Amit a Renault azonnal megváltoztatna

írta: M4Sport
2016. március 29. 17:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault eltörölné a Forma–1-ben érvényben lévő üzemanyaglimitet, a gyár sportrészlegének első embere szerint ugyanis az a megbízhatósági versenyek világába való, sőt a turbómotorok által közvetített pozitív üzenetet is elhomályosítja.

Még 2014-ben, a királykategória technikai szabályainak megreformálásakor vezették be azt az előírást, melynek értelmében egy versenyző maximum 100 kilogrammnyi üzemanyagot használhat el egy futam alatt, az áramlási sebességet pedig 100 kg/órában maximalizálták. Az előbbi regula módosításáról több alkalommal tárgyaltak már az illetékesek, a Renault pedig legutóbb egy radikális javaslattal állt elő: ők szívük szerint eltörölnék a limitet.

A sportrészleget vezető Cyril Abiteboul szerint ugyanis ez a korlátozás rossz üzenetet közvetít a királykategóriáról. „Támogatom azt, hogy a Forma–1 az Forma–1 maradjon” – mondta az Autosportnak. „Nem szabad elmennünk a megbízhatósági versenyek irányába. Az egyik legnagyobb veszély a Forma–1-re nézve, hogy megpróbáljuk vegyíteni a hosszútávú versenyzéssel. Az a szakág a hatékonyságról, a fenntarthatóságról szól, arról, hogy hosszabb távokat kell teljesíteni, az F1 lényegét viszont a rövid futamok jelentik, és az, hogy folyamatosan lehet támadni.”

A francia szakember szerint a limit eltörlése nem jelente egyet azzal, hogy a Forma–1-es csapatok hirtelen pazarolni kezdik az üzemanyagot, hiszen ők még akkor is igyekeztek takarékoskodni, amikor nem korlátozták a fogyasztást. „Őszintén mondom, még a V8-as korszakban is takarékoskodtunk. Ez is része volt a taktikázásnak, hiszen a versenytáv egészére optimalizálni akartuk a köridőket. Ez a magatartás mindig is része volt az F1-nek, szóval én kihúznám a szabálykönyvből” – magyarázta.

Abiteboul úgy érzi, az üzemanyaglimit eltörlése a Forma–1 megítélésének is jót tenne, a szurkolók ugyanis részben azért kritizálják a királykategóriát, mert 2014 óta a pilótáknak jobban oda kell figyelniük a fogyasztásra, azaz a gumi után már a benzinnel is „spórolniuk kell”. „El kellene tüntetni ezeket a negatív megjegyezéseket, hiszen az új technológia fantasztikus. Minden gyártó – különösen a Mercedes – dicséretet érdemel a motorok miatt. 20-30 százalékkal csökkentettük a fogyasztást, ami lenyűgöző. De ezt a nagyszerű üzenetet elhomályosítja a tény, miszerint az emberek azt hiszik, hogy a Forma–1 az üzemanyaggal való spórolásról szól; ez a limit miatt van!”

A Renault az áramlási sebességgel kapcsolatos előírásokat nem szeretné megváltoztatni, az üzemanyaglimit eltörléséért viszont ki fog állni. Szüksége is lesz rá, hiszen nem mindenki támogatja az ötletet. A Mercedes például más véleményen van, ezért nem is jutottak a felek dűlőre az új előírásokkal kapcsolatban. „Az áramlási sebesség korlátozása épp elég, nincs szükségünk a fogyasztás korlátozására. A nézeteltérés egyébként jól mutatja, hogy a gyárak nem uralják a sportot a szabályokkal. Mi csak elmondjuk, amit gondolunk. Én kifejtettem a véleményem, és Toto Wolff is ugyanezt tette. Ez teljesen egyértelmű. Ezután majd jön egy szavazás” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#5 Toti 2016. március 30. 10:31  

Lehet, hogy nagyobb lett a tank a Renault-ban.

grabowsky78
#4 grabowsky78 2016. március 30. 09:28  

Eltörlése biztosan nagyobb taktikázást engedne, de azért olyan lényegi különbség nem lenne! Fizikálisan sokkal több benzint nem tudnak magukkal vinni, és a több benzin nagyobb súlyt is jelent ami mondanom se kell sok mindenre van negatív hatással, de ha lehetne ezzel játszani az rontani nem rontana az összképen! Csak halkan jegyzem meg, egy újabb dolog ami a "versenyezni nagyon szerető" merci fölényét veszélyezteti természetesen ők nem szeretnék eltörölni!

Thibczy
#3 Thibczy 2016. március 30. 00:25  
f1 the best:
A versenyen a spórolást csökkenteni kell az egyértelmű. A köridők a versenyeken nagyon messze vannak az időmérős köröktől, ami óriási probléma. Jelenleg spórolnak a gumikkal, üzemanyaggal, motorokkal. Persze mindig is volt valamennyi spórolás de jelenleg túl sok a spórolás. Ha a versenyzőknek többet kell a határon autózniuk, akkor többet is fognak hibázni. A 100kg/verseny üzemanyagkorlátozást növelni kell esetleg eltörölni. Esetleg visszahozni a tankolást bár az inkább a pályán kívüli előzéseket segíti.

Picit segítene, de azért mikor egy motornak gyakorlatilag 6 teljes versenyhétvégét teljesítenie kell, akkor szerintem sokat nem oszt, nem szoroz. Vagy amikor a Pirelli gumik normális tempóban 5 kör után kipurcannának.

cybergyerek
#2 cybergyerek 2016. március 29. 21:46  
f1 the best:
A versenyen a spórolást csökkenteni kell az egyértelmű. A köridők a versenyeken nagyon messze vannak az időmérős köröktől, ami óriási probléma. Jelenleg spórolnak a gumikkal, üzemanyaggal, motorokkal. Persze mindig is volt valamennyi spórolás de jelenleg túl sok a spórolás. Ha a versenyzőknek többet kell a határon autózniuk, akkor többet is fognak hibázni. A 100kg/verseny üzemanyagkorlátozást növelni kell esetleg eltörölni. Esetleg visszahozni a tankolást bár az inkább a pályán kívüli előzéseket segíti.

ha spórolnak, ha nem, a teli tankolt autókkal amúgy is lassabbak jó néhány másodperccel. egyébként sem értem, hogy mért lenne óriási probléma hogy elmaradnak az időmérős köröktől. az időmérő és verseny két külön "műfaj", csak ennyit kell letisztázni fejben. külön kell kezelni a kettőt és kész.

f1 the best
#1 f1 the best 2016. március 29. 20:14  

A versenyen a spórolást csökkenteni kell az egyértelmű. A köridők a versenyeken nagyon messze vannak az időmérős köröktől, ami óriási probléma. Jelenleg spórolnak a gumikkal, üzemanyaggal, motorokkal. Persze mindig is volt valamennyi spórolás de jelenleg túl sok a spórolás. Ha a versenyzőknek többet kell a határon autózniuk, akkor többet is fognak hibázni.
A 100kg/verseny üzemanyagkorlátozást növelni kell esetleg eltörölni. Esetleg visszahozni a tankolást bár az inkább a pályán kívüli előzéseket segíti.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál