegesen jöttek ki q1 ben egy második körre... Lassan összeáll a csapat de a vezetés továbbra is kuka. Nem is emlékszem olyan futamra amióta itt Alonso hogy nem hibazta ka szerelök az egyik kerékcserénél..

Hiba hiba hátán most még lehet a Motorra fogni ,de azért a mclarennél van gond bőven..

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához