Amikor Vettel és Webber között teljes az egyetértés

írta: M4Sport
2016. március 09. 09:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sebastian Vettelnek már elege van a spórolós versenyzésből, volt csapattársa, Mark Webber pedig úgy látja, ezen problémára a több másodperccel gyorsabb autók sem feltétlenül kínálnak megoldást.

Még el sem kezdődött a 2016-os bajnokság, máris újra forog a 2014 óta agyonhallgatott lemez: a versenyzők az autók tempója és a versenyzés módjának megváltozása miatt panaszkodnak. Sebastian Vettel a német Sport Bild szezonelőzetes füzetében vezette fel nem túl attraktívan az új idényt: kijelentette, továbbra sem tud kibékülni az új szabályrendszer érkezése óta jellemző spórolós, „vitorlázós” versenyzéssel. „Sajnos manapság többet kell spórolnunk az üzemanyaggal, mint amennyi gázt adhatunk. Én sportoló vagyok, véleményem szerint a Forma–1-nek arról kellene szólnia, hogy ki képes a leghamarabb körbevinni az autóját a pályán, nem pedig arról, hogy ki spórol legjobban a benzinnel” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok.

Nem a legjobb reklám a Forma–1 és annak új technológiája számára, ha a mezőny legsikeresebb tagja nyilatkozik így. Sokan éppen az új motorformulát, a hibrid erőforrásokat „okolják” a kialakult helyzetért – s Vettel továbbra sem titkolja, jobban szerette a nagyobb, hagyományos motorokat. „Ha választhatok, én az utakon nem hibridmotorral közlekedek, mint a Forma–1-ben, inkább a belső égésű motorra voksolok. Az sokkal szebb, és ha még jól is hangzik, különösen nekem való” – jelentette ki, fittyet hányva az F1 autógyártással való kapcsolatának szempontjára, melyet a gyártók folyton hangoztatnak.

A Ferrari versenyzője azt ugyanakkor elismeri, az új technológia és a benzinspórolás ellenére sem nevezhető könnyűnek egy mai Forma–1-es versenyző feladata – csak megváltozott. „A kanyarok előtt le kell venned a lábad a gázról, hagynod kell gurulni az autót, aztán meg kell találnod a fékezési pontot. Ez sem könnyű, csak éppen nem annyira szórakoztató, mint a legvégső pillanatig a gázon állni.”

Sebastian Vettel

Webber: Nem gyorsulni kell, hanem pengeélen táncolni

Mivel sok hasonló kritika érte az elmúlt évben a Forma–1-et, a sportág irányítói is érzik, tenniük kell valamit. 2017-ben a helyzet javítása érdekében próbálják gyorsítani az autókat az új aerodinamika, valamint a szélesebb gumik segítségével. Vettel volt csapattársa, Mark Webber viszont arra figyelmeztetett, hogy a sebesség sem minden: a gyorsabb autók csak akkor tesznek hozzá a versenyzés minőségi javulásához, ha azokkal – szemben a mostani gyakorlattal – végig maximális tempóval lehet menni. Azaz Webber szerint nem a sebesség növelésére, sokkal inkább a spórolás megszüntetésére kellene összpontosítani.

„Fontos odafigyelni a tömegre. Ahol most én versenyezem (a WEC-sorozat – a szerk.), ott például hasonló tömegű autókkal mindvégig teljes gázzal nyomhatjuk egész napon át – valójában harminchat órán keresztül mehetsz versenytempóban. A Forma–1-nek is el kell jutnia ide vasárnaponként, nem elég, ha csak az időmérőkön beszélünk négy-öt másodperces javulásról körönként. Rendben, ez nagyszerű, de ezeknek a srácoknak a határon kellene lenniük” – fogalmazott az ausztrál egy keddi sajtóeseményen, melyen bejelentették, ő is a szakértői stáb tagja lesz a közvetítési jogokat a BBC-től megöröklő Channel 4 csatornán. „Ott vannak az alpesi síelők, de vehetünk más sportágakat is: ők mindig a határokat feszegetik. Hogyan fordulhatna az elő, hogy egy sportoló nem teljesít a határon? Ez visszalépés. Meg kell oldanunk ezt a problémát, és erre ők nagyon is képesek.”

Mark Webber

Alonso és Vettel frusztrációjának oka

A közelmúltban több versenyző is panaszkodott a Forma–1 jelenlegi helyzetére – Fernando Alonso például szintén arról beszélt, túl lassúak a mai autók, és a 2017-es szabályváltozásoktól teszi függővé, lesz-e még kedve szerződése lejárta után is folytatni F1-es pályafutását.

Webber úgy látja, a teszteken tapasztalt gumihelyzet nagyon is megalapozta barátja ezen véleményét – s egyúttal az általa említett probléma gyökerére is rávilágít. „A versenyzők nagyon is a valóságról beszélnek, nem csak úgy kitalálják a véleményüket. Különösen azok a versenyzők, akik helyzetüknél fogva megtehetik – szerintem fontos, hogy ők megszólaljanak. Barcelona télen borzalmas helyszín a Pirelli számára, mert nagyon kopnak a gumik. Ez olyan egy versenyző számára, mintha Roger Federernek egyre vizesebb és vizesebb labdával kellene teniszeznie.”

„A versenyzők mindig arra készülnek, hogy a legjobbat nyújtsák a penge élén táncolva, ám az idő nagy részében erre nincs lehetőségük, mert arra törekszenek, hogy 80-90%-on működjön minden, és ha följebb akarsz menni, nem tudsz. Megfordultak az arányok, és ez teszi frusztrálttá az olyan versenyzőket, mint Fernando, aki szerint az autók nem elég gyorsak jelenleg” – vélekedett a Red Bull korábbi versenyzője.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#2 f1 the best 2016. március 09. 20:28  

Egyetértek a spórolást minimalizálni kell. A legegyszerűbb megoldás az össz üzemanyag növelése és/vagy a tankolás visszahozása. Ettől ezek a PU-k ugyanolyan hatékonyak, sőt akár még hatékonyabbak is lennének. Emellett a tartósabb, szélesebb és jobb tapadású gumik és a súly csökkentése segíthet.

fagyi
#1 fagyi 2016. március 09. 13:55  

Én tökéletesen tudok azonosulni azzal amit pedzegetnek.

+1