Arrivabene és a Ferrari hibái: Egy tankot kell vadászrepülővé alakítanunk!

írta: M4Sport
2016. május 01. 08:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Mikor jön a következő hiba? – teszik fel sokan a kérdést a 2016-ban egyelőre sok technikai problémával küzdő Ferrari kapcsán. Csapatfőnökük bizonyos szempontból nem is bánja, hogy ennyire nehézkesen indult az évük…

Péntek után szombaton is bőven volt dolguk a Ferrari szerelőinek Szocsiban. Azt követően, hogy az első napon ki kellett cserélniük Sebastian Vettel Kínában megsérült váltóját, valamint meg kellett találniuk a német délutáni leállásának okát, az időmérő napján mindkét autót szét kellett szerelniük.

A négyszeres világbajnok egy új elemet kapott (az idei másodikat), miután a második szabadedzésen egy, az energiatárolót az MGU-H-val összekötő kábel zárlatos lett. Nem sokkal a harmadik szabadedzés után pedig csapattársa gépét is magasba emelték, hogy kicseréljék az ERS-kábelek szigetelését. Bár végül a finn időmérős szereplése nem került veszélybe, szerelőik még percekkel a rajt előtt is lázasan dolgoztak.

Péntek óta szerencséjükre ez volt a legnagyobb problémájuk Szocsiban. Ám az ausztráliai és bahreini kiesések, a visszatérő műszaki hibák után nem meglepő, hogy Maurizio Arrivabene csapatfőnök továbbra is a megbízhatósággal kapcsolatos kérdésekkel kénytelen szembesülni a leggyakrabban.

Ő azonban továbbra is higgadtságot sugall. „Hogy a mi autónk menne tönkre a legtöbbször? Nekünk most egy tankot kell vadászrepülővé alakítanunk, és az sokkal bonyolultabb technológia” – élt hasonlattal a Gazzetta dello Sportnak adott interjúban. „Ha egy modern hajtóegységet fejlesztesz, muszáj a motor körüli minden részegységet is a legújabb szintre hoznod: a hibridrészt és az elektronikát is. Ez nyilvánvalóan kockázattal jár. De ha túl akarod szárnyalni a legjobbat, akkor muszáj kockázatot vállalnod. Ilyenkor fontos, hogy jól becsüld fel a kockázatot. Én jobban örülök annak, ha most vannak gondjaink, mint ha a szezon közepén vagy végén lennének. Akkor már éleződik a bajnoki küzdelem.”

Persze nem mindenki veszi biztosra, hogy csapatának addigra valós esélye marad a végső győzelemre, miként arra sincs garancia, hogy a Ferrari év közepére túljut a nehéz időszakon. Arrivabene szerint az év elején vállalt agresszív szemléletmód elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszabb távon közelebb kerüljenek a Mercedeshez. „Ha támadó álláspontra helyezkedsz, a középtávú célokat kell szem előtt tartanod. Még mindig nem vagyunk késésben, hiszen kettővel több futamunk van idén, mint tavaly. Eddig minden versenyen a dobogóra állhattunk, szóval sínen vagyunk.”

Arrivabene amiatt sem aggódik túlzottan, hogy Vettel a negyedik hétvégéjén már a harmadik idei motorját „fogyasztja”, s jó eséllyel az év második felében egy büntetést érő hatodikat is be kell majd vetniük. „Itt sok múlik azon is, hogyan forgatjuk a rendszerben lévő erőforrásainkat” – utalt arra, hogy a német Kínában használt második erőforrása várhatóan még többször is visszakerül majd a Ferrariba.

Ami az év hátralévő részét illeti, ugyanakkor nemcsak Arrivabenéék, de egyes riválisok is komoly előrelépést remélnek. Például a Red Bull, amely két hete Kínában már megnehezítette a dolgukat. Az osztrákoknak meggyőződésük, hogy a Renault Kanada táján érkező új motorjával valós kihívói lesznek a Ferrarinak. „Én emiatt nem aggódom” – mondta Arrivabene. „Épp ellenkezőleg: a Forma–1-nek csak jót tesz, ha nagyobb a versengés. Ha félnénk a Red Bulltól, nem mentünk volna bele olyan apró kockázatokba, mint most itt, a továbbfejlesztett motorunkkal.”

A szakembert végezetül versenyzőiről is kérdezték, és főként arról, mit szól hozzá, hogy az előző évben csak hosszas várakozás után új szerződést kapó Kimi Räikkönen idén közelebb került Sebastian Vettelhez. „Nem gondolnám, hogy Seb lassult volna a múlt évhez képest. De ez is csak azt mutatja, hogy két remek versenyzőnk van. A mi érdekünk, hogy a csapattársak legyenek az első számú riválisok. És ilyenkor áll: győzzön a jobb” – fogalmazott az olasz.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”