Arrivabene: Vettel és Räikkönen jobb autót érdemel ennél

írta: M4Sport
2016. június 20. 13:00
FOTÓ: ©Ferrari

A Ferrari kezdi belátni, vannak hiányosságai idei karosszériája terén. Maurizio Arrivabene és Sebastian Vettel szerint is ezen a téren a legnagyobb a lemaradásuk a Mercedesszel szemben.

Kanadában még megszorongatta a Mercedest, Bakuban viszont esélye sem volt ellenük a Ferrarinak. A németek egész hétvégén kimagaslóan domináltak. Bár a többi Mercedes-motort használó csapat formája azt mutatja, e nagy különbség főként az erőforrások közötti differenciára vezethető vissza, Maranellóban mégis kezdik belátni, hogy nem(csak) a motorjuk, hanem a karosszériájuk szorul jelentős fejlesztésre.

Sebastian Vettel már az első körökben tetemes hátrányt szedett össze az élen a mezőnytől ellépő Nico Rosberggel szemben, aki aztán később kényelmesen oszthatta be energiáit. „Olyan gyorsan elhúzott az elején, hogy utána a fél versenyen keresztül már nem is láttam őt” – állapította meg a német.

Majd okkeresésbe kezdett. Vettel már szombaton hangsúlyozta, nem a motorerőn múlik, hogy ennyire lemaradtak, sokkal inkább az aerodinamikai hiányosságaikon. Vasárnap is erről beszélt, kiemelve, hogy az egyenesekben is az autójuk által termelt kis leszorítóerő kompenzálása miatt veszítettek időt. „Egyfelől a pályán múlt. Az időmérőn egészen sokat vesztettünk az egyenesben, és tudjuk, hogy a Mercedes egy körön igencsak fel tudja tekerni a motorját. Talán túl sok szárnnyal mentünk, de valójában a lassú kanyarokban is veszítünk. Valamit nagyon okosan csinálnak, mert jó a tempójuk a lassú részeken, közben pedig jól kezelik a gumikat is. Nekünk is ugyanilyen okosnak kell lennünk.”

Maurizio Arrivabene csapatfőnök szerint nem kérdés, hogy az autójuk nem elég versenyképes. „Aggódom kicsit amiatt, hogy nem vagyunk elég gyorsak. A motorral nagyon elégedett vagyok, de a karosszéria és az aerodinamika terén javítanunk kell” – hangsúlyozta. „Ha arra gondolunk, hogy álltunk pénteken, ez egy jó eredmény. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Sebnek és Kiminek jobb autót kell biztosítani. Vettel egy igazi versenyragadozó, elég csak megnézni, milyen teljesítményt nyújt. Nagyon fáj, hogy nincs győzelemre esélyes autója. Szerintem mindkét versenyzőnk remek teljesítményt nyújtott Bakuban.”

A Ferrarinak idén főleg a lassú tempójú kanyarokban gyűlik meg a baja a Mercedesekkel és a Red Bullokkal: már a barcelonai harmadik szektorban is látszott, hogy kigyorsításaik nem elég jók, mechanikai tapadás terén elmaradnak a két riválistól, ráadásul a leszorítóerejük sem olyan nagy, mint az övék. (Érdekesség, hogy a Red Bull ezúttal épp a túl lapos szárnyai miatt küszködött a gumikopással, amire az egyenesben összeszedett hátrányuk kompenzálása miatt volt szükségük.)

Maurizio Arrivabene

Nem állhatnak le a 2016-os fejlesztéssel

Arrivabenét arról is kérdezték, mi siklott félre pénteken, s miért indultak neki ennyire mélyről a hétvégének. „Nehéz elmagyarázni, mennyire összetettek ezek az autók. Nagyon nehéz beállítani őket, de azt mondom, javítanunk kell az aerodinamikán. Kicsit ki kell lépnünk a megszokott korlátokon kívülre. Sokat beszélünk a gumikról, és világos, hogy ez az egyik legfontosabb terület. A napnál világosabb, hogy mely téren vagyunk lemaradva a Mercedestől – nem a motor terén.”

„Valahogy tehát úgy kell kihasználnunk a forrásainkat, hogy ezen a területen érjünk el javulást. Még nem érezzük lefutottnak ezt a bajnokságot. Ezért is tartom abszurdnak, hogy folyton 2017-ről kérdezgetnek. A 2016-os szezon közepén tartunk, és mindent bele akarunk adni. Nem szabad még a következő évről beszélnünk.”

Hogy a Ferrari nem állítja le idei fejlesztéseit, ugyanakkor némiképp a felülről érkező nyomásnak is köszönhető. Sergio Marchionne elnök év eleje óta győzelmeket vár tőlük, s amíg ezt nem teljesítik, nem ismerhetik el vereségüket.

Már csak azért sem, mert Marchionne vasárnap Bakuba érkezvén maga is kijelentette, küzdeni kell. „Természetesen van még munkánk az autón, de Ausztriában biztosan egy másfajta autót fogunk majd látni. Ha alaposabban megnézzük, a lágy gumin, egy szinten álltunk a Mercedesszel. Csak a gumikezelés és a leszorítóerő kérdése az egész – ezeken kell dolgoznunk. De bízom benne, hogy sikerülni fog. A szezon továbbra is nyitott” – mondta optimistán.

Az elnök szerint tehát van még esély a bajnoki sikerre. „Ha a mai történéseket nézzük, elég nehéznek tűnhet. De ha azt nézzük, mennyire sikeresen dolgozunk, akkor azt mondom, várjuk meg,hogy állunk a szezon végén. A csapat mindent belead, harcolni fog.”

Más kérdés, hogyan kezd el nyerni a vörös csapat, ha eddig nem sikerült neki. „Nem csak a győzelmeken múlik, több pontot kell szereznünk ahhoz, hogy megelőzzük őket, ilyen egyszerű. És pozitívnak kell maradnunk” – adta meg a nem túl konkrét receptet Arrivabene.

Vettel mindenesetre megfogadja tanácsát, és hiszi, Ausztriában ismét minden másképp lesz. „Tavaly jó versenyünk volt ott, és csak a végén maradtunk le a dobogóról a Williamsszel szemben. Ilyen tekintetben van mit jóvátennünk. Szerintem az a pálya fekszik majd nekünk. Lesz pár újításunk is, és talán nyomást gyakorolhatunk a Mercedesre” – bizakodott a német.

Oszd meg!

25 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#25 f1m12 2016. június 21. 12:25  
Zasalamel:
Nem mondod? Akkor Newey miért nem megy a ferkához dupla akkora gázsiért? Nemcsak a pénzről szól itt minden.

a Rb-nál annyit keres, amennyit akar. mindenesetre a legjobb csapatoknál dolgozhat mindig, nem a Saubernél v a FI-nál. vajon minek????

Zasalamel
#24 Zasalamel 2016. június 21. 08:10  
f1m12:
csak néha betalálnak 1-1 futamra. mint most a FI

Néha betalálnak.... monacoban és bakun, mint két teljesen más karakterisztikájú pályán már nem lehet csak úgy véletlen beletalálni, légüres térben perez simán tartotta a ferrarik és párszor még a mercik tempóját is. Monacoban az utolsó etapja még gyorsabb is volt mint hamié.

Utoljára módosítva: 2016. június 21. 08:11

albutr
#23 albutr 2016. június 20. 21:21  
IcemanBen:
A mekinél nem szeretne valaki valami hasonlót mondani? Az ő pilótáik sem éppen egy merciben ülnek.

és ott is 2 vb van.

f1m12
#22 f1m12 2016. június 20. 21:17  
F1890:
de az egyik legdrágább keret. a barcelona reál bayern és még 1-2 közül nyerik a bl-t. szóval az f1-hez nem kell más mint pénz pénz pénz és aztán lehet építkezni. addig szarban vagy ha nincs megfelelő anyagi háttered. nem garancia a pénz a sikerre, csak egy lehetőség. a kicsiknek meg lehetőségük sincs

csak néha betalálnak 1-1 futamra. mint most a FI

mpiere
#21 mpiere 2016. június 20. 21:01  

"Ha alaposabban megnézzük, a lágy gumin, egy szinten álltunk a Mercedesszel. "
pontosan
ugyanolyan lágy gumitok van, szép fejlődés!

F1890
#20 F1890 2016. június 20. 20:14  
Enveblo:
ez nem így megy, a mérnök nem egy termék aminek vannak specifikációi és egyik jobb a másiknál, ha példát akarok mondani, akkor focistákból sem a legdrágább csapat nyer feltétlen (eb-n pl egyik sem nagyon nyer) sarkos meg ne legyél sose, mert ez pont azt bizonyítja a többiek számára hogy nem mérlegelsz minden tényezőt, hiába nem így van.

de az egyik legdrágább keret. a barcelona reál bayern és még 1-2 közül nyerik a bl-t.
szóval az f1-hez nem kell más mint pénz pénz pénz és aztán lehet építkezni. addig szarban vagy ha nincs megfelelő anyagi háttered. nem garancia a pénz a sikerre, csak egy lehetőség. a kicsiknek meg lehetőségük sincs

Enveblo
#19 Enveblo 2016. június 20. 20:06  
f1m12:
direkt sarkos akart lenni. azért ilyen. mert így rá lehet mutatni arra, ami a Ferrarinál hiányzik: nem a pénz, nem a jó szakember, nem a jó pilóta. de valami mégsem működik érdekes, a Rb és a Mercedesznél igen. dinamikusan fejlődő csapatok. amúgy meg kis összefüggés van: ha van pénz, nagyobb a valószínűsége annak, h jobb szakembereket vásárolnak össze. vagy szerinted véletlen, h mindig olyan csapat van az élen, ahol sosem küzdenek anyagi gondokkal?????

ez nem így megy, a mérnök nem egy termék aminek vannak specifikációi és egyik jobb a másiknál,

ha példát akarok mondani, akkor focistákból sem a legdrágább csapat nyer feltétlen (eb-n pl egyik sem nagyon nyer) sarkos meg ne legyél sose, mert ez pont azt bizonyítja a többiek számára hogy nem mérlegelsz minden tényezőt, hiába nem így van.

Utoljára módosítva: 2016. június 20. 20:07

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. június 20. 18:52  
f1m12:
akkor a Manor miért kolbászol a mezőny végén évek óta?

Ugyanígy feltehetem h a force india mit keres ott elől, nehogy azt hidd h nekik jobb a költségvetésük, tele vannak adóssággal.

F1890
#17 F1890 2016. június 20. 18:34  

egyetértek, a FI-ban iszonyat nagy potenciál lenne ha mögé állna még 300 millió. mindig is innovativ újdonságokat csináltak. tavaly eső futamon sehol nem voltak aztán évad végére rengeteg pontokat gyűjtöttek. idén a tavalyi autót fejlesztették tovább majd mindig el el csipegetnek jó helyeket

a ferrarihoz meg annyit, h semmi újdonságot nem látok a nyilatkozatban. ezt már 1-2 éve tudni lehetett h ugyanott vannak mint 5 éve, és h allissont hiába sztárolja mindenki, neki sem sikerült 1-ről a 2-re ugrani. szerencsére befejezték a bullshit dumát

f1m12
#16 f1m12 2016. június 20. 18:04  
Enveblo:
ez nem így megy... ez nem egy teljesítményindex hogy melyik mérnök mennyire jó, nagyon sarkos és idétlen kijelentés volt, ez amit minősíteni sem lehet.

direkt sarkos akart lenni. azért ilyen. mert így rá lehet mutatni arra, ami a Ferrarinál hiányzik: nem a pénz, nem a jó szakember, nem a jó pilóta. de valami mégsem működik

érdekes, a Rb és a Mercedesznél igen. dinamikusan fejlődő csapatok.
amúgy meg kis összefüggés van: ha van pénz, nagyobb a valószínűsége annak, h jobb szakembereket vásárolnak össze. vagy szerinted véletlen, h mindig olyan csapat van az élen, ahol sosem küzdenek anyagi gondokkal?????

f1m12
#15 f1m12 2016. június 20. 18:01  
Zasalamel:
Nem mondod? Akkor Newey miért nem megy a ferkához dupla akkora gázsiért? Nemcsak a pénzről szól itt minden.

akkor a Manor miért kolbászol a mezőny végén évek óta?

iceblaze
#14 iceblaze 2016. június 20. 17:45  

Az egy dolog, hogy a lassú kanyarokból nem tudnak rendesen kigyorsítani, de félgázon és úgy táncol az autó hátulja, mintha jégen mennének. Elég megnézni egy versenyen, hogy jön egy kanyarból a Merci és hogy a Ferrari.

Thibczy
#13 Thibczy 2016. június 20. 17:00  
ernike:
Nem a költségvetés említésével van baj hanem egyáltalán nincs egy szinten a FI kasznija a Ferrariéval attól hogy ezen a pályán nem kicsit találták el a gép beállítását a Ferrari meg megint elveszett. Csak nézzünk rá a ponttáblázatra és rájövünk hogy fényévekkel a legjobb a Merci mögöttük a Ferrari azok mögött a Rb van. Egyik se lesz megszorongatva a másik által max 1-2 versenyen. Willi kevés lesz a RB-hoz a RB a Ferrarihoz és a Ferrari a Mercihez. Nem lehet kiindulni egy futmból mert akkor 15 Szingapúrból még véletlen leszűrjük hogy a Merci egy trágya.

A Red Bullt szerintem kár leírni. Igaz, hogy ez a motor még mindig kevés a Mercihez és a Ferrarihoz képest, de az összes többi pályán ott lesznek. A gumikezeléssel még vannak problémák, de azon lepődnék meg, ha legkésőbb Silverstone-ig nem oldanák meg.

Enveblo
#12 Enveblo 2016. június 20. 15:15  
f1m12:
a mérnököket meg pénzzel fizetik ki. több lóvé, jobb mérnök

ez nem így megy... ez nem egy teljesítményindex hogy melyik mérnök mennyire jó, nagyon sarkos és idétlen kijelentés volt, ez amit minősíteni sem lehet.

Utoljára módosítva: 2016. június 20. 15:15

ernike
#11 ernike 2016. június 20. 14:39  
Go.Michael:
Megkockáztatom hogy ebben a kocsiban hatalmas kiaknázatlan lehetőség van. A merci nagyon csúcson forog már. Ez a ferrari úgy tud 2. erő lenni, hogy az aero egy trágya, RB és Merci mögött vannak, csak a motor az ami nem hagyja őket megalázni. Jó hogy fejlesztik tovább, azért ne felejtsük el hogy 14-ben költözött az egész gyár, hatalmas komplexum az ami felel az f1-es szereplésért, biztos vagyok benne 17-es kocsi is épülget, de nem szabad ezt még feladni. Ha az év hátralevő részén már csak az aero-t fejlesztik, bőven lehetnek még nagy meccsek a mercivel. Arrivabene pedig Todt után a legjobb csk!

Mivel a lassú kanyarokban szedik össze a legnagyobb hátrányt ezért nem az aero a trágya hanem a kaszni.

ernike
#10 ernike 2016. június 20. 14:34  
Promeboi:
Szerintem már egy ideje nem a Ferrari költi a legtöbbet a F1-re, annak ellenére, hogy a legnagyobb a bevételük minden évben

Nem a költségvetés említésével van baj hanem egyáltalán nincs egy szinten a FI kasznija a Ferrariéval attól hogy ezen a pályán nem kicsit találták el a gép beállítását a Ferrari meg megint elveszett. Csak nézzünk rá a ponttáblázatra és rájövünk hogy fényévekkel a legjobb a Merci mögöttük a Ferrari azok mögött a Rb van. Egyik se lesz megszorongatva a másik által max 1-2 versenyen. Willi kevés lesz a RB-hoz a RB a Ferrarihoz és a Ferrari a Mercihez. Nem lehet kiindulni egy futmból mert akkor 15 Szingapúrból még véletlen leszűrjük hogy a Merci egy trágya.

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. június 20. 14:32  
f1m12:
a mérnököket meg pénzzel fizetik ki. több lóvé, jobb mérnök

Nem mondod? Akkor Newey miért nem megy a ferkához dupla akkora gázsiért?
Nemcsak a pénzről szól itt minden.

Utoljára módosítva: 2016. június 20. 14:33

Promeboi
#8 Promeboi 2016. június 20. 14:28  
fist1:
Csak tudnám, ekkora költségvetésből hogy a f....-ba csak olyan karosszériát tudnak csinálni, mint a Force Indiáké.

Szerintem már egy ideje nem a Ferrari költi a legtöbbet a F1-re, annak ellenére, hogy a legnagyobb a bevételük minden évben

ernike
#7 ernike 2016. június 20. 14:26  
fist1:
Csak tudnám, ekkora költségvetésből hogy a f....-ba csak olyan karosszériát tudnak csinálni, mint a Force Indiáké.

Most ez komoly?

Go.Michael
#6 Go.Michael 2016. június 20. 14:16  

Megkockáztatom hogy ebben a kocsiban hatalmas kiaknázatlan lehetőség van. A merci nagyon csúcson forog már. Ez a ferrari úgy tud 2. erő lenni, hogy az aero egy trágya, RB és Merci mögött vannak, csak a motor az ami nem hagyja őket megalázni.
Jó hogy fejlesztik tovább, azért ne felejtsük el hogy 14-ben költözött az egész gyár, hatalmas komplexum az ami felel az f1-es szereplésért, biztos vagyok benne 17-es kocsi is épülget, de nem szabad ezt még feladni. Ha az év hátralevő részén már csak az aero-t fejlesztik, bőven lehetnek még nagy meccsek a mercivel.
Arrivabene pedig Todt után a legjobb csk!

Hombre B
#5 Hombre B 2016. június 20. 14:02  

Szerintem se szabad még átállni, nem azért mert esély van még a VB-re, bár ha jobban jött volna ki a lépés, akkor lehet Vettel vezetné a bajnokságot (de ez másokra is igaz), hanem mert ebből tanulni tudnak, lehet megértik a problémákat, ki tudják javítani azokat és így képesek fejlődni évad során és nem csak mindig a téli teszteken.

f1m12
#4 f1m12 2016. június 20. 13:52  
Zasalamel:
Azért nem minden a költségvetés. Idén a meki, korábban a toyota és a honda se tudott mit kezdeni. A mérnöki gárda a lényeg.

a mérnököket meg pénzzel fizetik ki. több lóvé, jobb mérnök

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. június 20. 13:47  
fist1:
Csak tudnám, ekkora költségvetésből hogy a f....-ba csak olyan karosszériát tudnak csinálni, mint a Force Indiáké.

Azért nem minden a költségvetés. Idén a meki, korábban a toyota és a honda se tudott mit kezdeni. A mérnöki gárda a lényeg.

fist1
#2 fist1 2016. június 20. 13:44  

Csak tudnám, ekkora költségvetésből hogy a f....-ba csak olyan karosszériát tudnak csinálni, mint a Force Indiáké.

IcemanBen
#1 IcemanBen 2016. június 20. 13:29  

A mekinél nem szeretne valaki valami hasonlót mondani? Az ő pilótáik sem éppen egy merciben ülnek.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe