Amit az F1, az „időmérőügyből” tanult

írta: M4Sport
2016. április 11. 15:47
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a sportág hírnevének nem tett jó az új időmérő körüli huzavona, a Williams helyettes csapatvezetője szerint a Forma–1 tanult a történtekből, az illetékesek ugyanis ezután körültekintőbbek lesznek egy-egy új szabály bevezetésekor.

A kieséses időmérő azonnal a kritikák középpontjába került, a csapatok pedig már az első bevetés után kérvényezték a 2015-ös rendszerre való visszatérést, ám a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a Forma–1 Menedzsment (FOM) inkább az eredeti elképzelésen akart csiszolni. Hosszas politikai csatározások után végül ők is beadták derekukat, vagyis engedve a részvevők és a közvélemény nyomásának áldásukat adták a korábbi szisztéma visszatérésére.

Ez a huzavona csak ártott a kategória egyébként is megtépázott hírnevének, Claire Williams azonban úgy érzi, a Forma–1 ebből az esetből is tanult valamit, és remélhetőleg a folytatásban nem követ el hasonló hibákat. „Megtanultuk, hogy sokkal több időre van szükség, mielőtt valóra váltjuk ezeket az elképzeléseket” – nyilatkozta a Motorsportnak. „Nem akarjuk, hogy az ehhez hasonló viták a nyilvánosság előtt menjenek végbe. Ezeknek a dolgoknak zárt ajtók mögött kell történniük” – utal a folyamatos egyeztetésekre, melyekről a szaksajtó rendre tudósít.

Elmondása szerint a többi csapathoz hasonlóan a Williams is megkönnyebbült, amikor elfogadták a 2015-ös rendszer visszatérését, hiszen az F1 ezzel megszabadult a kritikák egy részéről, 2017 előtt pedig így sokkal több idő jut az új javaslatok átgondolására. A legfrissebb hírek szerint egyébként 2017-tel kapcsolatban már nem az időmérő, hanem a versenyhétvége átalakítása a téma. „Vetnünk kell egy pillantást a hétvégékre; arra miért látogatnak kevesebben a helyszínre, és miért csökken a televíziós nézettség. Jobban oda kell figyelni arra, mit ad a sport a pályán, és a pályán kívül, hogy megtartsuk a közönséget és új generációkat nyerjünk meg magunknak” – zárta gondolatát.

Claire Williams„Ha szombati futamot akarnak, előbb próbálják ki!”

A FOM első embere, Bernie Ecclestone néhány nappal ezelőtt már elő is állt a legújabb elképzeléssel: ennek értelmében egy szombati verseny váltaná fel az időmérőt. Ezt elsősorban azért akarják bevezetni, mert a futamok szervezői egyre gyakrabban panaszkodnak arra, hogy a szombati napok „eseménytelenül” telnek (ezért szerették volna kiszámíthatatlanabbá tenni a kvalifikációt is). Az elképzelés már most megosztotta a közvéleményt: vannak, akik adnának egy esélyt az újításnak, míg mások hallani sem akarnak róla, mondván az F1-nek meg kell tartania az egyfutamos szisztémát.

A Sky Sports kommentátora, David Croft az aranyközepet keresné, hiszen mindkét oldalnak igazat tud adni. Úgy érzi, nem szabad hagyni, hogy a tradíciók útjába álljanak az újításoknak, a vasárnapi futamokat azonban szerinte is változatlanul kellene hagyni; persze ez nem jelent egyet azzal, hogy szombatonként próbálkozzanak „valami mással”, például kvalifikációs versenyekkel. Viszont ezeket mindenképpen ki kellene próbálni, az új időmérő kudarca ugyanis megmutatta, hogy nem lehet ilyen komoly változtatást tesztelés nélkül bevezetni. „Nem vagyok vevő arra, hogy valamit próba nélkül foglalnak szabályba. Így voltam ezzel az időmérő esetében is” – kezdte.

„Két tesztet is tartanak a szezon közben, és ha szükséges Abu-Dzabi után is lebonyolíthatnak egyet. Mi lenne, ha kipróbálnák a sprintfutamot egy ilyen gyakorlás alkalmával? Meghívhatják a médiát, hogy azonnal véleményt alkossanak, és a szurkolókat is beengedhetnék a pályára. Az sem fontos, hogy az állandó versenyzőkkel próbálják ki, de próbálják ki” – hangsúlyozta, majd arra is figyelmeztette a sport vezetőit, ne változtassanak csak a változtatási kényszer miatt. „Sokat dolgoznak azon, hogy 2017-ben minden jobb legyen. De ha a futamok a folytatásban is olyan jók lesznek, mint eddig, akkor fel kell tenni a kérdést, miért akarnak változtatni? Nem siettethetjük a dolgokat. Luca di Montezemolo 2014-ben kijelentette, hogy a pilóták csak taxiznak, aztán jött a bahreini futam, ami az egyik legjobb volt, amit valaha közvetítettem. Keressük a negatívumokat, és nem vesszük észre a jó dolgokat. Ne változtassunk csak a változás kedvéért!” – zárta gondolatát.

időmérő, Bahrein

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához