Arrivabene: Rossz döntést hoztunk

írta: M4Sport
2016. június 13. 00:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hibázott a Ferrari a kétkiállásos stratégiával – ismerte el az istálló főnöke, Maurizio Arrivabene. Versenyzője azonban nem hibáztatta a csapatot.

A Ferrarit idén már több alkalommal is bírálták megkérdőjelezhető stratégiai húzások miatt – Kanadában most saját csapatfőnökük ismerte el, hibáztak azzal, hogy a rajtnál élre álló Sebastian Vettelt már a 10. kör végén kerékcserére hívták, s ezzel a két kiállás mellett határozták el magukat.

„Túlbecsültük a gumik kopását, ezért hívtuk be őt. És ez egy rossz döntés volt” – ismerte el Maurizio Arrivabene a Sky Sportsnak. Amikor azonban fölvetették neki, csapata idén már a sokadik alkalommal szánja rá magát kétes értékű lépésre, hárított. „Ugyan! Ne fújjuk fel ezt nagyobbra, mint amekkora! Ma hibáztunk, ez igaz, de mindenki hibázik bizonyos versenyeken. A legnagyobb baj az, amikor ezzel veszítesz.”

Vettel eközben a futam után megvédte csapatát, s hangsúlyozta: a verseny azon szakaszában ez a lépés tűnt a megfelelő választásnak. Amikor arról kérdezték, úgy érezte-e, hogy a 36. körben megejtett második kiállása után frissebb gumiján elkaphatja Lewis Hamiltont, elmondta: „Igen, ez volt a terv. Elég korán elköteleztük magunkat a stratégia mellett, akkor még mi álltunk az élen. A második autóban Lewis ült, neki így megadatott a választási lehetőség, hogy újra kiáll-e vagy kint marad.”

„Korán eldöntöttük, és talán ez volt a helyes döntés a célba érés szempontjából. A pályán pozíciókat veszítettünk, és nem számítottunk arra, hogy Lewis lágy gumija ennyire jól bírja majd – és arra sem, hogy az ultralágy is az elején. Az is meglepett minket, milyen sokáig bírta a szuperlágy gumink. Akár folytathattuk is volna a szuperlágyon, mert nem volt jelentős a kopás mértéke. Talán azon ment el a versenyünk, hogy nem számítottunk erre. De én nem szeretek senkit és semmit hibáztatni.”

Vettel a hajrában 5 másodpercen belül is volt már Hamiltonhoz képest, ám nagy igyekezetében többször is elfékezte magát, s az utolsó sikánt is levágta. „A szél miatt volt. Nem kellett volna megtörténnie, mivel minden információ a rendelkezésemre állt. Nagyon szeles volt az idő, és én mindent megpróbáltam, közel mentem a falakhoz is a négyes kijáratánál, valamint az utolsó kanyarnál és a kilencesnél is. Mindent beleadtam, és a végén ez már túl sok is volt. Úgy négy és fél másodperc volt a hátrányom, de aztán újra öt és félre nőtt. Nem vált az előnyömre, de meg kellett próbálnom. Valamiért tegnap nagyon jó barátságot kötöttünk az utolsó kanyarral, de ma már nem így volt. Nem volt valami jó részemről, hogy elfékeztem magam. Elég nehéz volt, háromszor blokkoltam ott a kerekeket.”

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#10 hammertime 2016. június 13. 09:21  

Kis vidámság, Ham, Vet és a sirályok.:)

https://www.youtube.com/watch?v=cpYeiQmgq70

Amúgy itt Ham elmondja, hogy 2 cserét terveztek eredetileg, a ferka miatt váltottak, mert az ellentétét akarták csinálni, mint ők.

hammertime
#9 hammertime 2016. június 13. 09:19  
kimi-sebfan:
Hát ezen én is elgondolkodtam. Csak jó volt anno a Mercinek az illegális gumiteszt,azóta nagyon óvják a Pirelliket!Mert a többi csapat autóin jobban kopnak valahogy.

Ezeknek a gumikhoz azokhoz már rég semmi közük, azon kívül hogy Pirelli van ráírva.

benczeb90
#8 benczeb90 2016. június 13. 08:31  

"Azt meg árulja már el valaki hogy minek vannak különböző színű gumik ha bármelyikkel végig lehet futni egy versenyt?"
jó kérdés

kimi-sebfan
#7 kimi-sebfan 2016. június 13. 08:30  
Konszpiresiszeoriz:
Rózi miért volt balfasz? Hamilton szabálytalanul kitette a gecibe! Azt meg árulja már el valaki hogy minek vannak különböző színű gumik ha bármelyikkel végig lehet futni egy versenyt?

