Arrivabene: Levettük a terhet Kimi válláról

írta: M4Sport
2016. július 08. 19:35
FOTÓ: ©Ferrari

Nem véletlenül jelentette be a megszokottnál korábban jövő évi versenyzőpárosát a Ferrari. Maurizio Arrivabene megindokolta, miért hosszabbítottak Kimi Räikkönennel.

Nemrég még a csapatfőnök is azt jósolta, hetek-hónapok múlva kerítenek majd sort a versenyzőkérdésük tisztázására. Ehhez képest a Ferrari pénteken gondolt egyet, és hivatalosan megerősítette: Kimi Räikkönen 2017-ben is náluk folytatja.

Döntésük nem volt meglepetés, az olaszok már jó ideje hangoztatták, elégedettek a finn eddigi teljesítményével, Bakuban ráadásul nem győzték méltatni őt annak kapcsán, hogy engedelmesen félreállt a más taktikán lévő Sebastian Vettel elől is. A bejelentés már annál meglepőbb volt, s mind kiderült, valójában csak csütörtök este született meg a végleges döntés – azaz amikor Räikkönen a csütörtöki sajtótájékoztatójukon arról beszélt, még nem tudja, mi lesz a sorsa, még valóban nem tudhatta biztosan.

Maurizio Arrivabene csapatfőnök a pénteki FIA-sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, föl sem vetődött bennünk, hogy más versenyzők után nézzenek, a választás egyértelmű volt számukra, a bejelentést pedig a finn és saját érdekük miatt hozták előre. „Két jó versenyzőnk van, nem ez jelenti a problémát számunkra. Ezzel most lekerült a nyomás Kimi válláról. Az elmúlt két-három versenyen akárhányszor beült a sajtótájékoztatóra, Kimit mindig a szerződéséről kérdezték. Tudom, hogy a beceneve Jégember, de ettől még ő is ember, és szerintem érezte a nyomást magán. A döntést tegnap erősítette meg telefonon az elnökünk” – fogalmazott az olasz. „Nagyon büszkék és elégedettek vagyunk Kimi év eleje óta nyújtott eddigi minkájával. Azt kértük tőle, hogy legyen elhivatott, és akkor jövőre is maradhat.”

Arrivabene szerint a csapatnak is jót tesz a bejelentés utáni nyugalom. „Általában Monzában adunk ki erről egy közleményt, de mi egy új csapat vagyunk, változtattunk a hagyományokon, és azért most jelentettük be ezt, hogy teljes mértékben a munkánkra figyelhessünk, az autó fejlesztésére, ne pedig a versenyzők szerződésére. A csapat érdekeit néztük, és úgy ítéltük meg, hogy nem a versenyzőkérdéssel, hanem a fejlesztésekkel kell foglalkoznunk. Jó hangulatra van szükség a csapatnál, és ezekkel a versenyzőkkel megtarthatjuk a jó hangulatot. Ez a csapat még mindig viszonylag új, nem szeretnénk megbontani az egyensúlyt.”

Sebastian Vettel szerint ettől nem is kell tartani. Nem titkolta, ő is örül a közös folytatásnak. „Fogalmazzunk úgy, hogy ő a legkevésbé bonyolult csapatársam. Jól kijöttem eddig a csapattársaimmal, de időnként voltak nehézségeim. Kimivel viszont nincs szó politikáról. Ez jó. Mindenki csöndben marad, el tudjuk nyomni az egónkat, és ez a csapat szempontjából is jó. Nem véletlenül lett világbajnok. Ha a McLaren jobb autókat ad neki az első években, többszörös világbajnok lenne. Szerintem ő az egyik legtehetségesebb versenyző a rajtrácson, efelől semmi kétségem” – dicsérte csapattársát.

Räikkönen eközben jelezte, cseppet sem bánja, hogy lezárultak a jövőjével kapcsolatos találgatások. „Jó, hogy ennek vége van most, hiszen minden erőnket a versenyzésre fordíthatjuk, és nem kell folyton ugyanazokat a kérdéseket megválaszolni. Ez sokat segít, ráadásul azt is megmutatja, hogy a csapat hisz bennem.”

Oszd meg!





1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

andrea1
#1 andrea1 2016. július 08. 21:06  

Durva, hogy ez csak tegnap lett eldöntve. Kimi meg elhiszem hogy nem fogja hiányolni a sajtó kérdezősködéseit. Ha MA a csapat részéről azt mondta megérdemli Kimi a szerződést, elégedettek vele akkor azt remélhetőleg mindenki rossz szájíz nélkül lenyeli vagy megpróbálja. Abban igaza van MA-nak, hogy nem az elsődleges kérdés a pilótafelállás, a csapat érdeke ez és Kimi felé is baromi korrekt intézkedés, tisztelve őt azzal, mint utolsó bajnokukat (ezt is indokként mondta) hogy leveszik a média nyomását.

Jó hír hogy a nyáron nem ez lesz a fő téma :D

Utoljára módosítva: 2016. július 08. 21:07

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat