Amire a Renault-nak nagyon oda kell figyelnie

írta: M4Sport
2016. február 09. 17:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a jelenkori Forma-1 inkább az erőforrásokról szól, a Renault általános technikai igazgatója arra kéri a csapatot, fordítson kiemelt figyelmet az aerodinamikára, hiszen ez a terület is kulcsfontosságú, az alakulat pedig ezen a téren is lemaradásban van.

Bob Bell korábban is szép sikereket ért el a franciákkal, 2016-ban pedig – miután a Mercedes gyári alakulatánál és a Manornál is dolgozott – visszatér egykori munkaadójához. A csapat hivatalos bemutatóján kiderült, az elnökség fontos feladatokat szán neki: a folytatásban általános technikai igazgatóként ő fogja összehangolni a karosszérián dolgozó szakemberek (őket Nick Chester vezeti) és a motorért felelős mérnökök (ők Rémi Taffin kezei alatt dolgoznak) munkáját.

Miután hivatalosan is bejelentették visszatérését, a brit szakember leszögezte, első körben kiemelt figyelmet fordít a csapat méretének növelésére. „Ha le kellene egyszerűsítenem a dolgot, akkor azt mondanám, ez a játék még mindig a számokról szól” – idézte szavait az F1i. „Sok aerodinamikai szakembert veszítettünk, valamint sok tervezőt és sok olyan embert, aki a különböző folyamatokért felelt” – utalt a jogelőd, azaz a Lotus anyagi gondjaira, ami miatt a csapat az előző években több dolgozótól is megvált. „Nincs szükség varázslatra, csupán vissza kell térni a korábbi szintre!”

„Nem az a legfontosabb, mennyire okos valaki; ez az egész arról szól, hogy okosnak kell lenned, de a szükséges erőforrásokkal is rendelkezned kell. Mindkettőre szükséged van. Teljesen egyértelmű, milyen beruházásokra van szükségünk, legyen szó szakemberekről, felszerelésekről vagy berendezésekről. Nem túl forradalmi a dolog, és nyilvánvaló, mit kell tennünk. Türelmesnek kell lennünk, és meg kell értenünk, hogy ez nem egy olyan folyamat, amit egyetlen éjszaka alatt le lehet zavarni” – magyarázta, kiemelve, hogy a Renault új projektjének főként időre van szüksége.

„Fel kell építeni a csapatot, meg kell találni a legmegfelelőbb szakembereket és a legjobb hozzáállást, amivel megalapozhatjuk a Renault jövőjét. A gyár hosszú távra tervez a Forma-1-ben. Nem akarjuk akadályozni a saját csapatunkat azzal, hogy gyorsan hozunk néhány döntést, ahelyett hogy a legjobbakat akarnánk megszerezni. Szánunk egy kis időt arra, hogy felkutassuk a legjobb szakembereket és összeállítsuk a legjobb hátteret” – szögezte le Bell.

A tapasztalt szakember a csapat felduzzasztása mellett az aerodinamikai részleg újjászervezését is a legfontosabb teendők közé sorolja, hiába uralják ugyanis a királykategóriát a motorok, szerinte ezt a területet sem szabad lebecsülni. „Ha csak a technikai teljesítményt vesszük figyelembe, akkor egyértelmű, hogy újjá kell építenünk ezt az osztályt. Több aerodinamikai szakemberre van szükségünk, CFD-specialistákra, pályamérnökökre és tervezőkre. Nem szabad elfelejteni, hogy az aerodinamika még mindig rendkívül fontos! Ezen múlik, mennyire lesz ütőképes a karosszéria, és mi erre is komoly hangsúlyt szeretnénk fektetni” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.