Hát ezen én is elgondolkodtam.
Csak jó volt anno a Mercinek az illegális gumiteszt,azóta nagyon óvják a Pirelliket!Mert a többi csapat autóin jobban kopnak valahogy.

Konszpiresiszeoriz
#6 Konszpiresiszeoriz 2016. június 13. 07:48  
trialboj:
Rettenetesen felb@szta az agyam a tegnapi ferrari taktika. Annyira hogy se levezetőt se mást nem néztem. Rózi balfaszsága pedig csak hab volt a tortán. Ahogy skyon hallottam, más is kiakadt a ferka féle gondolkodáson, és hogy harc nélkül hagyták az ellenfelet nyerni. Soha nem fogom megérteni hogy ez első helyezettnek miért kell trükköznie, mikor nem loholnak pont a nyakán. Lehet hogy akkor is vesztenek ha 1 kiállással mennek mint Ham, de úgy megvan Vettelnek az esély, hogy kivédekezze, így meg a 11. kör óta vártam a csodát, hogy na majd most biztos megtörténik az amire én nem számítok és visszaveszi a helyét mert. Tököm tele van hogy lehetnek ennyire inkompetensek a taktikák terén, Az én szemszögemből egy kimondottan szar verseny volt, pedig pont nem izgatnak a ferkák sem a mercik, de azért csatákat szeretnék látni köztük, ha már azok kiknek én szurkolnék 5 körrel a vége előtt rákérdez hogy, nem kellene feladnom srácok?! :(

Rózi miért volt balfasz?
Hamilton szabálytalanul kitette a gecibe!

Azt meg árulja már el valaki hogy minek vannak különböző színű gumik ha bármelyikkel végig lehet futni egy versenyt?

F1890
#5 F1890 2016. június 13. 07:46  

beismertek a hibajukat ez rendben van.viszont iden ez mar a sokadik kapkodas ilyen teren.

4
teljesen igazad van

trialboj
#4 trialboj 2016. június 13. 07:43  

Rettenetesen felb@szta az agyam a tegnapi ferrari taktika. Annyira hogy se levezetőt se mást nem néztem. Rózi balfaszsága pedig csak hab volt a tortán.
Ahogy skyon hallottam, más is kiakadt a ferka féle gondolkodáson, és hogy harc nélkül hagyták az ellenfelet nyerni. Soha nem fogom megérteni hogy ez első helyezettnek miért kell trükköznie, mikor nem loholnak pont a nyakán.
Lehet hogy akkor is vesztenek ha 1 kiállással mennek mint Ham, de úgy megvan Vettelnek az esély, hogy kivédekezze, így meg a 11. kör óta vártam a csodát, hogy na majd most biztos megtörténik az amire én nem számítok és visszaveszi a helyét mert.

Tököm tele van hogy lehetnek ennyire inkompetensek a taktikák terén, Az én szemszögemből egy kimondottan szar verseny volt, pedig pont nem izgatnak a ferkák sem a mercik, de azért csatákat szeretnék látni köztük, ha már azok kiknek én szurkolnék 5 körrel a vége előtt rákérdez hogy, nem kellene feladnom srácok?! :(

csikde
#3 csikde 2016. június 13. 07:38  

Ha a takaritonö döntene a kerekcsereröl, taktikarol, akkor elfogadhato lenne az a magyarazat, hogy "Túlbecsültük a gumik kopását...", de egy profinak mondott csapatnal ez szanalmas. Brawn ota nincs jo strategajuk es azota nem is nyertek.

Givangel
#2 Givangel 2016. június 13. 06:46  

Kimi minden versenyen szenved. Vagy a falnak megy mert van 1 kis viz az aszfalton

Hombre B
#1 Hombre B 2016. június 13. 06:19  

Kár a hibáért, mert így akár a győzelem is sikerülhetett volna, idén nem először. Clear-nek van min javítania, illetve Kimi-nek is kell segítség, mert ma csak szenvedett. Viszont az nagy pozitívum hogy versenyképesek voltak szombaton és vasárnap is, remélhetőleg ez a folytatásban is így marad.FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest