Amin a Ferrari még mindig javítani akar

írta: M4Sport
2016. június 29. 10:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Igaz, hogy az előző hetekben javult a Ferrari időmérős tempója, ezt a lendületet azonban át kell menteni a következő versenyekre, hiszen a csapatnak további előrelépésekre van szüksége – jelentette ki a vörösök vezető mérnöke, Jock Clear.

A szezon során többször előfordult, hogy a harmadik szabadedzésen remekül teljesítő Ferrari „eltűnt” az időmérő utolsó szakaszában. A monacói futam után például Sebastian Vettel is szóvá tette, hogy vetélytársaihoz képest szinte semmit sem javított a Q3-ban, majd jelezte, csapatának sürgősen meg kell oldania a szóban forgó problémát, ez ugyanis a vasárnapi teljesítményre is rányomja bélyegét.

A vörösök természetesen reagáltak a felmerülő gondokra, sőt Bakuban és Azerbajdzsánban már biztatóbb időmérős formát mutattak, vezető mérnökök szerint azonban ez még mindig nem elég, az osztrák hétvégén tehát ismét az egykörös tempó javítása lesz a cél. „Újraaszfaltozták a pályát, és egyelőre nem tudjuk, mire számíthatunk az új felületen” – kezdte Clear. „Nem tudjuk, milyen hatással lesz mindez a gumiabroncsokra, a helyzet azonban minden csapat számára azonos” – tette hozzá.

„Talán másként viselkednek majd a gumik. Lehet, nehezebb lesz felmelegíteni őket, lehet, hamarabb elkopnak majd, de az is előfordulhat, hogy tovább bírják. Ezeket a kérdéseket csak pénteken tudjuk megválaszolni, amikor pályára lépünk. Ha ez megvolt, akkor meg kell találnunk azokat az apróságokat, melyekkel javulhatunk péntekről szombatra, hogy erősek legyünk az időmérőn. Az előző hétvégéken sikerült előrelépni, és folyamatosan javulni a kvalifikáción, és most ezt kell folytatnunk. Lehetőséget kell adnunk a pilótáknak, hogy a legjobb helyekért harcolhassanak” – magyarázta.

Ausztria persze teljesen más lesz, mint Montreal vagy Baku volt, a rövid versenypályán ugyanis sokkal kevesebb olyan terület van, melyen jelentős javulást lehet elérni a köridők tekintetében – hangsúlyozza a mérnök. „Kihívásokkal teli pálya ez; sokban különbözik Bakutól, de Montrealtól és Monacótól is. Mint mindig, most is új alkatrésekkel, fejlesztésekkel és beállításokkal készülünk a pálya nehézségéhez mérten. Az osztrák pálya eléggé egyszerű a maga öt igazi kanyarjával és az egyeneseivel. Valahol középen helyezkedik el az erőpályák és a nagy leszorítóerőt igénylők között.”

„Ez az egyik legrövidebb pálya, szóval minden apró részlet számít, ha egy kicsivel jobb köridőt akarsz elérni. Itt, ahol egy kör alig több, mint egy perc minden egyes század számít. Ezeket az apróságokat öt kanyarban kell megtalálnunk, szóval a pálya nagyon komoly kihívás elé állítja a mérnököket. Bakuban például tizenkilenc kanyar volt, ezekben pedig egy kicsivel könnyebb időt találni, mint öt kanyar esetében. Ez eléggé nehéz feladat, de élvezzük” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta