Átalakulhat a monzai pálya

írta: M4Sport
2016. május 27. 20:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Komoly átalakuláson eshet át a monzai versenypálya: a létesítmény tulajdonosai az első sikán eltüntetését tervezik, melynek egy egyenes szakasz vehet át a helyét. A tervek már elkészültek, a munkálatok elkezdéséhez már csak egy zöld jelzés hiányzik.

Az olasz sajtóban többször felmerült már, 2017-ben átépíthetik a klasszikus monzai pályát, a napokban pedig a lombardiai régió kormányának honlapján is megjelent egy, a létesítmény átalakításával kapcsolatos dokumentum. Ebből kiderül, a pálya tulajdonosai komoly lépésre szánták el magukat: el akarják tüntetni az első sikánt, amit egy egyenes szakasz válthat.

Jelenleg a Rettifilio-sikán a pálya első fékezési pontja, ami kisebb-nagyobb átalakításokkal ugyan, de 1972 óta folyamatosan a vonalvezetés részét képezi. Korábban felmerült, hogy (a most nyilvánosságra kerülő tervek szerint első kanyarrá „előlépő”) Curva Grande is átalakulhat: ezt egy sikánnal vágnák le – elsősorban a motorversenyek miatt. Akkor arról szóltak a hírek, hogy az autósoknak megtarthatják a jelenlegi vonalvezetést, az új dokumentum azonban kiemeli, a két és a négykerekű bajnokságok is ugyanazt a nyomvonalat használnák.

A munkálatokat az argentin Termas de Rio Hondo versenypálya tervezője, Jarno Zaffelli vezetné, kinek csapata nemcsak a nyomvonalat alakítaná át (az olasz szakember cége egyébként egyre többször kerül kapcsolatba az F1-ben is szereplő létesítményekkel, tavasszal ugyanis ők intézték a maláj pálya újraaszfaltozását). A tervek szerint a rázóköveket is kicserélnék, valamint új szervizútakat építenének, hogy könnyebben menjenek a mentési munkálatok.

Azt, hogy az új nyomvonal – amennyiben a tervek megkapják a végső jóváhagyást, és valóban sor kerül a szóban forgó átalakításra – bemutatkozhat-e a Forma–1-ben továbbra is kérdéses, hiszen Monzának az idei futammal lejár a szerződése, az illetékesek pedig továbbra sem tudtak megegyezni a Forma–1 Menedzsmentet (FOM) vezető Bernie Ecclestone-nal. Eközben Imola hivatalosan is jelezte, szívesen visszatérne a királykategóriába, magának az olasz futamnak a sorsa tehát valamivel biztosabbnak tűnik, mint a klasszikus pályáé.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

comlo
#5 comlo 2016. május 28. 13:33  

Mivan? Az első sikán kivételéhez semmit nem kell "átépíteni" az út ottvan ... elsőre pont az ugrik be, pár éve az Audi ment monzába tesztelni, és az első sikánt kivetették, hogy így tudják szimulálni a Mulzane egyenest ... Azt sem értem, hogy 72 óta része a pályának. Javítsatok ki, de kiskoromból nagyon határozttan emlékszem, hogy balra kezdődött a sikán ...
Monza legendás pálya, de pl az eredeti 8-ast még a komoly rajongók közül sem mindenki ismeri.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. május 28. 11:18  

szerintem mar az a valtoztatas is felesleges volt, mikor a balra indulo sikant jobbra valtoztattak meg. Most meg el akarjak torolni..... Igy is ez a legnagyobb atlagsebessegu palya, van boven ido es hely az elozesre, minek meghosszabbitani az egyenest? Koltenek reklamra, vagy fejlesztesekre a penzt es meg lehetne menteni a futamot

Hazafi
#3 Hazafi 2016. május 28. 06:58  

Véleményem szerint sem kéne hozzányúlni mert így jó ahogy van.

027
#2 027 2016. május 27. 22:53  

Most ezt nem egészen értem?.Ha kiveszik sikánt gyakorlatilag kapnának egy full gáz szakaszt a roggia sikánig,amely nagyon veszélyes lenne,De ha curva grandeba még egy sikánt beraknak akkor lényegében,mi változna?Egyébként így jó ahogy van...

albutr
#1 albutr 2016. május 27. 22:17  

na ne.

HairHungary