Amikor megáll az idő – ilyen a nyári szünet

írta: M4Sport
2016. augusztus 08. 15:36
FOTÓ: ©Mercedes

Mi történik a Forma–1-es csapatok főhadiszállásain a nyári szünet alatt, és miért tartják egyre fontosabbnak az istállók ezt a kéthetes periódust? A Mercedes technikai igazgatója nemrég hosszabban beszélt a királykategória legcsendesebb időszakáról.

Ahogyan az elmúlt években már megszokhattuk, a Belga Nagydíj előtti időszak a pihenésről szól a királykategóriában, olyannyira, hogy az utóbbi időszakban két hétre kötelezően le kell állítani a gyárakban folyó munkát. Bár kezdetben voltak ellenzői az ötletnek, napjainkban a legtöbb csapatvezető az „egyik legjobb” újításnak tartja.

„Nemrég szóltam Nikinek (Lauda), ne hívjon fel a szünetben semmilyen technikai kérdéssel, mert jelenteni fogom az FIA-nak” – mondta nevetve a Mercedes technikai igazgatója a csapat YouTube-csatornájának, majd komolyra fordította a szót, és beszélt a leállás történelméről és arról, mi történik ilyenkor a csapatok háza táján. „A nyári leállást 2009-ben iktattuk be, először afféle szóbeli megegyezésként. Eredetileg a költségek csökkentése miatt fogadtuk el” – kezdte.

„A csapatok örültek, hiszen ez a leállás lehetőséget teremtett nekik, hogy egy kis szünetet tartsanak. Akkoriban már nagyon intenzív volt a fejlesztési munka, a szünettel viszont már nem volt annyira zsúfolt a program. Szerintem a csapattagok és az ő családjaik szempontjából ez volt a Forma–1 történetének egyik legjobb újítása. Az, hogy létrehoztuk ezt a kéthetes pihenőt” – magyarázta.

„Az autók itt lesznek a gyárban, akárcsak a kamionok és az összes felszerelés. Ahogyan a futamok közötti két hétben szokás. Úgy hagytuk el Németországot, mint az összes többi versenyhelyszínt. A verseny utáni hét olyan volt, mint a többi, és a Belga Nagydíj előtti hét is olyan lesz. A csapattagok pénteken hazamentek, és csak két héttel később, hétfőn térnek majd vissza. Ez alatt az idő alatt egyszerűen megáll az idő – és ez eléggé különleges” – fogalmazott.

Persze teljesen így sem néptelenednek el az F1-es főhadiszállások. „Néhány dolog azért ilyenkor is történik. Páran például visszajönnek, hogy karbantartsák a szélcsatornát, amire nem lenne alkalmuk akkor, amikor 100 százalékosan üzemel, de most lehetőség nyílik rá. Akárcsak az informatikai rendszerek felülvizsgálására. Csendes időszak lesz ez, de általában ilyenkor festik le az ajtókat, és javítják meg a sérült asztalokat, és így tovább” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”